Προσφώνηση του ΠτΔ στην κοινοβ. Συνέλευση του ΣτΕ

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα είναι καθοριστικό όσον αφορά τις προσπάθειες για την επίλυση του κυπριακού ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης προσφωνώντας την κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ενημερώνοντας το Σώμα για τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις τόνισε ότι εάν η Τουρκία προσέλθει με εποικοδομητική διάθεση στο τραπέζι του διαλόγου μπορεί να εξευρεθεί λύση στη βάση και εντός του πλαισίου των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε την αποφασιστικότητα του για επανένωση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η λύση τόνισε ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα πρέπει να επανενώνει πραγματικά την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά το πιο σημαντικό θα προστατεύει όλους τους πολίτες, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, θα δημιουργεί ένα σύγχρονο κράτος απόλυτα συμβατό με την ιδιότητα του ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και θα θεμελιώνει και θα δημιουργεί τις προοπτικές ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ των κατοίκων του νησιού.
Δήλωσε πεπεισμένος ότι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των αρχών στις οποίες εδράζεται το Συμβούλιο της Ευρώπης, με σεβασμό στις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για την εδραίωση της δημοκρατικής ασφάλειας στην Ευρώπη αλλά και τη νοτιο-ανατολική Μεσόγειο.
Στην ομιλία του ανέφερε με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο ότι οι οποιεσδήποτε εγγυήσεις ή ακόμα χειρότερα τα επεμβατικά δικαιώματα αποτελούν αναχρονισμό. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι τα σημερινά δεδομένα είναι διαφορετικά από ότι ήταν το 1960 ή το 1974 επισημαίνοντας ότι τυχόν παραμονή τουρκικών στρατευμάτων θα αποτελούσε απειλή για τους ελληνοκυπρίους.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στη σημασία που αποδίδει η Κυπριακή Δημοκρατία στο ρόλο του Συμβουλίου της Ευρώπης διαβεβαιώνοντας  ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να στηρίζει και θα συμβάλει, με όλους τους δυνατούς τρόπους, τις προσπάθειες για επίτευξη των κοινών στόχων, για μια Ευρώπη της δημοκρατίας, των ελευθεριών και της δικαιοσύνης, του ανθρωπισμού, του πολιτισμού και της ανεκτικότητας.

Σύνταξη: Ανδρέας Ιωσήφ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 20:45

Τελευταιες Ειδησεις

22 Απριλίου
Triggs: Πρόσβαση στο άσυλο & βελτίωση συνθηκών αιτητών στην Κύπρο
20:15
Η Σλοβακία απελαύνει τρεις Ρώσους διπλωμάτες σε ένδειξη αλληλεγγύης με την Τσεχία
20:07
Ένας θάνατος και 927 νέα περιστατικά κορονοϊού ανακοινώθηκαν την Πέμπτη
20:04
Η Βουλή υπερψήφισε Σχέδιο Απόφασης για τις πολιτογραφήσεις-Δείτε τι προνοεί
19:52
Η Μόσχα λέει ότι θα αντιδράσει τάχιστα στις τελευταίες απελάσεις Ρώσων διπλωματών που αποφάσισε η Πράγα
19:35
Διαβατήρια εμβολιασμού: «Προτεραιότητα» Λονδίνου - Απρόθυμοι για διακοπές εξωτερικού οι Βρετανοί
19:17
Λαγκάρντ: Στο β' εξάμηνο του 2022 οι οικονομίες θα επιστρέψουν στα προ πανδημίας επίπεδα
19:02
Το ΡΙΚ παρουσιάζει απόψε τη δεύτερη μεγάλη δημοσκόπηση για τις βουλευτικές εκλογές
18:43
Ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες για βοηθήματα, επιδόματα και συντάξεις
18:40
Γερμανία:Πολιτικοί του μεγάλου συνασπισμού προτείνουν λύσεις για αγωγό Νord Stream 2
18:39
Τρίτη αιτία θανάτου ο κορoνοϊός σε Αγγλία και Ουαλία
18:18
Ελλάδα: 2.759 κρούσματα, 822 διασωληνωμένοι, 75 θάνατοι
18:16
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand