Πάφος : “Καλημέρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης”

Ιστορικές στιγμές ζει η Πάφος από σήμερα, με την επίσημη ανακήρυξη της πόλης ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017, τίτλο που μοιράζεται με την πόλη Αάρχους της Δανίας.

Στην τελετή έναρξης θα παραστούν αντιπροσωπείες από 50 πόλεις, οι οποίες ήταν ή θα είναι Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης, καθώς και 100 δημοσιογράφοι από διάφορες χώρες του κόσμου, προσκεκλημένοι του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού.

Σημειώνεται πως την τελετή έναρξης αναμένεται να τιμήσουν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Συλλούρης, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης, μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, και αντιπροσωπείες από πρώην ΠΠΕ καθώς και πλήθος κόσμου.

Στην τελετή έναρξης συμμετέχει και χορωδία Τουρκοκύπριων μαθητών οι οποίοι μαζί με Ελληνοκύπριους μαθητές θα ενώσουν τις φωνές τους στη μεγάλη αυτή γιορτή του πολιτισμού.

Οι Παφίτες είναι ιδιαίτερα περήφανοι για τη σημερινή μέρα, που δεν είναι το τέλος αλλά η αρχή μιας νέας εποχής για την πόλη μας, και παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Σε όλη αυτή την πορεία, εργάστηκαν αθόρυβα και αφιλοκερδώς, δεκάδες εθελοντές στο πλευρό της δημιουργικής ομάδας του Πάφος 2017, ενώ σε όλη αυτή τη γιορτή πολιτισμού, συμμετείχε σύσσωμη η κοινωνία και οι φορείς της πόλης.

Η Έναρξη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος 2017 εμπνέεται από τη μυθολογία με σκοπό να αναδείξει διαχρονικά την ιστορία, την πολιτιστική κληρονομιά, τη διαφορετικότητα, την πολυπολιτισμικότητα, φτάνοντας έως το σύγχρονο πολιτισμό της Πάφου, της Κύπρου, της Ευρώπης. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού, στο επίκεντρο των εκδηλώσεων τοποθετείται ο ιδρυτικός μύθος της γέννησης του Πάφου από την ένωση του Πυγμαλίωνα και της Γαλάτειας, του δημιουργού και του έργου του, υπομνηματίζοντας έτσι ότι η Πάφος είναι η ίδια ένα έργο τέχνης. Η διαδρομή της Πάφου στο χώρο και στο χρόνο, από τη μυθική ίδρυσή της μέχρι την επίσημη ανακήρυξη της σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα του νησιού, ξεκινά από την καρδιά της πόλης, μπροστά από τα σχολεία και τα νεοκλασικά κτήρια του κέντρου.

Οι εκδηλώσεις της έναρξης, με δράσεις, θεάματα, εκθέσεις, μουσικές και προβολές τοποθετούνται σε ολόκληρη την πόλη και την μετατρέπουν σε «Ανοικτό Εργοστάσιο Πολιτισμού». Πέρα από τη φιλοσοφία του προγράμματος, η οποία αναδεικνύει τη μακρά παράδοση σε διοργανώσεις ανοικτού χώρου, το όραμα του Ανοικτού Εργοστασίου Πολιτισμού επανατοποθετεί την Πάφο στο σταυροδρόμι ανάμεσα σε πολιτισμούς και ηπείρους ενώ συνάμα επαναπροσδιορίζει και αποκαλύπτει το κρυμμένο δυναμικό της πόλης και των κατοίκων της ως “εργοστασίου” καλλιτεχνικής παραγωγής και δημιουργίας.

Η έναρξη του προγράμματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος2017 περιλαμβάνει ένα πλούσιο διήμερο πολιτιστικών δράσεων με μουσικούς, ηθοποιούς, χορευτές, εθελοντές, νέους και παιδιά από όλες τις κοινότητες της Κύπρου, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και το Aarhus της Δανίας.

Η ανακαινισμένη πλατεία μπροστά από το Δημοτικό Μέγαρο έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο θεατρικό σκηνικό προκειμένου να φιλοξενήσει τόσο τους εκατοντάδες συμμετέχοντες στην πλατεία για την τελετή έναρξης στις 19:00 το βράδυ αλλά και τους χιλιάδες επισκέπτες.

16403364 10158403761910713 3169424846877791895 o

Την Καλλιτεχνική Διεύθυνση που εργάστηκε πυρετωδώς για τη διοργάνωση της αποψινής τελετής έχει ανέλαβε η Liz Pugh, τη δημιουργική παραγωγή ο John Wassell, τη σύνθεση κειμένων /δραματοποίηση η Έφη Κυπριανίδου, τη σύνθεση/ενορχήστρωση/επιμέλεια/συντονισμός η Χριστίνα Αθηνοδώρου, τη σκηνοθεσία ο Νεοκλής Νεοκλέους, τα σκηνικά ο Γιώργος Παπαδόπουλος, τη χορογραφία/ Διδασκαλία ο Ισραηλινός χορογράφος Ido Τadmor, βοηθός χορογράφος/διδασκαλία ο Jhonathan Hay Soutchy και τα κοστούμια η Μιράντα Θεοδωρίδου.

Τον σχεδιασμό του εικαστικού περιβάλλοντος ανέλαβαν οι 3D Mapping, Βέρα Παπασταύρου, Κυριάκος Κουσουλίδης και το σχεδιασμό φωτισμού ο Stephen Page.

Την τελετή παρουσιάζει η Αντωνία Χαραλάμπους και συμμετέχουν η Aarhus Jazz Orchestra υπό τη διεύθυνση Lars Møller, η χορωδία Concert Clemens σε διδασκαλία Carsten Seyer Hansen, η Χορωδία Μουσικού Λυκείου Πάφου σε διδασκαλία Ισαβέλλας Χριστοφίδου, η Φιλαρμονική Δήμου Πάφου υπό τη διεύθυνση Ζαχαρία Ευαγγέλου.

Συμμετέχουν οι χορευτές Ελένη Νικολάου, Στέφανος Κωνσταντίνου, Βαλέρια Ντραπέλλα, Μικαέλλα Μιχαήλ, Χριστιάννα Πλούταρχου, Ελένη Πέτρου, Ηλίας Σχοινάς, Ευτυχία Χαραλάμπους, Μιχάλης Σχινάς, YgalJeromeTsur, NetaHeinic, Yaacov Filtser, Or Elgarisi, Nimrod Poles, Adi Hanan και σπουδαστές Σχολών Χορού της Πάφου σε συντονισμό του Οργανισμού Dance Culture Πάφου.

Επί σκηνής συμμετέχουν και στις ηχογραφήσεις που ακούγονται οι Ανδρέας Τσέλεπος, Φιλονίλα Χριστοφόρου, Νεοκλής Νεοκλέους (ηθοποιοί) Μάριος Ανδρέου, Μαρία Ανδρέου, και UmutAlbayrak (τραγούδι) Σάββας Χριστοδούλου (φλάουτο).

Συμμετέχουν επίσης τα παιδιά Ερμίνα Καλογήρου, Κυριάκος Αναστασίου και Λένα Χαραλάμπους (τραγούδι), τα παιδιά του Θεατρικού Ινστιτούτου Πάφου και τα παιδιά από Σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πάφου.

Τις ηχογραφήσεις των ηθοποιών-τραγουδιστών ανέλαβαν οι Suite 16 Recording Studio,ο ηχολήπτης Ευθύβουλος Θεοχάρους, στη μίξη ήχου ο Ανδρέας Γεωργαλλής - City Studios, στο Mastering Lowland Mastering U.K. /ο Nigel Palmer και στον σχεδιασμός ήχου ο Melvyn Coote

Η τελετή έναρξης ολοκληρώνεται και τα φώτα στρέφονται στη σκηνή μιας διαφορετικής μουσικής συνάντησης καθώς ξεδιπλώνεται μια γιορτή με τραγούδια από πλήθος τόπων και καιρών, υμνώντας τη χαρά της ζωής, τη δύναμη της δημιουργίας και το μυστήριο του κόσμου.

Μαζί με μια ομάδα εξαιρετικών μουσικών η Άλκηστις Πρωτοψάλτη και ο Δώρος Δημοσθένους τραγουδούν και γιορτάζουν την έναρξη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης στην Πάφο, το 2017.

Η τελετή θα μεταδίδεται απευθείας από το ΡΙΚ ΔΥΟ και το δορυφορικό κανάλι από τις επτά μέχρι και τις 20:30. Θα αναμεταδίδεται και σε όλη την Ευρώπη από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοφωνίας-τηλεόρασης, μέσω του ΡΙΚ. Πολιτιστική πρωτεύουσα είναι φέτος και η πόλη Ααρχους της Δανίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 20:39

Τελευταιες Ειδησεις

17 Σεπτεμβρίου
Στήριξη στην Κύπρο εξέφρασαν οι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων του Med9
21:34
Την αυστηρή προσήλωση της ΚΔ στο διεθνές δίκαιο και στα ψηφίσματα των ΗΕ επισήμανε ο ΠτΔ στην Αθήνα
21:06
EUMED9: Διακήρυξη της Αθήνας για την κλιματική αλλαγή
20:42
EUMED9-Εμ. Μακρόν: Η ΕΕ πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει προκλήσεις και απειλές που αφορούν τη γειτονιά μας
20:16
153 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Παρασκευή, κανένας θάνατος
19:51
Η Ουάσινγκτον προτρέπει και άλλες αραβικές χώρες να αναγνωρίσουν το Ισραήλ
19:49
Μόνο την «κόκκινη» ταξιδιωτική λίστα διατηρεί το Λονδίνο - Ευνοϊκές αλλαγές για εμβολιασμένους ταξιδιώτες
19:24
Η Υπουργός Άμυνας της Ολλανδίας παραιτήθηκε μετά τη χαοτική εκκένωση στο Αφγανιστάν
19:15
«Όλα στον αέρα» θα βγαίνουν κάθε απόγευμα φέτος στο ΡΙΚ
18:54
Μειωμένα κατά 23% στο επταήμερο τα κρούσματα κορωνοϊού στο Ην. Βασίλειο
18:36
Ποστάρισμα Ομόνοιας για τον ιστορικό βαθμό στο Κόνφερενς Λιγκ (φώτο)
18:33
Οι ορισμοί των διαιτητών για την 3η αγωνιστική - Ο Λούκας Σωτηρίου στο Απόλλων-ΑΠΟΕΛ
18:26
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand