Αναφορά και στο Κυπριακό στη Διακήρυξη της Αθήνας

Tην ισχυρή δέσμευσή τους στην ενότητα της Ευρώπης και την πεποίθησή τους πως με τη συνεργασία οι χώρες είναι ισχυρότερες και εξασφαλίζεται ένα καλύτερο μέλλον για τους πολίτες, τονίζουν στη Διακήρυξη των Αθηνών οι χώρες που συμμετείχαν στη Σύνοδο των Μεσογειακών Κρατών της Ε.Ε. στην ελληνική πρωτεύουσα.

Στο κείμενο, που υπογράφουν αρχηγοί κρατών, κυβερνήσεων και εκπρόσωποι από την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Μάλτα, την Πορτογαλία και την Ισπανία, τονίζεται επίσης πως οι ηγεσίες των μεσογειακών κρατών σέβονται το αποτέλεσμα του πρόσφατου βρετανικού δημοψηφίσματος. Ζητούν η ενεργοποίηση της επιθυμίας του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ε.Ε να γίνει το συντομότερο δυνατόν. "Στο μέλλον ελπίζουμε να έχουμε το Ηνωμένο Βασίλειο ως στενό εταίρο της Ε.Ε.", αναφέρεται στο κείμενο.
Στο κείμενο επισημαίνεται πως η Ευρώπη πρέπει να τηρήσει τη δέσμευσή της για ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη, με προστασία του κοινωνικού της μοντέλου, ενώ ταυτόχρονα, οι ηγέτες των μεσογειακών χωρών εκφράζουν την αποφασιστικότητά τους να διατηρήσουν το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο και να προωθήσουν την κοινωνική συνοχή και σύγκλιση.
Στο πλαίσιο αυτό, προτείνουν τον διπλασιασμό των κονδυλίων του "Πακέτου Γιούνκερ", καθώς και την προώθηση επενδυτικών προγραμμάτων σε κράτη-μέλη με υψηλά ποσοστά ανεργίας, αλλά και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Στην Διακήρυξη γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στα προβλήματα -με πρώτο εκείνο της ανεργίας- που αφορούν την νεολαία στην Ευρώπη.
Όσον αφορά το Κυπριακό, τονίζεται ότι οι ηγέτες υποστηρίζουν τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στην Κύπρο προς την κατεύθυνση εξεύρεσης μιας δίκαιης, βιώσιμης και ολοκληρωμένης λύσης, χωρίς εγγυήσεις, βασισμένης στις αποφάσεις του ΟΗΕ και στην ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ε.Ε.
Για τα ζητήματα μετανάστευσης, στη Διακήρυξη γίνεται αναφορά στο συγκεκριμένο μείζον θέμα που αφορά στο μέλλον της Ευρώπης και υπογραμμίζεται ότι η προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. πρέπει να βασίζεται στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, ενώ τονίζεται ότι ο ρατσισμός και η ξενοφοβία δεν μπορεί να γίνονται ανεκτά.

Πηγή: cnn.gr

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 23:28

Τελευταιες Ειδησεις

20 Σεπτεμβρίου
ΓΓ ΟΗΕ: Να βάλουμε τέλος στον πόλεμο εναντίον του πλανήτη μας
21:48
Συνάντηση Ερντογάν - Γκουτέρες στην Νέα Υόρκη
21:34
Χωριστές συναντήσεις Χριστοδουλίδη με ΥΠΕΞ Κουβέιτ και Αιγύπτου στη Νέα Υόρκη
21:32
ΗΠΑ: Δύο μαθητές τραυματίστηκαν ελαφρά από πυροβολισμούς σε λύκειο στη Βιρτζίνια
21:07
Μπορέλ: Ανησυχία για αντιδημοκρατικές πρακτικές στις ρωσικές εκλογές, η ΕΕ δεν αναγνωρίζει τις εκλογές στην Κριμαία
20:51
Νέο σκάφος με μετανάστες εντόπισε η Λιμενική ανοιχτά του Κάβο Γκρέκο
20:38
Ένας θάνατος και 156 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Δευτέρα
19:54
Πρόεδρος Αναστασιάδης στη Νέα Υόρκη: Δεν είμαι όσο αισιόδοξος θα ήθελα να είμαι
19:51
Ρωσία: Πολεμικά πλοία άρχισαν μεγάλης έκτασης γυμνάσια με πραγματικά πυρά στη Μαύρη Θάλασσα
19:45
Ρωσία-εκλογές: Ο Ραμζάν Καντίροφ κέρδισε το 99% των ψήφων στην Τσετσενία
19:14
Πολυμέρεια, κλιματική αλλαγή και εισήγηση για τακτική σύνοδο ΕΕ - ΟΗΕ στην ατζέντα Μισέλ στη Γενική Συνέλευση
18:56
Εκνευρισμένος» με την υστέρηση των προσπαθειών κατά της κλιματικής αλλαγής δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον
18:37
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand