Υπό εκκαθάριση Τούρκοι αξιωματικοί του ΝΑΤΟ από Άγκυρα

Διώξεις κατά των Τούρκων αξιωματικών που υπηρετούν στο ΝΑΤΟ έχει εξαπολύσει η τουρκική κυβέρνηση μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου, αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα Bruxelles2.

Οι διώξεις, που, όπως επισημαίνει, ως ένα βαθμό δημιουργούν προβλήματα τόσο στη λειτουργία του ΝΑΤΟ όσο βεβαίως και στην ήδη προβληματική διεθνή εικόνα του καθεστώτος Ερντογάν. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εξειδικευμένης στα θέματα ΝΑΤΟ ιστοσελίδας Bruxelles2, από τους περίπου 400 Τούρκους αξιωματικούς που υπηρετούν στις εκτός Τουρκίας δομές της Ατλαντικής Συμμαχίας, οι 232 είναι "υπό εκκαθάριση".
Το ίδιο εξάλλου ισχύει και για 165 στρατιωτικούς ακόλουθους σε διάφορες πρεσβείες και στρατιωτικές δομές (από σύνολο 264). Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, πολλοί εξ αυτών αντιμετωπίζουν ήδη κατηγορίες για προδοσία και τρομοκρατία, ενώ οι περισσότεροι εκλήθησαν να επιστρέψουν στην Τουρκία "εντός τριών ημερών". Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η μαζική υποβολή αιτημάτων παροχής ασύλου από Τούρκους αξιωματικούς στις χώρες που υπηρετούν. Ένας από τους βασικούς λόγους της μαζικής υποβολής αιτημάτων ασύλου είναι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, και τα όσα υπέστησαν αυτοί που συμμορφώθηκαν προς την εντολή της Άγκυρας και γύρισαν πίσω. Κάποιοι συνελήφθησαν μόλις έφτασαν στο αεροδρόμιο, φυλακίστηκαν, ανακρίθηκαν ενώ ορισμένοι υπέστησαν βασανιστήρια.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται πληροφορίες από Τούρκους αξιωματικούς, υπήρξαν περιπτώσεις που τα βασανιστήρια τα υπέστησαν οι γυναίκες των αξιωματικών προκειμένου οι τελευταίοι να λυγίσουν, ενώ γίνεται λόγος και για τέσσερις ως έξι θανάτους αξιωματικών μετά από βασανιστήρια.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι οι τουρκικές αρχές έχουν καταστήσει σαφές ότι υπάρχει μια μαύρη λίστα 232 "ύποπτων αξιωματικών". Από τους 232 η πλειονότητα βρίσκεται στο Βέλγιο (84) και στη Γερμανία (45). Οι υπόλοιποι είναι διασκορπισμένοι σε όλες τις χώρες της συμμαχίας: 28 στις ΗΠΑ, 28 στην Ιταλία, 17 στην Ολλανδία, 13 στο Ηνωμένο Βασίλειο, 10 στην Ισπανία, 4 στη Νορβηγία και 3 στην Αυστρία.
Σε ό,τι αφορά αυτούς που υπηρετούν στις δομές του ΝΑΤΟ στο Βέλγιο, το δημοσίευμα αναφέρει ότι με βάση τις πληροφορίες που συνέλεξε από Τούρκους αξιωματικούς που "αποφάσισαν να σπάσουν τη σιωπή τους, υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας", η τουρκική κυβέρνηση τους έχει κόψει όλους τους πόρους διαβίωσης: μισθούς, επιδόματα, ακόμα και ασφάλειες υγείας. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, αναγκάστηκαν με τις οικογένειές τους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να μετακομίσουν σε άλλα φθηνότερα, ενώ παράλληλα παραμένουν στο περιθώριο της τουρκικής κοινότητας του Βελγίου και των Βρυξελλών, φοβούμενοι τις καταγγελίες. Ζουν, εν μέρει, χάρη στην αλληλεγγύη των στρατιωτικών των άλλων χωρών του ΝΑΤΟ που τους παρέχουν υλική βοήθεια, αλλά κυρίως ηθική υποστήριξη.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 20:51

Τελευταιες Ειδησεις

17 Σεπτεμβρίου
Η Πρόεδρος της Βουλής κα Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε τον Πρέσβη της Σερβίας
15:03
Πολλά τα πλεονεκτήματα της μεθόδου που ακοθουλείται για έργα, λέει το Υπ. Μεταφορών
14:37
Τον εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού και θέματα ευάλωτων προσώπων, συζήτησαν ΥΠΕΡΓ και Σιζόπουλος
14:21
Σε απευθείας μετάδοση από το ΡΙΚ το παγκόσμιο πρωτάθλημα σκοποβολής Compak Sporting
13:32
Αβέρωφ Νεοφύτου:Να φτιάξουμε την Κύπρο της ποιότητας
13:20
Τα αντισταθμιστικά μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Ενέργειας για την μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος (Βίντεο)
12:40
Προκλητική Navtex στην περιοχή της Κρήτης - Αμφισβητεί το δικαίωμα της Ελλάδας για έρευνα
11:19
Επεισοδιακή σύλληψη δύο ατόμων, 26 και 27 χρόνων, χθες βράδυ στη Λεμεσό, στην οδό Αγίας Φυλάξεως
10:56
Ο φετινός Αύγουστος ο χειρότερος μήνας σε απώλειες ζωών εξαιτίας του κορωνοϊού
10:46
Σήμερα η ανακοίνωση των αντισταθμιστικών μέτρων για την μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος
10:32
Περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το Αφγανιστάν
10:26
Πιστοποιητικό εμβολιασμού από 1η Οκτώβρη και στο Βέλγιο
10:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand