ΚΟΤ: Δεν είναι συγκυριακή η άφιξη 3,2 εκατομμυρίων τουριστών

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΟΤ Αντώνης Λοΐζου απέρριψε τη θέση ότι η προσέλκυση 3,2 εκατομμυρίων τουριστών το 2016, που αποτελεί ρεκόρ τουριστικών αφίξεων όλων των εποχών, επιτεύχθηκε για συγκυριακούς λόγους, τονίζοντας ότι η Κύπρος έχασε τουριστικές αφίξεις λόγω της αστάθειας στην περιοχή.

Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, η οποία συζήτησε τον προϋπολογισμό του Οργανισμού για το 2017, ο κ. Λοΐζου υπενθύμισε πως το 2015 ο ΚΟΤ προέβλεπε αφίξεις 2,96 εκατ. τουριστών το 2016.«Είχαμε 3,2 εκατ. τουρίστες. Τι έγινε; Πήραμε περίπου 200.000 περισσότερους από τη Ρωσία, 300.000 πρόσθετες αφίξεις από άλλες χώρες και χάσαμε λόγω του ότι η Κύπρος βρίσκεται στο επίκεντρο των γεωπολιτικών προβλημάτων που υπάρχουν», είπε και επικαλέστηκε σχετικές εκθέσεις από οργανωτές ταξιδίων.«Ξέρουμε ακριβώς τι έχει γίνει, τι χάσαμε και τι κερδίσαμε», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό που απέδωσε καρπούς ήταν ο στοχευμένος τρόπος προώθησης.

Ο κ. Λοΐζου παρουσιάστηκε ενοχλημένος με απόψεις ότι ο ΚΟΤ αναλώνεται στην προώθηση του ήλιου και της θάλασσας. «Το 50% των προσπαθειών του είναι να προωθεί όχι τον ήλιο και τη θάλασσα αλλά το υπόλοιπο προϊόν», είπε.Απαντώντας σε ερώτηση του Προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου ότι η Κρήτη προσέλκυσε 4 εκατομμύρια τουρίστες, ο κ. Λοΐζου επικαλέστηκε εκθέσεις του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού αλλά και του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Ελλάδας για τη χαμηλή κατά κεφαλή δαπάνη των τουριστών στην Κρήτη.

«Κανένας από σας δεν θα ήθελε τον τουρισμό της Κρήτης με €460 κατά κεφαλήν δαπάνη», είπε, προσθέτοντας ότι η ίδια κατηγορία τουριστών από τη Γερμανία που επισκέφθηκαν την Κρήτη είχαν κατά κεφαλήν δαπάνη στην Κύπρο €900.«Αυτά τα πράγματα πρέπει να τα γνωρίζουμε για να μην δίνουμε χαστούκια του εαυτού μας», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, ο κ. Λοΐζου επεσήμανε ότι το 38% των τουριστών που επισκέφθηκαν την Κύπρο επέλεξαν το all inclusive και ήταν κυρίως σε παραλιακές περιοχές και σε συγκεκριμένους μήνες.«Πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι μια παγκόσμια τάση, δεν μπορούμε να αλλάξουμε την παγκόσμια οικονομία. Η παγκόσμια οικονομία έχει επηρεαστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, ο κόσμος θέλει κάποιου είδους πιο ελεγχόμενες διακοπές, πιο λίγες μέρες. Αυτό κάνουν και μέσω του all inclusive», είπε.Στη συζήτηση τόσο ο Πρόεδρος του ΚΟΤ όσο και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αβέρωφ Νεοφύτου έθεσαν το θέμα του νομοσχεδίου για τη δημιουργία του Υφυπουργείου Τουρισμού.«Μας προβληματίζει αφάνταστα το πώς κάνουμε τους σχεδιασμούς.

Θα θέλαμε να γνωρίζουμε και εμείς πού στεκόμαστε σε αυτό το θέμα», είπε ο κ. Λοΐζου, προσθέτοντας ότι ο ΚΟΤ δεν έχει αρμοδιότητα να λαμβάνει αποφάσεις σε θέματα στρατηγικής, μια αρμοδιότητα που έχουν η Προεδρία και το Υπουργείο Εμπορίου.Από την πλευρά του, ο κ. Νεοφύτου είπε πως πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη συζήτηση του νομοσχεδίου αυτού.Εάν αυτή η Βουλή θα ψηφίσει υπέρ της δημιουργίας υφυπουργείου για να ξέρουμε ποιος θα είναι ο ρόλος του ΚΟΤ, αν θα το καταψηφίσουμε, τότε να γνωρίζουμε πώς θα προχωρήσουμε.Ενόσω εκκρεμεί αυτό το νομοσχέδιο, η συζήτηση δημιουργεί πολλά προβλήματα, κατέληξε.

Ο προϋπολογισμός του ΚΟΤ για το 2017 προνοεί δαπάνες €50,8 εκατ. σε σύγκριση με €50,54 εκατ. το 2016.Εξάλλου, σε δηλώσεις του, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλάς εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την ουσιώδη και σημαντική αύξηση στο τουριστικό ρεύμα 2016, η οποία επιτεύχθηκε με τον ίδιο προϋπολογισμό που ανέρχεται στα περίπου €50 εκ. ετησίως.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 20:46

Τελευταιες Ειδησεις

16 Απριλίου
Η Μόσχα ανακοίνωσε την απέλαση πέντε Πολωνών διπλωματών
21:52
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι ΗΠΑ στηρίζουν όλες τις προσπάθειες για τη μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο
21:05
ΠΟΥ- covid-19: Ο ρυθμός των μολύνσεων πλησιάζει στο υψηλότερο επίπεδό του από τότε που ξέσπασε η πανδημία
20:51
Η ‘βόρεια Κύπρος’ δεν είναι Γαλλία είπε ο Ερντογάν αντιδρώντας για τα μαθήματα Κορανίου
20:23
Τρία κρούσματα στον Απόλλωνα
20:20
Ένα θάνατο και 677 νέα περιστατικά κορωνοϊού, ανακοίνωσε την Παρασκευή το Υπουργείο Υγείας
20:18
Πανέτοιμη η ομάδα της Ανόρθωσης
20:07
ΕΜΑ: Την Τρίτη, τα συμπεράσματα για την ασφάλεια του εμβολίου της J&J
19:56
Χωρίς νικητή η αναμέτρηση στο "Τάσος Μάρκου"
19:55
Ερντογάν: Ο Τσαβούσογλου υπέδειξε στον Δένδια τα όριά του
19:19
Την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τα σύνορα της Ουκρανίας ζητά η «τριμερής» Γερμανίας-Γαλλίας-Ουκρανίας
19:15
Ιταλία: Από 26/4 το άνοιγμα των εμπορικών επιχειρήσεων
18:55
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand