Τσαβούσογλου: Η Άγκυρα δεν θέλει να κρατήσουν μήνες οι τεχνικές εργασίες για την ασφάλεια/εγγυήσεις

Η τουρκική πλευρά δεν θέλει να κρατήσουν για μήνες οι τεχνικές εργασίες για τα θέματα των εγγυήσεων και τις ασφάλειας που θα ξεκινήσουν στην Γενεύη στις 18 Ιανουαρίου, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου λέγοντας ότι πρέπει να αποφασίσουν εάν αυτές οι εργασίες θα ολοκληρωθούν μέσα σε μια βδομάδα ή δύο βδομάδες το πολύ.

Πάντως ο Τούρκος Υπουργός αναφερόμενος στους χάρτες που υποβλήθηκαν είπε πως ούτε η Τουρκία αποδέχεται τον χάρτη της Ε/κ πλευράς και πως δεν τίθεται θέμα επιστροφής της Καρπασίας ή κάποιων άλλων μερών τα οποία ωστόσο δεν κατονόμασε. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ακόμη ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ήταν έτοιμος να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις στις 12 Ιανουαρίου αλλά επειδή υπήρξε επιφύλαξη ιδιαίτερα από πλευράς Ελλάδας για συμμετοχή σε επίπεδο πρωθυπουργού τότε και ο Γιλντιρίμ δεν θεώρησε κατάλληλο να συμμετάσχει.
Σε συνέντευξη τύπου έπειτα από το συνέδρια των Τούρκων Πρέσβεων στην Τουρκία, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η Τουρκία είναι μια χώρα που πάντοτε γνωρίζει τι λέει και τί θέλει και είναι εποικοδομητική. Ανέφερε πως ακόμη και αν υπάρχουν προσεγγίσεις σε κάποια θέματα των διαπραγματεύσεων, υπάρχουν και διαφορές απόψεων σε κάποια θέματα οι οποίες συνεχίζονται.
Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η Τουρκία ήταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τρόπο που ήταν σίγουρη για τον εαυτό της, προσθέτοντας ότι οι απόψεις της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ» συνάδουν πλήρως. Όπως είπε, η αντιπροσωπεία της «ΤΔΒΚ» έδειξε σε όλους πόσο ώριμο και με όραμα ‘κράτος’ είναι σε αυτή τη διαδικασία. “Ήταν αποφασισμένοι για λύση αλλά έδειξαν σε όλους ότι δεν λένε ας είναι ό,τι λύση και να είναι”, ανέφερε.
Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι γενικά οι διαπραγματεύσεις έγιναν μέσα σε ένα ήσυχο κλίμα, προσθέτοντας ότι οι εκπρόσωποι των ΗΕ επέδειξαν μια αντικειμενική στάση αλλά είπαν ότι σε αυτή τη διαδικασία υπήρξαν σοβαρές διαφορές μεταξύ των απόψεων. Ανέφερε ότι για την συνέχιση των τεχνικών εργασιών ήταν ομόφωνοι και όρισαν ένα χρονοδιάγραμμα.
Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι την Τουρκία θα εκπροσωπήσει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν στις 18 Ιανουαρίου ο Υφυπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Μουχτάρ Γκιουν, στη συνέχει θα συνέλθουν οι ΥΠΕΞ και στην περίπτωση που βγει ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα θα προσκληθούν οι Πρωθυπουργοί. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι ο Μπιναλί Γιλντιρίμ ήταν έτοιμος να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις στις 12 Ιανουαρίου αλλά επειδή υπήρξε επιφύλαξη ιδιαίτερα από πλευράς Ελλάδας για συμμετοχή σε επίπεδο πρωθυπουργού και ο Γιλντιρίμ δεν θεώρησε κατάλληλο να συμμετάσχει.
Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι οι τεχνικές εργασίες δεν πρέπει να κρατήσουν πολύ. “Εμείς δεν θέλουμε να κρατήσει αυτό για μήνες. Πρέπει να αποφασίσουμε αν θα γίνουν μέσα σε μία βδομάδα ή δύο βδομάδες το πολύ”, είπε.
Για την υποβολή των χαρτών, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η μία πλευρά έδειξε τον χάρτη στην άλλη για σύντομο χρονικό διάστημα και δεν έγινε συζήτηση μεταξύ τους επί του χάρτη. Ωστόσο, ανέφερε, ότι και οι δύο πλευρές παρέδωσαν επιστολές στον ΓΓ του ΟΗΕ ότι δεν αποδέχονται τον χάρτη της άλλης πλευράς.
“Άλλωστε και ο κ. Ακιντζί είπε ότι η πρόταση της Ε/κ πλευράς δεν είναι σοβαρή και τόνισε με ισχυρό τρόπο ότι κανένας Τ/Κ δεν αποδέχεται αυτό τον χάρτη. Το ίδιο ισχύει και για μας. Ούτε η Καρπασία, ούτε και άλλα μέρη, γι’ αυτά άλλωστε δεν τίθεται θέμα αλλά επειδή δεν έχουν φτάσει ακόμη στο επίπεδο του χάρτη δεν έχει νόημα να εισέρχεται κανείς στις λεπτομέρειες αυτές. Αλλά όλοι να είναι ήσυχοι. Οι ευαισθησίες των Τ/Κ και των πολιτών της Τουρκίας στα θέματα της ασφάλειας, των εγγυήσεων, του εδαφικού και των άλλων θεμάτων είναι και δικές μας ευαισθησίες. Θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας σε αυτό το θέμα. Να μην ανησυχεί κανείς γι αυτό. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν πολύ παραπληφορία. Ας μην δίνει κανείς κύρος σε αυτές και ας μας εμπιστευτούν”, είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Σε ερώτηση για την απαλλαγή βίζας από την ΕΕ για τους Τούρκους πολίτες, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι ετοίμαζαν την τελευταία τους πρόταση και τις επόμενες μέρες θα την υποβάλουν στην ΕΕ. Πρόσθεσε ότι θα ζητήσουν πλέον χρονοδιάγραμμα από την ΕΕ γι’ αυτό το θέμα.

 Πηγή: Άννα Ανδρέου, ΡΙΚ Τουρκία

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 20:51

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
17:42
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
ΓΓ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο επικίνδυνος κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Κυβ.Εκπρόσωπος: Δεν δόθηκε άδεια για μεταφορά πυραύλων στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
16:58
Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο
16:52
Κυρώσεις ΕΕ κατά εποίκων για βία κατά Παλαιστινίων
16:37
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
16:20
Ανανέωση Σύμβασης για υπαλλήλους της Ελληνικής
16:16
Κυβερνοεπίθεση στο αρχείο του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσαν οι Anonymous
16:11
Συναγερμός στο Παρίσι καθώς άνδρας απειλεί να ανατιναχτεί στο ιρανικό προξενείο
15:43
Τον Μάιο νέος κύκλος επαφών της προσωπικής απεσταλμένης
15:28
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
14:39
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.