Ασάφεια γύρω από το τεχνικό πρόβλημα με τον βρετανικό πύραυλο

Η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είχε ενημερωθεί κατά την ανάληψη των καθηκόντων της για το τεχνικό πρόβλημα που είχε προκύψει κατά τη δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου από βρετανικό πυρηνικό υποβρύχιο, είπε η εκπρόσωπός της.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι συνολικά η δοκιμή του πυραύλου του αποτρεπτικού πυρηνικού συστήματος Trident ήταν επιτυχής, καθώς σκοπός της ήταν να αποδειχθεί ότι το συγκεκριμένο υποβρύχιο και το πλήρωμά του ήταν έτοιμοι να επανέλθουν σε ενεργή υπηρεσία μετά από ένα πολυετές διάλειμμα για επισκευές.

Η εφημερίδα Sunday Times αποκάλυψε το περιστατικό που έχει προκαλέσει τόσο ανησυχίες για την αξιοπιστία του πυρηνικού οπλικού προγράμματος της Βρετανίας, όσο και κατηγορίες σε βάρος της κυβέρνησης για απόκρυψή του. Η αντιπολίτευση τονίζει ότι το περιστατικό αποσιωπήθηκε ενόψει της ψήφισης στη Βουλή των Κοινοτήτων για ανανέωση του συστήματος Trident, διαδικασία που ήταν η πρώτη σημαντική υποχρέωση για την κα Μέι μετά από την ανάληψη των καθηκόντων της.

Η εκπρόσωπος της Πρωθυπουργού δεν  αποσαφήνισε ποιο ακριβώς ήταν το τεχνικό πρόβλημα. Οι Sunday Times επικαλούνταν πηγή που ανέφερε ότι ίσως ο πύραυλος, που εκτοξεύτηκε από το υποβρύχιο HMS Vengeance ανοιχτά της Φλόριντα, πήρε αντίθετη από το προγραμματισμένο κατεύθυνση, προς το έδαφος των ΗΠΑ.

Η εκπρόσωπος είπε ότι το συγκεκριμένο δημοσίευμα είναι «παραπλανητικό», αλλά σημείωσε ότι η κυβέρνηση δε σχολιάζει επιχειρησιακά ζητήματα άμυνας. Πρόσθεσε ότι η αποτελεσματικότητα του πυραυλικού συστήματος Trident είναι «αδιαμφισβήτητη».

Η εφημερίδα Guardian επικαλείται πηγές άμυνας που λένε ότι το τεχνικό πρόβλημα δεν αφορούσε τον πύραυλο αυτόν καθαυτό. Όπως υποστηρίζουν, ο πύραυλος δεν ξέφυγε προς λάθος κατεύθυνση, αλλά το πρόβλημα αφορούσε τα τηλεμετρικά δεδομένα, δηλαδή τις πληροφορίες που συγκεντρώνονται για τον καθορισμό της πορείας του πυραύλου. Όταν το πρόβλημα εντοπίστηκε, η δοκιμή εγκαταλείφθηκε.

Ο Υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον έχει κληθεί εκτάκτως στη Βουλή των  Κοινοτήτων για αργότερα το απόγευμα κατόπιν αιτήματος της αντιπολίτευσης για να δώσει εξηγήσεις.

Ανταπόκριση: Θανάσης Γκαβός/Λονδίνο

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 20:46

Τελευταιες Ειδησεις

22 Απριλίου
Triggs: Πρόσβαση στο άσυλο & βελτίωση συνθηκών αιτητών στην Κύπρο
20:15
Η Σλοβακία απελαύνει τρεις Ρώσους διπλωμάτες σε ένδειξη αλληλεγγύης με την Τσεχία
20:07
Ένας θάνατος και 927 νέα περιστατικά κορονοϊού ανακοινώθηκαν την Πέμπτη
20:04
Η Βουλή υπερψήφισε Σχέδιο Απόφασης για τις πολιτογραφήσεις-Δείτε τι προνοεί
19:52
Η Μόσχα λέει ότι θα αντιδράσει τάχιστα στις τελευταίες απελάσεις Ρώσων διπλωματών που αποφάσισε η Πράγα
19:35
Διαβατήρια εμβολιασμού: «Προτεραιότητα» Λονδίνου - Απρόθυμοι για διακοπές εξωτερικού οι Βρετανοί
19:17
Λαγκάρντ: Στο β' εξάμηνο του 2022 οι οικονομίες θα επιστρέψουν στα προ πανδημίας επίπεδα
19:02
Το ΡΙΚ παρουσιάζει απόψε τη δεύτερη μεγάλη δημοσκόπηση για τις βουλευτικές εκλογές
18:43
Ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες για βοηθήματα, επιδόματα και συντάξεις
18:40
Γερμανία:Πολιτικοί του μεγάλου συνασπισμού προτείνουν λύσεις για αγωγό Νord Stream 2
18:39
Τρίτη αιτία θανάτου ο κορoνοϊός σε Αγγλία και Ουαλία
18:18
Ελλάδα: 2.759 κρούσματα, 822 διασωληνωμένοι, 75 θάνατοι
18:16
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand