Τουρκία, τρομοκρατία στο επίκεντρο της ομιλίας του ΥΠΕΞ στο ΣτΕ

Η μάχη κατά της τρομοκρατίας, με σεβασμό στις δημοκρατικές αξίες, η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας από τους φονταμενταλιστές, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η εξάλειψη των διακρίσεων για άτομα με αναπηρίες, η κατάσταση στην Τουρκία μετά το πραξικόπημα, αλλά και η κατάργηση της θανατικής ποινής στη Λευκορωσία, αποτέλεσαν τα βασικά σημεία της ομιλίας του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη στην ολομέλεια της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που συνεδριάζει σήμερα στο Στρασβούργο.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, απευθύνθηκε στην Ολομέλεια, καθώς η Κύπρος από τις 22 Νοεμβρίου και ως τις 19 Μαΐου θα έχει την εξάμηνη κυλιόμενη προεδρία του Συμβουλίου.

Απευθυνόμενος σε κοινοβουλευτικούς από τα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε την ανάγκη όπως το Συμβούλιο βοηθήσει την Τουρκία να υπερβεί τις εσωτερικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, τηρώντας ωστόσο τις κοινές αρχές και κριτήρια σε σχέση με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη δημοκρατία, των θεμελιωδών ελευθεριών, κάνοντας ειδική αναφορά στην ελευθερία της έκφρασης, την ελευθερία του Τύπου και την ελευθερία του συνέρχεσθαι. Τόνισε μάλιστα ότι η Υπουργική Διάσκεψη του Συμβουλίου θα συνεχίσει να την παρακολουθεί στενά.

Παρομοίως ο Υπουργός εξήγησε στους βουλευτές των 47 κρατών μελών την κατάσταση πραγμάτων στην Λευκορωσία, σε σχέση με την θανατική ποινή, καλώντας τη χώρα αυτή, για μια ακόμα φορά να την καταργήσει και να ορίσει μορατόριουμ στην εφαρμογή της μέχρι τότε.

Απευθυνόμενος στους κοινοβουλευτικούς ο Ιωάννης Κασουλίδης πραγματοποίησε εκτενή και ειδική αναφορά στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, ειδικά μετά τα πρόσφατα περιστατικά καταστροφής σημαντικών αρχαιοτήτων από τις τρομοκρατικές ομάδες του Ισλαμικού Κράτους στην Παλμύρα, τη Μοσούλη και τη Ράκκα. Ο Υπουργός σημείωσε ότι αυτά τα εγκλήματα που σκοπό έχουν την χρηματοδότηση των τρομοκρατών, αλλά και την πολιτιστική εκκαθάριση, ζημιώνουν όχι μόνο τις συγκεκριμένες περιοχές, αλλά ολόκληρη την ανθρωπότητα και καλωσόρισε την επικείμενη διεθνή διάσκεψη για το θέμα.
Επιπλέον ο Υπουργός κάλεσε τα κράτη μέλη του Συμβουλίου να υπογράψουν χωρίς καθυστέρηση το πρωτόκολλο της Ρίγας για την ανταλλαγή πληροφοριών και τη διεθνή συνεργασία ενάντια στην τρομοκρατία, δρώντας πάντα με σεβασμό στις αρχές της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τέλος ο Υπουργός Εξωτερικών περιέγραψε την στρατηγική της κυπριακής προεδρίας για την περιφερειακή ασφάλεια, δίνοντας έμφαση στις Νότιες ακτές της Μεσόγειου και τη συνεργασία Συμβουλίου της Ευρώπης και Ευρωπαϊκής Ένωσης στον ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς - στη βάση του δεκαετούς πια μνημονίου συνεργασίας του 2007.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, νωρίτερα συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου, Θόρνμπιορ Γιάγκλαντ, τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Πέντρο Αγκραμούντ και παρέστη στα εγκαίνια έκθεση φωτογραφίας προσώπων της Κύπρου κατά τον 19ο και τις αρχές του 20ου αιώνα, μέσα από το φακό 7 διάσημων περιηγητών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 20:45

Τελευταιες Ειδησεις

14 Απριλίου
Τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου εμβολιάζονται την Πέμπτη με AstraZeneca
11:45
Έκκληση Ζ. Αιμιλιανίδου προς βουλευτές αντιπολίτευσης να ψηφίσουν το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις
11:42
Μ. Κολιού: Στο μικροσκόπιο οι χαλαρώσεις. Παρακινδυνευμένο να ληφθούν αποφάσεις από τώρα (Βίντεο)
11:40
Υφυπουργός Ναυτιλίας: «Πρωταγωνιστικός ο ρόλος της Κύπρου στα διεθνή ναυτιλιακά δρώμενα» (Βίντεο)
11:30
Το υπ. Εργασίας ξεκαθαρίζει ότι τα γενικά καταστήματα θα είναι κλειστά την 1η Μαίου
11:27
Στήριξη σε πολίτες για θέματα ψυχικής υγείας εν μέσω πανδημίας από το Δήμο Λάρνακας
11:07
Εκατό ημέρες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων
11:05
Ψεύδη χαρακτηρίζει ο τέως Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος όσα του καταλογίζονται για βιασμό
10:50
Τι γνωρίζουμε έως τώρα για τις πολύ σπάνιες θρομβώσεις που πιθανώς σχετίζονται με μερικά εμβόλια Covid-19
10:45
Λουί Ντε Γκίντος: H ανάκαμψη της οικονομίας το 2021 εξαρτάται από την επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος
10:42
Βρετανία: Τα εμβόλια της Moderna και Novavax στη μελέτη μικτών εμβολιαστικών δόσεων
10:30
Αναθεωρείται το πρωτόκολλο για αποδέσμευση των στενών επαφών από τον υποχρεωτικό περιορισμό
10:18
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand