Υπ. Μεταφορών: Τα προβλήματα στο λιμάνι Λεμεσού θα επιλυθούν

Μεγάλη ήταν η ταλαιπωρία σήμερα για τους μεταφορείς εμπορευματοκιβωτίων, την πρώτη μέρα λειτουργίας του λιμανιού της Λεμεσού από τους νέους διαχειριστές, με καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση και πολύπλοκες, κατά τους ίδιους,  διαδικασίες. Είναι η πρώτη μέρα και τα προβλήματα θα επιλυθούν, διαμηνύει ο Υπουργός Μεταφορών, ο οποίος το απόγευμα επισκέφθηκε το λιμάνι.

Συγκεκριμένα, όπως κατήγγειλαν οι μεταφορείς, πολλοί από αυτούς ανέμεναν από τις 6 και 7 το πρωί μέχρι το μεσημέρι, χωρίς να εξυπηρετηθούν, αφού μόνο μια από τις τέσσερις γερανογέφυρες λειτουργούσε, ενώ κάποιοι άλλοι έχασαν τη σειρά τους, καθώς δεν γνώριζαν στοιχεία που απαιτούσαν τα νέα έντυπα που η διαχειρίστρια εταιρεία, Eurogate Container Terminal Limassol Ltd, τους είχε προμηθεύσει.

"Υπάρχει πρόβλημα και στην είσοδο να μπούμε μέσα με τα έντυπα που θέλουν να συμπληρώσουμε, πρέπει να έχουμε και μια γραμματέα μαζί μας για να μας τα συμπληρώνει ", ανέφερε χαρακτηριστικά στα ΜΜΕ ένας εκ των οδηγών, ενώ δεύτερος υποστήριξε πως τα νέα έντυπα ζητούν στοιχεία για τα οποία οι ίδιοι δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να γνωρίζουν.

Βόρεια του λιμανιού συγκεντρώθηκαν περί τα 200 φορτηγά, που ανέμεναν τη σειρά τους για να εξυπηρετηθούν, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να κληθεί η τροχαία για να διοχετεύσει την τροχαία κίνηση σε διαφορετικές κατευθύνσεις.

Ο Υπουργός Μεταφορών, Μάριος Δημητριάδης, επισκέφθηκε το απόγευμα τα γραφεία της Αρχής Λιμένων όπου έτυχε ενημέρωσης, ενώ ακολούθως μετέβη στα γραφεία των αναδόχων και έδωσε διαβεβαιώσεις πως το λιμάνι θα εργαστεί μέχρι όλοι να εξυπηρετηθούν.

"Κάποια προβλήματα που παρουσιάζονται είμαι σίγουρος ότι θα επιλυθούν, κάποια θέματα με τη διακίνηση των φορτηγών ήδη βρίσκονται στη διαδικασία επίλυσης", σημείωσε ο κ.Δημητριάδης, ο οποίος υπέδειξε πως είναι οι πρώτες μέρες ανάληψης της διαχείρισης του λιμανιού από  τους αναδόχους και "θα πρέπει να δημιουργηθούν τα μητρώα με τους οδηγούς, ώστε να είναι και πιο εύκολη η διέλευση".

Τα λειτουργικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν θα επιλυθούν, συνέχισε, ενώ ερωτηθείς κατά πόσο θα εξυπηρετηθούν όλοι οι μεταφορείς, δήλωσε πως, από την πληροφόρηση που έτυχε "θα συνεχίσουν 24ωρη εξυπηρέτηση μέχρι να εξυπηρετηθεί όλος ο κόσμος".

Την ίδια ώρα υπογράμμισε πως σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για τα λιμενικά δεδομένα της χώρας μας, επανέλαβε πως θα πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα και πως προχωρούμε μπροστά, ενώ πρόσθεσε "κερδίσαμε το μεγάλο στοίχημα, αυτό της ομαλής μετάβασης των εργασιών, παρά τις διάφορες Κασσάνδρες που ακούγονταν τις τελευταίες μέρες".

Κληθείς εξάλλου από το ΚΥΠΕ να τοποθετηθεί επί της σημερινής κατάστασης στην εξυπηρέτηση των εμπορευματοκιβωτίων, ο Διευθυντής του Συνδέσμου Ναυτικών Πρακτόρων, Λευτέρης Κουζαπάς, είπε πως ο Σύνδεσμος προειδοποιούσε πως θα παρουσιάζονταν προβλήματα και τόνισε πως θα πρέπει όλοι να κάνουν υπομονή τις πρώτες μέρες λειτουργίας του λιμανιού από τους νέους διαχειριστές.

Νωρίτερα σήμερα, η DP World Limassol, που ανέλαβε τη διαχείριση του γενικού εμπορίου και την επιβατική κίνηση, στο ανατολικό τμήμα του λιμανιού, υποδέχθηκε δημοσιογραφικά συνεργεία και όπως δήλωσε ο Διευθυντής Ασφάλειας της εταιρείας, Νίκος Καμακιώτης,  δεν παρατηρήθηκαν ιδιαίτερα λειτουργικά προβλήματα.

"Σήμερα ελλιμενίστηκαν τρία πλοία χωρίς κανένα πρόβλημα και έχουμε εργασίες εκφόρτωσης σιδηροδοκών, σιτηρών και μεταλλικών αντικειμένων", είπε, προσθέτοντας ότι "η προετοιμασία ήταν πολύ καλή και με τη βοήθεια συναδέλφων από τερματικά του γκρουπ από άλλα κράτη".

Η ανάληψη διαχείρισης του τερματικού γενικού φορτίου και επιβατών στο λιμάνι Λεμεσού, είναι πολύ σημαντική στιγμή για το γκρουπ μας, είπε ο κ.Καμακιώτης, τονίζοντας πως "οι βλέψεις μας είναι η άμεση βελτίωση των υποδομών, η άμεση βελτίωση των διαδικασιών και γενικά του συστήματος λειτουργίας της λιμενικής μας εγκατάστασης, ούτως ώστε να εξαντλήσουμε τα όρια βελτίωσης της αποδοτικότητας του λιμανιού".

Υπενθυμίζεται πως, πέραν της Eurogate Container Terminal Limassol Limited (διαχείριση τερματικού σταθμού εμπορευματοκιβωτίων) και την DP World Limassol Limited (διαχείριση του τερματικού σταθμού γενικού εμπορίου και επιβατικού), η  P&O Maritime Cyprus Ltd έχει πλέον την ευθύνη για τις θαλάσσιες υπηρεσίες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 20:37

Τελευταιες Ειδησεις

26 Σεπτεμβρίου
Βουλευτικές εκλογές στην Ισλανδία: Η κυβερνητική συμμαχία οδεύει να διατηρήσει την πλειοψηφία της
10:03
Σε 18 καταγγελίες πολιτών και 6 υποστατικών για παραβίαση μέτρων κατά Covid προχώρησε η Αστυνομία
09:54
Στα 4,75 εκατ. θανάτους και 232,3 εκατ. κρούσματα ο παγκόσμιος απολογισμός του Covid
09:52
Τη Δευτέρα η συνάντηση Γκουτέρες με Αναστασιάδη- Τατάρ
09:50
Σύλληψη 59χρονου ως υπόπτου για υπόθεση εντοπισμού φυτωρίου παραγωγής κάνναβης
09:48
Σύλληψη 22χρόνου για εμπρησμό παρεκκλησιού
09:43
Ελβετία: Οι Ελβετοί αποφασίζουν σήμερα για τον γάμο των ομοφυλόφιλων
08:51
Χειροπέδες σε 34χρόνη- Έτρεχε με 134 χλμ σε κεντρική Λεωφόρο της Λευκωσίας
07:50
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Ρόμπερντ Μενέντεζ για τις πρόσφατες εξελίξεις
06:57
Γερμανικές εκλογές: Ανοίγουν οι κάλπες για 60,4 εκατομμύρια ψηφοφόρους
06:51
ΗΠΑ: Τουλάχιστον 3 νεκροί στον εκτροχιασμό επιβατικού συρμού στη Μοντάνα
06:48
Βέλγιο: Πράσινο φως για τη χορήγηση τρίτης δόσης στους άνω των 65
06:44
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand