«Χρυσή ευκαιρία» για τη Βρετανία το Brexit, δηλώνει ο Λίαμ Φοξ

Ως «χρυσή ευκαιρία» για να αναλάβει η Βρετανία ηγετικό ρόλο στο διεθνές  ελεύθερο εμπόριο περιέγραψε το Brexit ο Υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Λίαμ Φοξ σε ομιλία του στο Μάντσεστερ. 

Ο κ. Φοξ, από τους πλέον ένθερμους  υποστηρικτές της εξόδου της Βρετανίας  από την ΕΕ, είπε επίσης ότι κάνουν «100% λάθος» όσοι λένε πως η ψήφος  υπέρ του Brexit στο πρόσφατο δημοψήφισμα ήταν ένδειξη εσωστρέφειας.
Σε συνέντευξη του, εξάλλου, στο  περιοδικό Spectator, ο κ. Φοξ εκτιμά ότι η αρχιτεκτονική της ΕΕ «έχει αρχίσει να αποσυντίθεται», σχολιάζοντας ότι μία τουλάχιστον μία γενιά Ευρωπαίων θυσιάζεται στο βωμό του ενιαίου νομίσματος.
 Την ίδια ώρα, σε συνέντευξή του στο  BBC ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι προειδοποιούσε ότι θα ήταν αδύνατο οι διαπραγματεύσεις για το Brexit να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα δίνει στους Βρετανούς περισσότερα δικαιώματα από αυτά που έχουν άλλοι λαοί εκτός ΕΕ.
 Ο κ. Ρέντσι είπε ότι θα συνεργαστεί  με την Τερέζα Μέι για να διατηρηθούν  καλές σχέσεις μεταξύ Βρετανία και  Ιταλίας, αν και πρόσθεσε ότι η  έξοδος από την ΕΕ θα είναι μία  «πολύ δύσκολη διαδικασία». Είπε επίσης ότι τα προβλήματα επ’ αυτής  της διαδικασίας μπορούν να αντιμετωπιστούν  μόνο αφού η Βρετανία ενεργοποιήσει  την επίσημη διαδικασία εξόδου με επίκληση του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.
 Εν τω μεταξύ, έκθεση του βρετανικού Ινστιτούτου Διακυβέρνησης εκτιμά ότι το δυνητικό κόστος του Brexit ανέρχεται σε 65 εκατομμύρια λίρες το χρόνο. Ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων αυτών θα πρέπει να δοθεί για την πρόσληψη επιπλέον 520 κρατικών λειτουργών στα τρία υπουργεία που μοιράζονται την ευθύνη των διαπραγματεύσεων για το Brexit.
 Η έκθεση σχολιάζει επίσης ότι τα μεμονωμένα και συχνά αντικρουόμενα  σχόλια κυβερνητικών στελεχών για την  επόμενη μέρα του Brexit αναστατώνουν τις επιχειρήσεις και προβληματίζουν τις χώρες με τις οποίες το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να διαπραγματευθεί. Παράλληλα, καλείται η Βρετανίδα Πρωθυπουργός να ξεκαθαρίσει σύντομα τη στρατηγική της, καθώς αυτή τη στιγμή δίνεται η εντύπωση πως δεν υπάρχει σχέδιο για το Brexit.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός. ΡΙΚ Λονδίνο

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 23:00

Τελευταιες Ειδησεις

20 Οκτωβρίου
Μ. Ντράγκι: Η ΕΕ πρέπει να παρουσιάσει σαφή σχέδια για την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στην Μεσόγειο
12:06
Και δεύτερο δημοτικό σχολείο παραμένει κλειστό λόγω μεγάλου αριθμού κρουσμάτων κορονοϊού
11:53
Εκκλήσεις προς τη βρετανική κυβέρνηση για επαναφορά μέτρων κατά Covid
11:45
Εισάγεται στην Κύπρο ο θεσμός της ηλεκτρονικής παρακολούθησης υπόπτων και υποδίκων, με την τοποθέτηση βραχιολιού
11:36
Καταθέτει προτάσεις για αντιμετώπιση ακρίβειας και επικρίνει κυβέρνηση ο ΓΓ του ΑΚΕΛ
11:34
Εφαρμογή στα κινητά βοηθά στη συλλογή γνώσεων και δεδομένων για τους επικονιαστές
11:32
Το ίδρυμα Γκέιτς θα επενδύσει έως και 120 εκατ. δολ. για την πρόσβαση φτωχών χωρών στη θεραπεία της Merck
11:29
Στις Βρυξέλλες ο ΠτΔ για τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
11:11
Η Κύπρος φιλοξενεί το Ετήσιο Συνέδριο της Ένωσης Ευρωπαίων Ειδικευμένων Γιατρών
10:59
Τη συνδρομή του κοινού για εντοπισμό κλεμμένων πινακίδων, ζητά η Αστυνομία
10:47
Λεμεσός: Κλειστό έως την Παρασκευή δημοτικό σχολείο εξαιτίας αυξημένων κρουσμάτων κορονοϊού
10:22
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης μεταβαίνει στη Μόσχα για επίσκεψη εργασίας
10:06
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand