Πάφος και επίσημα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Η μικρή Πάφος είναι και επίσημα από σήμερα η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017.

Σε μια όμορφη τελετή, που έγινε απόψε στην ανακαινισμένη κεντρική πλατεία της πόλης, και παρά το τσουχτερό κρύο, δεκάδες εκατοντάδες πολίτες της Πάφου αλλά και από όλη την Κύπρο, απόλαυσαν μια μοναδική στο είδος της εκδήλωση.

Το υπέροχο σκηνικό που στήθηκε και οι εξαιρετικοί συντελεστές, μάγεψαν τους πάντες κι έκλεψαν τις εντυπώσεις σε μια καθόλα όμορφη γιορταστική ατμόσφαιρα, αντάξια της ιστορίας της πόλης του Κινύρα, η οποία έχει πλέον στραμμένα πάνω της όλα τα πολιτιστικά βλέμματα της Ευρώπης.

Στο πέσιμο της αυλαίας της τελετής έναρξης, αποκορύφωμα των εκδηλώσεων, ήταν η μουσική συνάντηση της ερμηνεύτριας Αλκηστις Πρωτοψάλτης και του Δώρου Δημοσθένους με μια πλειάδα άλλων ερμηνευτών, που ταξίδεψαν μουσικά το κοινό.

Στην τελετή έναρξης παρευρέθηκαν περίπου σαράντα αντιπρόσωποι από άλλες Πολιτιστικές Πρωτεύουσες, πολλοί εκπρόσωπος πρεσβειών, όπως επίσης και περίπου εκατό δημοσιογράφων από ξένα μέσα ενημέρωσης.

Παρευρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος της Βουλής και προεδρεύων της Δημοκρατίας, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος και αρχηγοί κομμάτων.

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος του Οργανισμού Πάφος 2017 Χρίστος Πατσαλίδης, εξέφρασε τιμή, χαρά και συγκίνηση που η Πάφος, αλλά και ολόκληρη η Κύπρος υποδέχτηκε και επίσημα τον ιστορικό τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, που μοιράζεται με την πόλη Αρχους της Δανίας.

Απόψε, είπε, αρχίζει ένα ταξίδι κι εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα κρατήσει μόνο έναν ολόκληρο χρόνο, αλλά και τα επόμενα χρόνια.

Τόνισε ότι η έναρξη του σημαντικότερου πολιτιστικού θεσμού στην ιστορία της Ευρώπης είναι, για τη μικρή Πάφο, τιμή και ευθύνη αλλά ταυτόχρονα και μια προοπτική και ένα άνοιγμα.

Ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος στο δικό του χαιρετισμό τόνισε ότι η Πάφος πάντοτε ήταν περήφανη για την ιστορία και τον πολιτισμό της, απόψε όμως, ως οικοδέσποινα της πιο μεγάλης ευρωπαϊκής γιορτής του πολιτισμού, δικαιολογημένα αισθάνεται μεγαλύτερη περηφάνια. Έχοντας επίγνωση, είπε, ότι η εθνική ταυτότητα και η ευρωπαϊκή συνείδηση μπορούν να συνυπάρχουν, υποσχέθηκε ότι θα δοθεί συνέχεια σε αυτό που συμβολικά, άρχισε απόψε.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε περήφανος που η Κύπρος φιλοξενεί για πρώτη φορά μία από τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, λέγοντας ότι το Πάφος 2017 θα ανάψει, χωρίς αμφιβολία, ένα πολύ λαμπρό φως σε αυτή τη γωνιά της Μεσογείου, παρουσιάζοντας την πλούσια παράδοσή της, τους μύθους και θρύλους της και φέρνοντας στο προσκήνιο τις αξίες της ανοχής, της διαφορετικότητας και της πολυπολιτισμικότητας.

Σύνταξη: Ρόνα Μιχαηλίδου

Πηγή: Απευθείας Μετάδοση ΡΙΚ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 20:38

Τελευταιες Ειδησεις

30 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 30 Μαρτίου 2024
07:05
Ράφα: Οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ισραήλ θα μπορούσαν να αρχίσουν τη Δευτέρα
06:54
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
06:03
Βρετανία: Η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία έριξε από αέρος τρόφιμα στη Γάζα για δεύτερη φορά
05:49
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εκδίδουν στο Βέλγιο καταζητούμενο για διακίνηση ναρκωτικών
05:29
Ζελένσκι: Χωρίς τη βοήθεια των ΗΠΑ, οι ουκρανικές δυνάμεις θα πρέπει να υποχωρήσουν
05:23
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 30/03/24
05:19
Μπάιντεν: Προσπαθεί να προσελκύσει τους ψηφοφόρους που στήριζαν τη Ρεπουμπλικανή Χέιλι
05:10
29 Μαρτίου
Ρωσία: Απετράπη τρομοκρατική επίθεση
21:39
Ταϊλάνδη: 7 νεκροί, κατέρρευσε γερανός σε εργοτάξιο
21:30
Κυβερνητικός εκπρόσωπος: H κυβέρνηση θα συνεχίσει την πορεία ανάπτυξης
20:32
Ουκρανία: Ένας νεκρός από ουκρανικό drone στη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ
20:28
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.