Ο ΥΠΕΞ ενημέρωσε τους ομολόγους του της ΕΕ για τις συνομιλίες στη Γενεύη

Σε ενημέρωση για την εξέλιξη των συζητήσεων και την ίδια τη διαδικασία της Γενεύης προχώρησε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης, κατά τη διάρκεια της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο Υπουργός, σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου, σημείωσε ότι η Διάσκεψη στη Γενεύη ήταν ανοιχτού τέλους, τόνισε ότι η συζήτηση για το θέμα της ασφάλειας, το οποίο ήταν ταμπού για σαράντα χρόνια, και η απόφαση να συζητηθεί παραπέμφθηκε σε τεχνικό επίπεδο και αυτό αποτελεί σημαντικό βήμα προς τα μπρος. Το ίδιο αποδεικνύει και η βούληση των δυο πλευρών να καταλήξουν σε λύση, η οποία να ικανοποιεί εξίσου το αίσθημα ασφάλειας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, σημείωσε ο Υπουργός.

Επιπλέον ο κ. Κασουλίδης υπογράμμισε ότι η λύση θα επιτρέψει στην Κύπρο να αποτελεί ένα πλήρως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, χωρίς εγγυήσεις τρίτων χωρών. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς, όπως σημείωσε, ο λαός θα κληθεί να εγκρίνει τη λύση και πρέπει οι εύλογες απορίες του γιατί να διαφέρει από τα άλλα κράτη να απαντηθούν. Καταλήγοντας, ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για παρουσία της ΕΕ στη Διάσκεψη στη Γενεύη και εξέφρασε την ευχή σύντομα να φέρει θετικά αποτελέσματα ενώπιον του Συμβουλίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και την Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι για τη συμμετοχή τους στη Διάσκεψη της Γενεύης, καθώς, όπως ανέφερε το ζήτημα αυτό αφορά το μέλλον ενός κράτους μέλους της Ένωσης, το οποίο πρέπει να είναι εναρμονισμένο με τις ευρωπαϊκές συνθήκες και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ευχαρίστησε επίσης τον Υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, για τη θετική συμμετοχή στη Διάσκεψη και τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά, για τη σθεναρή υποστήριξή του προς την Κύπρο.

Από την πλευρά της η Ύπατη εκπρόσωπος, αναφερόμενη στη Διάσκεψη στη Γενεύη, επεσήμανε ότι αυτό είναι ένα ιστορικό γεγονός και τόνισε ότι οι δυο ηγέτες επιδεικνύουν βούληση για λύση. Συνεχάρη δε τα εμπλεκόμενα μέρη στη διαδικασία και εξέφρασε τη δέσμευση της ΕΕ να βοηθήσει και στη χρηματοδότηση της λύσης.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ αναφέρθηκε επίσης στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας, για τη συζήτηση του θέματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων, με τη συμμετοχή της Ένωσης σε αυτή.

Η κ. Μογκερίνι υπογράμμισε το θετικό αντίκτυπο που θα έχει η ενδεχόμενη λύση τόσο για την Κύπρο όσο και για την ευρύτερη περιοχή.

Τέλος η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ τόνισε ότι η Ένωση θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για επιτυχή κατάληξη των συνομιλιών που να είναι αποδεκτή από όλους και που θα συνάδει με το νομικό πλαίσιο και το πλαίσιο ασφάλειας της ΕΕ.

Επιπλέον ο Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου εξέφρασε τη στήριξή του στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, κάνοντας ειδική αναφορά στη βούληση των δυο ηγετών για επίτευξη λύσης. Τέλος, με παρεμβάσεις τους Υπουργοί Εξωτερικών άλλων χωρών επεσήμαναν ότι η επίλυση του Κυπριακού θα αποτελεί θετική εξέλιξη σε μια περίοδο πολλών προκλήσεων.
Κατά τα λοιπά το Συμβούλιο απασχόλησε η κατάσταση στη Συρία και η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, ενώ υιοθετήθηκε έγγραφο συμπερασμάτων για τις προεδρικές εκλογές στο Λίβανο και το σχηματισμό νέας κυβέρνησης στη χώρα.

Πηγή: Αθανάσιος Αθανασίου, ΡΙΚ, Βρυξέλλες

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 20:50

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
Μακραίνει η λίστα των θυμάτων στη Γάζα
15:46
Έλληνας Υπ.Άμυνας: Ο ελληνικός εναέριος χώρος θα καταστεί αδιαπέραστος
14:55
Έκκληση για αυτοσυγκράτηση από Αίγυπτο και Τουρκία
13:39
Ελλάδα: Μικρά προβλήματα από την κακοκαιρία
13:29
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
13:00
Ντουμπάι: Τεράστιο το κόστος των ζημιών από τις πλημμύρες των προηγούμενων ημερών
12:35
Επιστολή ΑΚΕΛ στον υπουργό Οικονομικών για την πράσινη φορολογία
12:18
Ελλάδα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες
11:47
Σε ατύχημα αποδίδεται η έκρηξη στο Ιράκ
11:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
11:17
Ανάρτηση του φωτογραφικού υλικού «Διά χειρός Αττίλα» της Κάτιας Χριστοδούλου στον Ψηφιακό Ηρόδοτο
11:13
Περισσότερες από 10 νομοθεσίες αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Υγείας
10:32
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.