Ασάφεια γύρω από το τεχνικό πρόβλημα με τον βρετανικό πύραυλο

Η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είχε ενημερωθεί κατά την ανάληψη των καθηκόντων της για το τεχνικό πρόβλημα που είχε προκύψει κατά τη δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου από βρετανικό πυρηνικό υποβρύχιο, είπε η εκπρόσωπός της.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι συνολικά η δοκιμή του πυραύλου του αποτρεπτικού πυρηνικού συστήματος Trident ήταν επιτυχής, καθώς σκοπός της ήταν να αποδειχθεί ότι το συγκεκριμένο υποβρύχιο και το πλήρωμά του ήταν έτοιμοι να επανέλθουν σε ενεργή υπηρεσία μετά από ένα πολυετές διάλειμμα για επισκευές.

Η εφημερίδα Sunday Times αποκάλυψε το περιστατικό που έχει προκαλέσει τόσο ανησυχίες για την αξιοπιστία του πυρηνικού οπλικού προγράμματος της Βρετανίας, όσο και κατηγορίες σε βάρος της κυβέρνησης για απόκρυψή του. Η αντιπολίτευση τονίζει ότι το περιστατικό αποσιωπήθηκε ενόψει της ψήφισης στη Βουλή των Κοινοτήτων για ανανέωση του συστήματος Trident, διαδικασία που ήταν η πρώτη σημαντική υποχρέωση για την κα Μέι μετά από την ανάληψη των καθηκόντων της.

Η εκπρόσωπος της Πρωθυπουργού δεν  αποσαφήνισε ποιο ακριβώς ήταν το τεχνικό πρόβλημα. Οι Sunday Times επικαλούνταν πηγή που ανέφερε ότι ίσως ο πύραυλος, που εκτοξεύτηκε από το υποβρύχιο HMS Vengeance ανοιχτά της Φλόριντα, πήρε αντίθετη από το προγραμματισμένο κατεύθυνση, προς το έδαφος των ΗΠΑ.

Η εκπρόσωπος είπε ότι το συγκεκριμένο δημοσίευμα είναι «παραπλανητικό», αλλά σημείωσε ότι η κυβέρνηση δε σχολιάζει επιχειρησιακά ζητήματα άμυνας. Πρόσθεσε ότι η αποτελεσματικότητα του πυραυλικού συστήματος Trident είναι «αδιαμφισβήτητη».

Η εφημερίδα Guardian επικαλείται πηγές άμυνας που λένε ότι το τεχνικό πρόβλημα δεν αφορούσε τον πύραυλο αυτόν καθαυτό. Όπως υποστηρίζουν, ο πύραυλος δεν ξέφυγε προς λάθος κατεύθυνση, αλλά το πρόβλημα αφορούσε τα τηλεμετρικά δεδομένα, δηλαδή τις πληροφορίες που συγκεντρώνονται για τον καθορισμό της πορείας του πυραύλου. Όταν το πρόβλημα εντοπίστηκε, η δοκιμή εγκαταλείφθηκε.

Ο Υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον έχει κληθεί εκτάκτως στη Βουλή των  Κοινοτήτων για αργότερα το απόγευμα κατόπιν αιτήματος της αντιπολίτευσης για να δώσει εξηγήσεις.

Ανταπόκριση: Θανάσης Γκαβός/Λονδίνο

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 20:46

Τελευταιες Ειδησεις

16 Απριλίου
Τμήμα Μετεωρολογία 3ο Δελτίο Καιρού 16/4/24
16:24
Προώθηση σχεδιασμών για συστήματα αποθήκευσης ενέργειας
16:11
Υπό κράτηση δύο άτομα για υποβοήθηση παράτυπων μεταναστών
15:41
Πραγματοποιήθηκε σήμερα η τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας
15:30
Εντός Ιουλίου η αναδόμηση πρώτων πολυκατοικιών στο πλαίσιο «κτίΖΩ» (Βίντεο)
14:34
Τη βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων επιβεβαιώνει Αναλογιστική Μελέτη (Βίντεο)
14:12
Επαναρχίζουν τον Μάιο τα δρομολόγια Κύπρου - Ελλάδας
13:48
Τίτλοι Ειδήσεων: -13:00- Tρίτη 16 Απριλίου 2024
13:01
Περιπολίες σκαφών της Κύπρου ανοικτά του Λιβάνου (Βίντεο)
12:46
Νέες κυρώσεις ΗΠΑ σε εγγεγραμμένες εταιρείες στην Κύπρο
12:05
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 16/4/24
11:35
Το Ιράν θα απαντήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια ενάντια στα συμφέροντά του
11:20
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.