Guardian: Το πνεύμα συμφιλίωσης η ειδοποιός διαφορά στην νέα προσπάθεια λύσης του κυπριακού

Ανταπόκριση απεσταλμένης της στη Λευκωσία φιλοξενεί η εφημερίδα Guardian, η οποία κάνει λόγο για ένα «πνεύμα συμφιλίωσης» που αναδύεται εκατέρωθεν του φράκτη «στην τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα του κόσμου».
 Η δημοσιογράφος περιγράφει τα σημάδια της διαίρεσης στην πόλη, αλλά τονίζει ότι μετά από μία «δραματική» εβδομάδα διεθνούς διπλωματίας στη Γενεύη είχαμε το εναρκτήριο λάκτισμα σε μια διαδικασία που θα μπορούσε σύντομα να αλλάξει τα πάντα.

Το δημοσίευμα δίνει βήμα στους κατοίκους της ελεύθερης και της κατεχόμενης Λευκωσίας, με την αίσθηση που απορρέει να συνοψίζεται στη φράση ενός Ελληνοκύπριου ότι «αυτή τη φορά ο κόσμος δεν φοβάται να είναι αισιόδοξος – αυτή τη φορά υπάρχει η αίσθηση ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά».
 Η εφημερίδα κάνει λόγο για διάθεση συμβιβασμού τόσο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη όσο και από τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, σημειώνοντας ότι στη Γενεύη έγινε ανταλλαγή χαρτών και τέθηκε στο τραπέζι το ζήτημα της παρουσίας στρατιωτών – «μικρά αλλά τολμηρά βήματα» για να τερματιστεί ένα στάτους κβο που με πολλούς τρόπους είναι «ανώμαλο και σουρεαλιστικό», όπως σημειώνεται.
 Σημειώνεται επίσης ότι αυτά τα βήματα προσέγγισης αντικατοπτρίζονται και στις συνεργασίες σε επίπεδο πολιτών, αν και οι ίδιοι παραδέχονται ότι δε θα είναι η εύκολη η διαδικασία λύσης.
 Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η μη επίτευξη μεγαλύτερης προόδου στη Γενεύη έχει αποδοθεί στον «σκληρό» Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών που έμεινε αμετακίνητος σε θέματα ασφάλειας. Ελληνοκύπριος διπλωμάτης είπε στην εφημερίδα ότι δυστυχώς στην περίπτωση της Κύπρου η λύση δεν είναι υπόθεση ενός τανγκό για δύο, αλλά μάλλον περισσότερο μοιάζει με δημοτικό χορό, κάτι που κάνει κάθε βήμα πιο περίπλοκο.
 Η εφημερίδα σχολιάζει ότι σε μια υπόθεση που θεωρείται ως ο διπλωματικός «κύβος του Ρούμπικ» η συμφιλίωση δεν επέρχεται χωρίς παραχωρήσεις και οι παραχωρήσεις δεν μπορούν να γίνουν χωρίς πόνο.
 Σημειώνεται επίσης ότι υπάρχουν ακόμη εκείνοι που προτιμούν στο μυαλό τους τη διαίρεση και ότι όπως και στο παρελθόν θα βγουν στους δρόμους τους επόμενους μήνες «για να διασφαλίσουν το στάτους κβο».
 Παρόλα αυτά, όμως, καταλήγει το δημοσίευμα, τώρα έχει αναδυθεί ένα νέο πνεύμα που «βλέπει την ελπίδα στην αλλαγή και την αλλαγή στην ενότητα» και αυτό το πνεύμα πρέπει να αξιοποιήσουν οι δύο ηγέτες πριν να είναι πολύ αργά.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 20:50

Τελευταιες Ειδησεις

27 Σεπτεμβρίου
Σε 33 καταγγελίες πολιτών για παραβίαση μέτρων κατά Covid προχώρησε η Αστυνομία
07:42
Αντάρτες προσκείμενοι στην Τουρκία νεκροί σε αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας στο Αφρίν της Συρίας
07:34
Τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό συζητά ο ΓΓ ΟΗΕ με τους Αναστασιάδη και Τατάρ
07:12
Γερμανία: Το εκλογικό αποτέλεσμα οδηγεί πιθανόν σε μακρές και επώδυνες διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας
06:29
26 Σεπτεμβρίου
Γλυκόπικρη γεύση άφησε στον Αλέξανδρο Τσουλόφτα η νίκη του στο Ράλι Κύπρος 2021
21:20
Ερντογάν: Καμία συμφωνία για το αεροδρόμιο της Καμπούλ, αν δεν συμπεριληφθούν όλες τις συνιστώσες
21:18
Γερμανία-εκλογές:Δηλώσεις των υποψηφίων μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων δημοσκοπήσεων εξόδου
20:46
Σε θρίλερ εξελίσσονται οι γερμανικές εκλογές: Ψήφο με ψήφο μάχονται CDU και SPD
20:29
Επείγουσα σύσκεψη στην ΕΕ για τη μετανάστευση από το Αφγανιστάν
20:07
Ένας θάνατος και 78 νέα περιστατικά κορονοϊού
19:45
Ινδία: Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνονται, καθώς πλησιάζει ο κυκλώνας Γκούλαμπ
19:18
Συνάντηση με την Τζέιν Χολ Λουτ στη Νέα Υόρκη θα έχει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης
18:47
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand