Αϊντα: Δύσκολη αλλά εφικτή η επίλυση του Κυπριακού

Είναι η στιγμή της αλήθειας δήλωσε ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Aϊντα, ο οποίος χαρακτήρισε δύσκολη αλλά εφικτή την επίλυση του Κυπριακού.

Μιλώντας σε διάσκεψη τύπου, ο κύριος Αιντα είπε ότι τους τελευταίους 19 μήνες υπήρξε σημαντική πρόοδος και στα πέντε κεφάλαια, γι αυτό οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να μεταβούν στη Γενεύη και να επιχειρήσουν να γεφυρώσουν όλες τις διαφορές.Τα θέματα που έχουν μείνει για το τέλος, είπε, δεν είναι εύκολα, αλλά αν υπάρχει βούληση, μπορούν να επιλυθούν.Τόνισε ότι οι συνομιλίες, είναι ανοικτής διάρκειας.
Για τη διεθνή διάσκεψη της Πέμπτης, ο κύριος Αϊντα είπε ότι είναι υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και θα περιλαμβάνει τις δύο πλευρές στην Κύπρο, τις εγγυήτριες δυνάμεις και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού σε περίπτωση λύσης, το νέο, ομόσπονδο κράτος θα παραμείνει μέλος της  Ένωσης.
Επεσήμανε πως η επιτυχία της διάσκεψης θα εξαρτηθεί από την πρόοδο των συζητήσεων μεταξύ της 9ης και της 11ης Ιανουαρίου.
Ερωτηθείς για την παρουσία της Ευρωπαικής Ένωσης είπε ότι ως ενδιαφερόμενο μέρος έχει ρόλο να διαδραματήσει υποβοηθώντας και στηρίζοντας.
Αναφορικά με την παρουσία των εγγυητριών δυνάμεων στη διάσκεψη είπε θα συμμετάσχουν είτε στο υψηλότατο επίπεδο είτε στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο.
Ερωτηθείς αν υφίσταται η συνθήκη εγγυήσεων είπε ότι νομικά ομιλώντας ισχύει.Η όποια αλλαγή, τόνισε πρέπει να γίνει από αυτούς που την υπέγραψαν.
Σε σχεση με την ασφάλεια, είπε ότι πρέπει να εξευρεθεί ένα σύστημα προσαρμοσμένο στον 21ο αιώνα, το οποίο να λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες και των δύο πλευρών.
Σε σχέση με την σύνθεση της διάσκεψης είπε ότι συνήθως η εκπροσώπηση αρχίζει σε χαμηλότερο επίπεδο και όσο προχωρούν οι συζητήσεις και υπάρχει προσέγγιση σε συμφωνια αναβαθμίζεται το επίπεδο.
Ο κύριος Αιντα απέφυγε να απαντήσει ευθέως σε ερώτηση αν θα εκπροσψπηθεί στη διάσκεψη η Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύνταξη: Κατερίνα Μηλιώτη, Ρόνα Μηχαηλίδου

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 20:58

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.