Έκθεση Ουνφικύπ: Υπάρχει άνευ προηγουμένου πρόοδος στις διαπραγματεύσεις

Σε άνευ προηγουμένου πρόοδο που σημειώθηκε κατά τους τελευταίους 19 μήνες στην καθοδηγούμενη από τους δύο ηγέτες στην Κύπρο διαπραγματευτική διαδικασία αναφέρεται ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στην έκθεσή του για την Ουνφικύπ.

Ζητά παράλληλα από το Σώμα να ανανεώσει για ακόμα έξι μήνες τη θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο, μέχρι τις 31 Ιουλίου 2017.
Η έκθεση, ανεπίσημο αντίγραφο της οποίας δόθηκε χθες στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, καταπιάνεται στο μεγαλύτερο μέρος της με τα ζητήματα αρμοδιότητας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
Υπό τον τίτλο σημαντικές πολιτικές εξελίξεις, αφιερώνονται τρεις παράγραφοι στις συνομιλίες οι οποίες σημειώνει, συνεχίστηκαν με εντατικούς ρυθμούς και τρόπο προσανατολισμένο να φέρει αποτελέσματα.
Οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακκιντζί, αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας, πέτυχαν να οδηγήσουν τις συνομιλίες πιο πέρα από ποτέ, μετά το 2008, επιτυγχάνοντας σημαντική πρόοδο στα τέσσερα από τα έξι κεφάλαια των διαπραγματεύσεων - διακυβέρνηση και κατανομή εξουσίας, περιουσιακό, οικονομία και θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Καταγράφει επίσης την ανακοίνωση των ηγετών της πρώτης Δεκεμβρίου για τις συναντήσεις στη Γενεύη από τις 9-11 Ιανουαρίου και τη σύγκλιση της διάσκεψης για την Κύπρο στις 12 Ιανουαρίου με την πρόθεση συμμετοχής των εγγυητριών δυνάμεων.
Διαπιστώνοντας ότι η διαδικασία έχει πλέον φτάσει σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι ο Γενικός Γραμματέας ενθαρρύνει τους ηγέτες να οικοδομήσουν στη δυναμική, καθώς ξεκινούν για το πιο κρίσιμο και ίσως το πιο απαιτητικό τμήμα της κοινής πορείας τους.
Για το θέμα των αγνοουμένων, αναφέρει ότι λόγω της προχωρημένης ηλικίας τόσο των συγγενών όσο και των μαρτύρων, είναι κρίσιμο να δοθούν στη Διερευνητική Επιτροπή τα μέσα και οι πληροφορίες που απαιτούνται για να επιταχύνει τις εργασίες της.

Σύνταξη: Εύη Μουρούζη

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 20:58

Τελευταιες Ειδησεις

16 Ιουνίου
EE: Ράλι του πρώτου ομολόγου για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης
13:48
Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τον 2o Συμπληρωματικό Προϋπολογισμό για το 2021
13:39
Υποχρέωση αποδοχής πληρωμής με κάρτα από τις επιχειρήσεις
13:31
Υπ. Υγείας: Θα επιτρέπεται η παρουσία φιλάθλων σε αγώνες – Αυξάνονται σε 10 τα άτομα ανά τραπέζι σε χώρους εστίασης
13:30
Champions League: Έμαθε αντίπαλο η Ομόνοια
13:17
Δεν αναμένεται σύντομα έγκριση του ρωσικού εμβολίου "Σπούτνικ" από τον ΕΜΑ
13:10
Υφυπ. Τουρισμού: Η Κύπρος αξίζει να μπει στη βρετανική πράσινη λίστα το συντομότερο
13:06
Σε εξέλιξη δασική πυρκαγιά στην Κοινότητα Αλεθρικού
12:45
Συνεχίζει στην Ανόρθωση ο Δημήτρης Χριστοφή
12:43
Ο. Καλακούτα: "Το σημαντικότερο είναι να προχωρήσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα"
12:35
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας για το εργασιακό νομοσχέδιο
12:24
Μείωση οδικών θανάτων 20% στην Κύπρο το 2010-2020 - Και 64% μείωση των σοβαρών τραυματισμών
12:02
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand