Τοποθετήσεις πολιτικών αρχηγών για Γενεύη

ΔΗΣΥ

Θετικά αποτιμά ο Πρόεδρος του Δησύ, Αβέρωφ Νεοφύτου τις μέχρι στιγμής εξελίξεις από τις συνομιλίες της Γενεύης.
Μιλώντας στο Τρίτο, διατύπωσε ωστόσο επικρίσεις εναντίον όσων διαρρέουν έγγραφα και χάρτες.
Υπενθυμίζοντας ότι στο παρελθόν κάποιοι είχαν αποκαλέσει μέχρι και εθνικό προδότη τον Γλαύκο Κληρίδη ο οποίος παρέδωσε χάρτη για το εδαφικό, ο Αβέρωφ Νεοφύτου διερωτήθηκε πώς πρέπει να χαρακτηριστεί η πρόσφατη διαρροή χάρτη, επτά ώρες πριν κατατεθεί στις συνομιλίες.
Με αφορμή την απουσία κομμάτων του κέντρου απο το δείπνο που παρέθεσε  η ελβετική κυβέρνηση στις αντιπροσωπείες που μετείχαν στη διάσκεψη, ο πρόεδρος του Δησύ, ανέφερε ότι για πρώτη φορά δόθηκε στη Λευκωσία η ευκαιρία να συνομιλήσει με το Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας παρουσία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμενων εθνών και κάποιοι προτίμησαν να δηλώσουν απόντες.

ΑΚΕΛ

Η κινδυνολογία περί απο-αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατέρρευσε ως χάρτινος πύργος, δήλωσε στο Τρίτο ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα των συνομιλών της Γενεύης για το Κυπριακό.
Ο κύριος Κυπριανού δήλωσε ότι έγιναν βήματα μπροστά στις συνομιλίες, παρά το γεγονός πρόσθεσε, ότι αναμέναμε περισσότερα.
Οπως εξήγησε, κατατέθηκαν χάρτες, η συζήτηση συνεχίζεται σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων ενώ στη συνέχεια θα εμπλακούν και οι Υπουργοί Εξωτερικών αφού για να οδηγηθούν μπροστά τα πράγματα θα πρέπει να υπάρχουν πολιτικές εξουσίες.
Ο Γενικός Γραμματέας του Ακέλ κατηγόρησε παράλληλα ορισμένα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για διαστρέβλωση θέσεων και κάλεσε όλους να σοβαρευθούν.
Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις εναντίον του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλαδας Νίκου Κοτζιά, ο κύριος Κυπριανού έκανε λόγο για  κινήσεις οι οποίες προκαλούν τεράστια ζημιά στην Κύπρο.
Υπέδειξε δε ότι εντός εισαγωγικών, Κύπρος και Ελλάδα είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένες να συνεργάζονται.

ΔΗΚΟ

Σε θετικά αλλά κυρίως αρνητικά στοιχεία από τις διαπραγματεύσεις αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Δήκο Νικόλας Παπαδόπουλος, μιλώντας στο Τρίτο.
Στα θετικά, είπε, καταγράφεται η εναρκτήρια δήλωση του νέου Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ο οποίος διαφοροποιήθηκε από προκατόχους του, η παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έστω και με καθεστώς παρατηρητή αλλά κυρίως η σθεναρή στάση της ελληνικής κυβέρνησης και ιδιαίτερα του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.
Ο κύριος Παπαδόπουλος επικαλούμενος πληροφορίες αναφέρθηκε σε στημένο παιχνίδι εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, η οποία μέσω του Εσπεν Μπαρθ Αϊντα προσπάθησε, είπε, να καταθέσει έγγραφο για την ασφάλεια με τουρκικούς όρους.
Το έγγραφο είπε, δεν έγινε αποδεκτό από τον Νίκο Κοτζιά και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι θα θεωρηθεί μη κατατεθέν.
Η τελική αποτίμηση από τη Γενεύη δεν είναι θετική πρόσθεσε ο κύριος Παπαδόπουλος αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι κάναμε μια τρύπα στο νερό.
Εγινε πραγματικότητα, είπε, μια 40χρονη πάγια θέση της Τουρκίας για πενταμερή διάσκεψη, στην οποία καταργείται η Κυπριακή Δημοκρατία και αναβαθμίζεται σε συμπρόεδρο ο Μουσταφά Ακιντί, ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πήρε τίποτε πέρα από ένα χάρτη με απαράδεκτες τουρκικές αξιώσεις.

Σύνταξη: Εύη Μουρούζη, Ρολάνδος Σκέττος

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 20:51

Τελευταιες Ειδησεις

21 Σεπτεμβρίου
Στα 91 εκ. ευρώ θα ανέλθουν οι δαπάνες του κράτους για την προσφυγική τoυ πολιτική
16:27
Δυσαρέσκεια Μόσχας προς Άγκυρα για τη μη αναγνώριση των εκλογών στην Κριμαία
16:07
Αναστολή τριών εκποιήσεων κύριας κατοικίας κατόπιν παρέμβασης του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου
15:49
Για 3η δόση στις ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να παρέλθουν 4 εβδομάδες, διευκρινίζει το Υπουργείο Υγείας
15:32
Ευρωπαϊκό «φρένο» στις συνομιλίες με ΗΠΑ για εμπόριο λόγω AUKUS
15:18
Τα σημεία για δωρεάν rapid test την Τετάρτη
15:00
Στα €24 εκ. το κόστος για ΑΗΚ από μείωση 10% στους λογαριασμούς ρεύματος, ενώ συζητούνται επιπλέον μέτρα
14:48
ΥΠΑΜ: Συγχρηματοδότηση 10 προτάσεων με κυπριακή συμμετοχή από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας
14:25
Ο Σεφέρης αγάπησε την Κύπρο, όσο λίγοι, «ιδιαίτερα και ακαριαία» είπε ο Υπουργός Παιδείας
14:10
Τρίτος Ρώσος υπήκοος κατηγορείται από τη Βρετανία για την επίθεση με Νόβιτσοκ στο Σόλσμπερι
13:56
Δικαιολογημένα θα απουσιάζουν από το σχολείο οι μαθητές 12-17 ετών που εμβολιάζονται κατά της COVID-19
13:37
YΠΕΣ: Δεν θέλουμε με κανένα τρόπο οι προσπάθειες προσέλκυσης επενδυτών να εκληφθούν ως ένα νέο ΚΕΠ
13:15
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand