Έκθεση Ουνφικύπ: Υπάρχει άνευ προηγουμένου πρόοδος στις διαπραγματεύσεις

Σε άνευ προηγουμένου πρόοδο που σημειώθηκε κατά τους τελευταίους 19 μήνες στην καθοδηγούμενη από τους δύο ηγέτες στην Κύπρο διαπραγματευτική διαδικασία αναφέρεται ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στην έκθεσή του για την Ουνφικύπ.

Ζητά παράλληλα από το Σώμα να ανανεώσει για ακόμα έξι μήνες τη θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο, μέχρι τις 31 Ιουλίου 2017.
Η έκθεση, ανεπίσημο αντίγραφο της οποίας δόθηκε χθες στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, καταπιάνεται στο μεγαλύτερο μέρος της με τα ζητήματα αρμοδιότητας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
Υπό τον τίτλο σημαντικές πολιτικές εξελίξεις, αφιερώνονται τρεις παράγραφοι στις συνομιλίες οι οποίες σημειώνει, συνεχίστηκαν με εντατικούς ρυθμούς και τρόπο προσανατολισμένο να φέρει αποτελέσματα.
Οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακκιντζί, αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας, πέτυχαν να οδηγήσουν τις συνομιλίες πιο πέρα από ποτέ, μετά το 2008, επιτυγχάνοντας σημαντική πρόοδο στα τέσσερα από τα έξι κεφάλαια των διαπραγματεύσεων - διακυβέρνηση και κατανομή εξουσίας, περιουσιακό, οικονομία και θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Καταγράφει επίσης την ανακοίνωση των ηγετών της πρώτης Δεκεμβρίου για τις συναντήσεις στη Γενεύη από τις 9-11 Ιανουαρίου και τη σύγκλιση της διάσκεψης για την Κύπρο στις 12 Ιανουαρίου με την πρόθεση συμμετοχής των εγγυητριών δυνάμεων.
Διαπιστώνοντας ότι η διαδικασία έχει πλέον φτάσει σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι ο Γενικός Γραμματέας ενθαρρύνει τους ηγέτες να οικοδομήσουν στη δυναμική, καθώς ξεκινούν για το πιο κρίσιμο και ίσως το πιο απαιτητικό τμήμα της κοινής πορείας τους.
Για το θέμα των αγνοουμένων, αναφέρει ότι λόγω της προχωρημένης ηλικίας τόσο των συγγενών όσο και των μαρτύρων, είναι κρίσιμο να δοθούν στη Διερευνητική Επιτροπή τα μέσα και οι πληροφορίες που απαιτούνται για να επιταχύνει τις εργασίες της.

Σύνταξη: Εύη Μουρούζη

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 20:58

Τελευταιες Ειδησεις

22 Ιουνίου
Ενώπιον του ανακριτή απολογείται σήμερα ο καθ' ομολογίαν δράστης του εγκλήματος στα Γλυκά Νερά
06:33
Εξήντα-επτά νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοινώθηκαν χθες.Δεν κατεγράφη θάνατος
06:30
Ανοικτή για όλες τις ηλικίες η Πύλη Εμβολιασμού
06:27
Στην Αθήνα σήμερα η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας
06:23
Συνέρχεται στις δέκα, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Επιλογής
06:17
Σήμερα οι ανακοινώσεις του προέδρου Αναστασιάδη για το κυβερνητικό λίφτιγκ
06:11
Στις 9:30 η συνάντηση προέδρου Αναστασιάδη-Λουτ
06:06
21 Ιουνίου
Νικητής στο Ράλι Φθιώτιδος ο Τσουλόφτας
23:21
Μπορρέλ: το ερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν να προχωρήσει βαθύτερα στο θέμα των σχέσεων Τουρκίας
18:54
Ελλάδα- Κορονοϊός: 209 κρούσματα και 17 θάνατοι
18:15
ΥΠΕΞ: Να ληφθούν υπόψη από την ΕΕ οι προθέσεις της Τουρκίας
18:02
Μάας: Ανθρώπινα δικαιώματα και κράτος δικαίου προϋποθέσεις για την εμβάθυνση της σχέσης ΕΕ-Τουρκίας
17:58
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand