Κοινή Διακήρυξη ηγετών μεσογειακών κρατών ΕΕ

Με έγκριση της "Διακήρυξης των Αθηνών" ολοκληρώθηκε το απόγευμα στην Αθήνα, η Σύνοδος των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των μεσογειακών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στόχος της Συνόδου που διεξήχθη υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, είναι η εποικοδομητική συμβολή στον κρίσιμο διάλογο για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αρχίζει στο άτυπο, αλλά σημαντικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 16 Σεπτεμβρίου, στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας.
Στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο συμμετείχαν: Κύπρος, Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Μάλτα. Η ισπανική κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε στη Σύνοδο της Αθήνας από τον υπουργό Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως απεσταλμένο του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.

Τσίπρας: Απάντηση στον λαϊκισμό και τον ρατσισμό
Η Σύνοδος Κορυφής της Μπρατισλάβας πρέπει να είναι η απάντηση της δημοκρατικής Ευρώπης στον λαϊκισμό, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό, δήλωσε ο οικοδεσπότης της Ευρωμεσογειακής Συνόδου, πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, στην κοινή διάσκεψη των ηγετών στο Ζάππειο Μέγαρο, μετά το τελος της Συνόοδου.
"Οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο", είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, κατέληξαν στην Διακήρυξη των Αθηνών.
Τόνισε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και πρέπει να πάρει μέτρα που να δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη και την απασχόληση.
"Πρέπει", πρόσθεσε, "να πάρει μέτρα που να προωθούν την ενίσχυση του αισθήματος της ασφάλειας των Ευρωπαίων πολιτών, με αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε επίσης ότι υπήρξε θετικό έδαφος μίας κοινής αντίληψης των συμμετεχόντων για το μέλλον της Ευρώπης.
Διευκρίνησε ότι αυτό δεν είναι ένα αντίβαρο του Νότου προς τον Βορρά, αλλά μία θετική πρωτοβουλία συμμβολής στην ευρωπαϊκή ατζέντα.
Οι τρεις βασικοί άξονες της ατζέντας αφορούσαν στην ανάπτυξη, την ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, και το προσφυγικό-μεταναστευτικό.
Προτεραιότητες της Ευρώπης -σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός- πρέπει να είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας και της φτώχειας, η δίκαιη ανάπτυξη και αποτελεσματικές λύσεις στο προσφυγικό και την ασφάλεια.

Φρανσουά Ολάντ
Την ανάγκη να σταλεί μήνυμα συνοχής και ενότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.
Τόνισε ότι οι χώρες της Μεσογείου μπορούν να συμβάλουν στην έναρξη συνεργασίας, διαλόγου και δράσεων, χρήσιμων για όλη την Ευρώπη.
Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι οι χώρες της νότιας Ευρώπης αντιμετώπισαν δυσκολίες, τονίζοντας ότι χρειάζεται ένα μεγάλο αναπτυξιακό πρόγραμμα.
"Στόχος", επεσήμανε ο Φρανσουά Ολάντ, "είναι να κάνουμε την Ευρώπη να προοδεύσει στην άμυνα, να χαράξουμε πολιτικές συνοχής και να στείλουμε μήνυμα πολιτισμού και κατανόησης σε σχέση με τα δεινά που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες".

Ματέο Ρέντσι
Την εκτίμηση ότι η Ευρώπη μπορεί να φτάσει στον καλύτερό της εαυτό, εξέφρασε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, τονίζοντας ότι δεν μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να συνεχίσει να λειτουργεί συνεχώς με κανόνες λιτότητας, τεχνικισμούς και γραφειοκρατία.
Τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να βασίζεται στις βαθύτερες αξίες της, να γίνει μια πιο κοινωνική Ευρώπη, μια Ευρώπη της ομορφιάς.

Αντόνιο Κόστα
Την ανάγκη να δοθεί νέα ώθηση στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, τόνισε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.
"Πρέπει", είπε, "να προωθηθεί η δυνατότητα επενδύσεων που θα οδηγήσουν στην απασχόληση και στην ανάπτυξη".
Για το προσφυγικό, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει να γίνεται ίση και δίκαιη κατανομή.

Τζόζεφ Μουσκάτ
Ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ χαρακτήρισε τη Σύνοδο ως Διάσκεψη Κορυφής στην οποία βρέθηκαν λύσεις για το πώς πρέπει να προχωρήσουν οι ηγέτες.
Ο Μαλτέζος πρωθυπουργός εξέφρασε τη στήριξή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Σχέδιο Γιούνκερ.
Επισημαίνοντας ότι η κοινωνική Ευρώπη ξεχάστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο κ. Μουσκάτ διαβεβαίωσε ότι η Μάλτα θα στηρίξει την εξέλιξη της Ένωσης, για να επανέλθει στην ιδέα αυτή.

Σύνταξη: Μαρία Βρυωνίδου
Πηγή: ΕΡΤ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 23:28

Τελευταιες Ειδησεις

24 Απριλίου
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι καλωσορίζει το αμερικανικό πακέτο βοήθειας ύψους 61 δισεκ. δολαρίων
20:31
Τον Απρίλιο η Ρωσία θα διπλασιάσει τα έσοδα της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο
18:42
Το Ισραήλ λέει πως «προχωράει» με την επίθεση στη Ράφα – Ο στρατός έκανε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες
18:13
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
17:55
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Ρωσία αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη
17:31
Iσραήλ: Διακόσιες χιλιάδες πολίτες κατέφυγαν στα καταφύγια λόγω drone της Χεζμπολάχ
17:27
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 24/04/24
17:05
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστά το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας
16:25
Λετυμπιώτης: Το Κυπριακό είναι ένα εξόχως ευρωπαϊκό πρόβλημα
15:58
Σαλβίνι: H Κύπρος έζησε παρόμοια δοκιμασία με τη γενοκτονία των Αρμενίων
15:53
Προσπάθειες να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά που ξέσπασε στη Βάσα Κελλακίου
15:12
Στα επίπεδα λιμού η Γάζα τις επόμενες έξι εβδομάδες
15:08
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.