Τουρκία, τρομοκρατία στο επίκεντρο της ομιλίας του ΥΠΕΞ στο ΣτΕ

Η μάχη κατά της τρομοκρατίας, με σεβασμό στις δημοκρατικές αξίες, η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας από τους φονταμενταλιστές, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η εξάλειψη των διακρίσεων για άτομα με αναπηρίες, η κατάσταση στην Τουρκία μετά το πραξικόπημα, αλλά και η κατάργηση της θανατικής ποινής στη Λευκορωσία, αποτέλεσαν τα βασικά σημεία της ομιλίας του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη στην ολομέλεια της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που συνεδριάζει σήμερα στο Στρασβούργο.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, απευθύνθηκε στην Ολομέλεια, καθώς η Κύπρος από τις 22 Νοεμβρίου και ως τις 19 Μαΐου θα έχει την εξάμηνη κυλιόμενη προεδρία του Συμβουλίου.

Απευθυνόμενος σε κοινοβουλευτικούς από τα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε την ανάγκη όπως το Συμβούλιο βοηθήσει την Τουρκία να υπερβεί τις εσωτερικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, τηρώντας ωστόσο τις κοινές αρχές και κριτήρια σε σχέση με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη δημοκρατία, των θεμελιωδών ελευθεριών, κάνοντας ειδική αναφορά στην ελευθερία της έκφρασης, την ελευθερία του Τύπου και την ελευθερία του συνέρχεσθαι. Τόνισε μάλιστα ότι η Υπουργική Διάσκεψη του Συμβουλίου θα συνεχίσει να την παρακολουθεί στενά.

Παρομοίως ο Υπουργός εξήγησε στους βουλευτές των 47 κρατών μελών την κατάσταση πραγμάτων στην Λευκορωσία, σε σχέση με την θανατική ποινή, καλώντας τη χώρα αυτή, για μια ακόμα φορά να την καταργήσει και να ορίσει μορατόριουμ στην εφαρμογή της μέχρι τότε.

Απευθυνόμενος στους κοινοβουλευτικούς ο Ιωάννης Κασουλίδης πραγματοποίησε εκτενή και ειδική αναφορά στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, ειδικά μετά τα πρόσφατα περιστατικά καταστροφής σημαντικών αρχαιοτήτων από τις τρομοκρατικές ομάδες του Ισλαμικού Κράτους στην Παλμύρα, τη Μοσούλη και τη Ράκκα. Ο Υπουργός σημείωσε ότι αυτά τα εγκλήματα που σκοπό έχουν την χρηματοδότηση των τρομοκρατών, αλλά και την πολιτιστική εκκαθάριση, ζημιώνουν όχι μόνο τις συγκεκριμένες περιοχές, αλλά ολόκληρη την ανθρωπότητα και καλωσόρισε την επικείμενη διεθνή διάσκεψη για το θέμα.
Επιπλέον ο Υπουργός κάλεσε τα κράτη μέλη του Συμβουλίου να υπογράψουν χωρίς καθυστέρηση το πρωτόκολλο της Ρίγας για την ανταλλαγή πληροφοριών και τη διεθνή συνεργασία ενάντια στην τρομοκρατία, δρώντας πάντα με σεβασμό στις αρχές της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τέλος ο Υπουργός Εξωτερικών περιέγραψε την στρατηγική της κυπριακής προεδρίας για την περιφερειακή ασφάλεια, δίνοντας έμφαση στις Νότιες ακτές της Μεσόγειου και τη συνεργασία Συμβουλίου της Ευρώπης και Ευρωπαϊκής Ένωσης στον ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς - στη βάση του δεκαετούς πια μνημονίου συνεργασίας του 2007.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, νωρίτερα συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου, Θόρνμπιορ Γιάγκλαντ, τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Πέντρο Αγκραμούντ και παρέστη στα εγκαίνια έκθεση φωτογραφίας προσώπων της Κύπρου κατά τον 19ο και τις αρχές του 20ου αιώνα, μέσα από το φακό 7 διάσημων περιηγητών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 20:45

Τελευταιες Ειδησεις

24 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
06:13
Αφρικανική σκόνη καλύπτει πολλές περιοχές της Ελλάδας
06:06
Συνελήφθη για δωροληψία ο υφυπουργός Άμυνας της Ρωσίας
06:02
Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις Ευρωεκλογές
05:55
ΗΠΑ: Εντός ημερών η νέα στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία
05:48
Προειδοποιήσεις ΟΗΕ προς Ισραήλ για ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση στην Ράφα
05:44
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 24/04/24
05:32
23 Απριλίου
Δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση ενός και πλέον εκατομμυρίου αμάχων από τη Ράφα
22:47
Μεγάλη επιτυχία για την τριήμερη Έκθεση Τουρισμού -Πέραν των 10.000 επισκεπτών
21:58
Τηλεφωνική επικοινωνία Νίκου Δένδια με Λόιντ Όστιν - Αναδείχθηκε ο ρόλος της Ελλάδας
21:53
Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δις δολάρια στις φτωχές χώρες για την κλιματική αλλαγή
21:27
Ο Ζοζέπ Μπορέλ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους αμάχους στη Γάζα
21:13
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.