Ασάφεια γύρω από το τεχνικό πρόβλημα με τον βρετανικό πύραυλο

Η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είχε ενημερωθεί κατά την ανάληψη των καθηκόντων της για το τεχνικό πρόβλημα που είχε προκύψει κατά τη δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου από βρετανικό πυρηνικό υποβρύχιο, είπε η εκπρόσωπός της.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι συνολικά η δοκιμή του πυραύλου του αποτρεπτικού πυρηνικού συστήματος Trident ήταν επιτυχής, καθώς σκοπός της ήταν να αποδειχθεί ότι το συγκεκριμένο υποβρύχιο και το πλήρωμά του ήταν έτοιμοι να επανέλθουν σε ενεργή υπηρεσία μετά από ένα πολυετές διάλειμμα για επισκευές.

Η εφημερίδα Sunday Times αποκάλυψε το περιστατικό που έχει προκαλέσει τόσο ανησυχίες για την αξιοπιστία του πυρηνικού οπλικού προγράμματος της Βρετανίας, όσο και κατηγορίες σε βάρος της κυβέρνησης για απόκρυψή του. Η αντιπολίτευση τονίζει ότι το περιστατικό αποσιωπήθηκε ενόψει της ψήφισης στη Βουλή των Κοινοτήτων για ανανέωση του συστήματος Trident, διαδικασία που ήταν η πρώτη σημαντική υποχρέωση για την κα Μέι μετά από την ανάληψη των καθηκόντων της.

Η εκπρόσωπος της Πρωθυπουργού δεν  αποσαφήνισε ποιο ακριβώς ήταν το τεχνικό πρόβλημα. Οι Sunday Times επικαλούνταν πηγή που ανέφερε ότι ίσως ο πύραυλος, που εκτοξεύτηκε από το υποβρύχιο HMS Vengeance ανοιχτά της Φλόριντα, πήρε αντίθετη από το προγραμματισμένο κατεύθυνση, προς το έδαφος των ΗΠΑ.

Η εκπρόσωπος είπε ότι το συγκεκριμένο δημοσίευμα είναι «παραπλανητικό», αλλά σημείωσε ότι η κυβέρνηση δε σχολιάζει επιχειρησιακά ζητήματα άμυνας. Πρόσθεσε ότι η αποτελεσματικότητα του πυραυλικού συστήματος Trident είναι «αδιαμφισβήτητη».

Η εφημερίδα Guardian επικαλείται πηγές άμυνας που λένε ότι το τεχνικό πρόβλημα δεν αφορούσε τον πύραυλο αυτόν καθαυτό. Όπως υποστηρίζουν, ο πύραυλος δεν ξέφυγε προς λάθος κατεύθυνση, αλλά το πρόβλημα αφορούσε τα τηλεμετρικά δεδομένα, δηλαδή τις πληροφορίες που συγκεντρώνονται για τον καθορισμό της πορείας του πυραύλου. Όταν το πρόβλημα εντοπίστηκε, η δοκιμή εγκαταλείφθηκε.

Ο Υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον έχει κληθεί εκτάκτως στη Βουλή των  Κοινοτήτων για αργότερα το απόγευμα κατόπιν αιτήματος της αντιπολίτευσης για να δώσει εξηγήσεις.

Ανταπόκριση: Θανάσης Γκαβός/Λονδίνο

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 20:46

Τελευταιες Ειδησεις

12 Απριλίου
Ένας νεκρός και μία τραυματίας από σφαίρες μπροστά σε νοσοκομείο του Παρισιού
21:42
Ερντογάν: Τουρκία και Λιβύη παραμένουν δεσμευμένες στο σύμφωνο οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο
21:24
Λευκός Οίκος: Οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται στο συμβάν στον ιρανικό πυρηνικό σταθμό της Νατάνζ
21:17
ΠΟΥ: Η πανδημία «απέχει πολύ ακόμη από το τέλος της»
21:01
" 'Ασα η οικογένεια της Ομόνοιας στέκεται στο πλευρό σου. Είμαστε σίγουροι πως θα επανέλθεις πιο δυνατός”
20:48
Σοκ με Ασάντε - επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι, 6 -8 μήνες εκτός. Η διάγνωση για Λοΐζου
20:33
Με φυσική παρουσία η συνάντηση στη Γενεύη, επιβεβαιώνουν τα Ηνωμένα Έθνη
20:32
Η ΕΕ καταδικάζει έντονα τη χρήση χημικών όπλων από τη Συριακή Αραβική Πολεμική Αεροπορία στο Σαρακίκ το 2018
20:16
Σημεία δειγματοληψίας με rapid test την Τρίτη
19:58
Ένας θάνατος και 528 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοινώθηκαν σήμερα
19:42
Πράσινο φως από Επιτροπή Οικονομικών για θέσεις σε δημόσιο, ημιδήμοσιο, στρατό και αστυνομία
19:38
Kαδής: Ιστορική εξέλιξη η καταχώριση του χαλλουμιού ως ΠΟΠ-Τεράστια οφέλη για παραγωγούς και οικονομία
19:18
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand