Τοποθετήσεις πολιτικών αρχηγών για Γενεύη

ΔΗΣΥ

Θετικά αποτιμά ο Πρόεδρος του Δησύ, Αβέρωφ Νεοφύτου τις μέχρι στιγμής εξελίξεις από τις συνομιλίες της Γενεύης.
Μιλώντας στο Τρίτο, διατύπωσε ωστόσο επικρίσεις εναντίον όσων διαρρέουν έγγραφα και χάρτες.
Υπενθυμίζοντας ότι στο παρελθόν κάποιοι είχαν αποκαλέσει μέχρι και εθνικό προδότη τον Γλαύκο Κληρίδη ο οποίος παρέδωσε χάρτη για το εδαφικό, ο Αβέρωφ Νεοφύτου διερωτήθηκε πώς πρέπει να χαρακτηριστεί η πρόσφατη διαρροή χάρτη, επτά ώρες πριν κατατεθεί στις συνομιλίες.
Με αφορμή την απουσία κομμάτων του κέντρου απο το δείπνο που παρέθεσε  η ελβετική κυβέρνηση στις αντιπροσωπείες που μετείχαν στη διάσκεψη, ο πρόεδρος του Δησύ, ανέφερε ότι για πρώτη φορά δόθηκε στη Λευκωσία η ευκαιρία να συνομιλήσει με το Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας παρουσία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμενων εθνών και κάποιοι προτίμησαν να δηλώσουν απόντες.

ΑΚΕΛ

Η κινδυνολογία περί απο-αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατέρρευσε ως χάρτινος πύργος, δήλωσε στο Τρίτο ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα των συνομιλών της Γενεύης για το Κυπριακό.
Ο κύριος Κυπριανού δήλωσε ότι έγιναν βήματα μπροστά στις συνομιλίες, παρά το γεγονός πρόσθεσε, ότι αναμέναμε περισσότερα.
Οπως εξήγησε, κατατέθηκαν χάρτες, η συζήτηση συνεχίζεται σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων ενώ στη συνέχεια θα εμπλακούν και οι Υπουργοί Εξωτερικών αφού για να οδηγηθούν μπροστά τα πράγματα θα πρέπει να υπάρχουν πολιτικές εξουσίες.
Ο Γενικός Γραμματέας του Ακέλ κατηγόρησε παράλληλα ορισμένα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για διαστρέβλωση θέσεων και κάλεσε όλους να σοβαρευθούν.
Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις εναντίον του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλαδας Νίκου Κοτζιά, ο κύριος Κυπριανού έκανε λόγο για  κινήσεις οι οποίες προκαλούν τεράστια ζημιά στην Κύπρο.
Υπέδειξε δε ότι εντός εισαγωγικών, Κύπρος και Ελλάδα είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένες να συνεργάζονται.

ΔΗΚΟ

Σε θετικά αλλά κυρίως αρνητικά στοιχεία από τις διαπραγματεύσεις αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Δήκο Νικόλας Παπαδόπουλος, μιλώντας στο Τρίτο.
Στα θετικά, είπε, καταγράφεται η εναρκτήρια δήλωση του νέου Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ο οποίος διαφοροποιήθηκε από προκατόχους του, η παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έστω και με καθεστώς παρατηρητή αλλά κυρίως η σθεναρή στάση της ελληνικής κυβέρνησης και ιδιαίτερα του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.
Ο κύριος Παπαδόπουλος επικαλούμενος πληροφορίες αναφέρθηκε σε στημένο παιχνίδι εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, η οποία μέσω του Εσπεν Μπαρθ Αϊντα προσπάθησε, είπε, να καταθέσει έγγραφο για την ασφάλεια με τουρκικούς όρους.
Το έγγραφο είπε, δεν έγινε αποδεκτό από τον Νίκο Κοτζιά και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι θα θεωρηθεί μη κατατεθέν.
Η τελική αποτίμηση από τη Γενεύη δεν είναι θετική πρόσθεσε ο κύριος Παπαδόπουλος αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι κάναμε μια τρύπα στο νερό.
Εγινε πραγματικότητα, είπε, μια 40χρονη πάγια θέση της Τουρκίας για πενταμερή διάσκεψη, στην οποία καταργείται η Κυπριακή Δημοκρατία και αναβαθμίζεται σε συμπρόεδρο ο Μουσταφά Ακιντί, ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πήρε τίποτε πέρα από ένα χάρτη με απαράδεκτες τουρκικές αξιώσεις.

Σύνταξη: Εύη Μουρούζη, Ρολάνδος Σκέττος

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 20:51

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
22:00
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:22
Ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από Κυβέρνηση και ΕΕ η Βουλή
21:19
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα, λέει ο Κόμπος
19:08
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Στις 13 Μαϊου η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στην Άγκυρα
17:45
Διασπάθιση χρήματος και κατάχρηση εξουσίας διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο ΥΠΕΞ
17:40
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ για σύμβαση, οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
17:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.