Κοινή Διακήρυξη ηγετών μεσογειακών κρατών ΕΕ

Με έγκριση της "Διακήρυξης των Αθηνών" ολοκληρώθηκε το απόγευμα στην Αθήνα, η Σύνοδος των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των μεσογειακών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στόχος της Συνόδου που διεξήχθη υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, είναι η εποικοδομητική συμβολή στον κρίσιμο διάλογο για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αρχίζει στο άτυπο, αλλά σημαντικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 16 Σεπτεμβρίου, στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας.
Στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο συμμετείχαν: Κύπρος, Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Μάλτα. Η ισπανική κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε στη Σύνοδο της Αθήνας από τον υπουργό Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως απεσταλμένο του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.

Τσίπρας: Απάντηση στον λαϊκισμό και τον ρατσισμό
Η Σύνοδος Κορυφής της Μπρατισλάβας πρέπει να είναι η απάντηση της δημοκρατικής Ευρώπης στον λαϊκισμό, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό, δήλωσε ο οικοδεσπότης της Ευρωμεσογειακής Συνόδου, πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, στην κοινή διάσκεψη των ηγετών στο Ζάππειο Μέγαρο, μετά το τελος της Συνόοδου.
"Οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο", είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, κατέληξαν στην Διακήρυξη των Αθηνών.
Τόνισε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και πρέπει να πάρει μέτρα που να δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη και την απασχόληση.
"Πρέπει", πρόσθεσε, "να πάρει μέτρα που να προωθούν την ενίσχυση του αισθήματος της ασφάλειας των Ευρωπαίων πολιτών, με αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε επίσης ότι υπήρξε θετικό έδαφος μίας κοινής αντίληψης των συμμετεχόντων για το μέλλον της Ευρώπης.
Διευκρίνησε ότι αυτό δεν είναι ένα αντίβαρο του Νότου προς τον Βορρά, αλλά μία θετική πρωτοβουλία συμμβολής στην ευρωπαϊκή ατζέντα.
Οι τρεις βασικοί άξονες της ατζέντας αφορούσαν στην ανάπτυξη, την ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, και το προσφυγικό-μεταναστευτικό.
Προτεραιότητες της Ευρώπης -σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός- πρέπει να είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας και της φτώχειας, η δίκαιη ανάπτυξη και αποτελεσματικές λύσεις στο προσφυγικό και την ασφάλεια.

Φρανσουά Ολάντ
Την ανάγκη να σταλεί μήνυμα συνοχής και ενότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.
Τόνισε ότι οι χώρες της Μεσογείου μπορούν να συμβάλουν στην έναρξη συνεργασίας, διαλόγου και δράσεων, χρήσιμων για όλη την Ευρώπη.
Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι οι χώρες της νότιας Ευρώπης αντιμετώπισαν δυσκολίες, τονίζοντας ότι χρειάζεται ένα μεγάλο αναπτυξιακό πρόγραμμα.
"Στόχος", επεσήμανε ο Φρανσουά Ολάντ, "είναι να κάνουμε την Ευρώπη να προοδεύσει στην άμυνα, να χαράξουμε πολιτικές συνοχής και να στείλουμε μήνυμα πολιτισμού και κατανόησης σε σχέση με τα δεινά που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες".

Ματέο Ρέντσι
Την εκτίμηση ότι η Ευρώπη μπορεί να φτάσει στον καλύτερό της εαυτό, εξέφρασε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, τονίζοντας ότι δεν μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να συνεχίσει να λειτουργεί συνεχώς με κανόνες λιτότητας, τεχνικισμούς και γραφειοκρατία.
Τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να βασίζεται στις βαθύτερες αξίες της, να γίνει μια πιο κοινωνική Ευρώπη, μια Ευρώπη της ομορφιάς.

Αντόνιο Κόστα
Την ανάγκη να δοθεί νέα ώθηση στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, τόνισε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.
"Πρέπει", είπε, "να προωθηθεί η δυνατότητα επενδύσεων που θα οδηγήσουν στην απασχόληση και στην ανάπτυξη".
Για το προσφυγικό, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει να γίνεται ίση και δίκαιη κατανομή.

Τζόζεφ Μουσκάτ
Ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ χαρακτήρισε τη Σύνοδο ως Διάσκεψη Κορυφής στην οποία βρέθηκαν λύσεις για το πώς πρέπει να προχωρήσουν οι ηγέτες.
Ο Μαλτέζος πρωθυπουργός εξέφρασε τη στήριξή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Σχέδιο Γιούνκερ.
Επισημαίνοντας ότι η κοινωνική Ευρώπη ξεχάστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο κ. Μουσκάτ διαβεβαίωσε ότι η Μάλτα θα στηρίξει την εξέλιξη της Ένωσης, για να επανέλθει στην ιδέα αυτή.

Σύνταξη: Μαρία Βρυωνίδου
Πηγή: ΕΡΤ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 23:28

Τελευταιες Ειδησεις

24 Σεπτεμβρίου
Η μείωση του βασικού επιτοκίου από την τουρκική ΚΤ προκάλεσε αναταραχές
18:47
Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν-Τζόνσον
18:44
Η ΕΕ καταδικάζει τις κυβερνοεπιθέσεις «Ghostwriter» και δείχνει τη Ρωσία
18:30
Συνάντηση ΠτΔ - Λαβρόφ: Προσηλωμένη η Μόσχα σε λύση η οποία να συνάδει με τα ψηφίσματα των ΗΕ
18:06
Ηθική υποχρέωση του Γ. Ελεγκτή να συζητήσει δημόσια την έκθεσή του, υποστηρίζει ο Δήμαρχος Παραλιμνίου
17:53
Την προσήλωση της ΚΔ για επίτευξη λύσης του κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας επανέλαβε ο ΠτΔ (βίντεο)
16:51
«Στη χώρα του γιατί»: Η εκπομπή που δίνει απαντήσεις στις πιο αθώες ψυχές με τον πιο ευφάνταστο τρόπο (trailer+photos)
16:31
Πτώση για την τιμή R του κορωνοϊού στην Αγγλία
16:17
Γεγονός οι πρώτες ουρές οχημάτων στα πρατήρια στη Βρετανία από οδηγούς που φοβούνται ελλείψεις καυσίμων
15:57
ΥΠΠΑΝ: Tο Πρόγραμμα του σχολικού αθλητισμού να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για την άσκηση
15:57
Ευχαριστίες Προέδρου Βουλής προς τον Πρέσβη της Κίνας για τις σταθερές θέσεις στο Κυπριακό
15:45
Xρηματοδότηση ύψους €65,5 εκ. από Τράπεζα Αναπτύξεως Συμβουλίου της Ευρώπης για ανέγερση και επέκταση σχολικών κτηρίων και αθλητικών εγκαταστάσεων
15:39
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand