Ο ΥΠΕΞ ενημέρωσε τους ομολόγους του της ΕΕ για τις συνομιλίες στη Γενεύη

Σε ενημέρωση για την εξέλιξη των συζητήσεων και την ίδια τη διαδικασία της Γενεύης προχώρησε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης, κατά τη διάρκεια της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο Υπουργός, σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου, σημείωσε ότι η Διάσκεψη στη Γενεύη ήταν ανοιχτού τέλους, τόνισε ότι η συζήτηση για το θέμα της ασφάλειας, το οποίο ήταν ταμπού για σαράντα χρόνια, και η απόφαση να συζητηθεί παραπέμφθηκε σε τεχνικό επίπεδο και αυτό αποτελεί σημαντικό βήμα προς τα μπρος. Το ίδιο αποδεικνύει και η βούληση των δυο πλευρών να καταλήξουν σε λύση, η οποία να ικανοποιεί εξίσου το αίσθημα ασφάλειας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, σημείωσε ο Υπουργός.

Επιπλέον ο κ. Κασουλίδης υπογράμμισε ότι η λύση θα επιτρέψει στην Κύπρο να αποτελεί ένα πλήρως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, χωρίς εγγυήσεις τρίτων χωρών. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς, όπως σημείωσε, ο λαός θα κληθεί να εγκρίνει τη λύση και πρέπει οι εύλογες απορίες του γιατί να διαφέρει από τα άλλα κράτη να απαντηθούν. Καταλήγοντας, ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για παρουσία της ΕΕ στη Διάσκεψη στη Γενεύη και εξέφρασε την ευχή σύντομα να φέρει θετικά αποτελέσματα ενώπιον του Συμβουλίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και την Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι για τη συμμετοχή τους στη Διάσκεψη της Γενεύης, καθώς, όπως ανέφερε το ζήτημα αυτό αφορά το μέλλον ενός κράτους μέλους της Ένωσης, το οποίο πρέπει να είναι εναρμονισμένο με τις ευρωπαϊκές συνθήκες και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ευχαρίστησε επίσης τον Υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, για τη θετική συμμετοχή στη Διάσκεψη και τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά, για τη σθεναρή υποστήριξή του προς την Κύπρο.

Από την πλευρά της η Ύπατη εκπρόσωπος, αναφερόμενη στη Διάσκεψη στη Γενεύη, επεσήμανε ότι αυτό είναι ένα ιστορικό γεγονός και τόνισε ότι οι δυο ηγέτες επιδεικνύουν βούληση για λύση. Συνεχάρη δε τα εμπλεκόμενα μέρη στη διαδικασία και εξέφρασε τη δέσμευση της ΕΕ να βοηθήσει και στη χρηματοδότηση της λύσης.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ αναφέρθηκε επίσης στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας, για τη συζήτηση του θέματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων, με τη συμμετοχή της Ένωσης σε αυτή.

Η κ. Μογκερίνι υπογράμμισε το θετικό αντίκτυπο που θα έχει η ενδεχόμενη λύση τόσο για την Κύπρο όσο και για την ευρύτερη περιοχή.

Τέλος η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ τόνισε ότι η Ένωση θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για επιτυχή κατάληξη των συνομιλιών που να είναι αποδεκτή από όλους και που θα συνάδει με το νομικό πλαίσιο και το πλαίσιο ασφάλειας της ΕΕ.

Επιπλέον ο Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου εξέφρασε τη στήριξή του στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, κάνοντας ειδική αναφορά στη βούληση των δυο ηγετών για επίτευξη λύσης. Τέλος, με παρεμβάσεις τους Υπουργοί Εξωτερικών άλλων χωρών επεσήμαναν ότι η επίλυση του Κυπριακού θα αποτελεί θετική εξέλιξη σε μια περίοδο πολλών προκλήσεων.
Κατά τα λοιπά το Συμβούλιο απασχόλησε η κατάσταση στη Συρία και η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, ενώ υιοθετήθηκε έγγραφο συμπερασμάτων για τις προεδρικές εκλογές στο Λίβανο και το σχηματισμό νέας κυβέρνησης στη χώρα.

Πηγή: Αθανάσιος Αθανασίου, ΡΙΚ, Βρυξέλλες

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 20:50

Τελευταιες Ειδησεις

28 Σεπτεμβρίου
Πετρέλαιο: Πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι η τιμή του μπρεντ
09:22
Ελλάδα: Ανοίγει τις πύλες της αύριο η έκθεση "ΚΑΛΛΟΣ. Η Υπέρτατη Ομορφιά"
09:12
Γερμανία: Σχεδόν 4.200 κρούσματα, 101 θάνατοι εξαιτίας της Covid-19 σε 24 ώρες
09:03
Νέες σεισμικές δονήσεις 5,4 και 4,4 Ρίχτερ στην Κρήτη
08:57
Οι ΗΠΑ «καταδικάζουν» την εκτόξευση πυραύλου της Βόρειας Κορέας
08:54
H Pfizer αρχίζει κλινική δοκιμή για χάπι κατά της COVID
08:47
Παιδιατρική Εταιρεία: Απόλυτα επιβεβλημένος ο εμβολιασμός όλων των παιδιών για εποχική γρίπη
08:36
Να εξερευνήσει νέες ιδέες ο ΓΓ του ΟΗΕ, ελπίζει ο Τατάρ
08:21
ΠτΔ: Οι διαφορές καταγράφηκαν, προσανατολίζεται σε διορισμό ειδικού απεσταλμένου ο ΓΓ ΟΗΕ
08:16
27 Σεπτεμβρίου
Η Κυβέρνηση ανέλαβε δράσεις για προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, είπε ο Υφ. Ναυτιλίας
21:50
Μητσοτάκης: Κατευθυνόμαστε προς μια ουσιαστική εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδος-Γαλλίας
21:38
Τις αδιάλλακτες θέσεις του επανέλαβε πριν από την τριμερή, ο Ερσίν Τατάρ
21:10
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand