«Όχι» ΥΠΟΙΚ στη δημιουργία οργανισμού διαχείρισης ΜΕΔ

Αρνητικός ως προς το ενδεχόμενο δημιουργίας δημόσιου ταμείου αγοράς και διαχείρισης προβληματικών δανείων (κακής τράπεζας), παρουσιάζεται ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, τονίζοντας πως οι ίδιες οι τράπεζες θα πρέπει να δημιουργήσουν αυτό τον οργανισμό και όχι το κράτος.

Ο κ. Γεωργιάδης απαντούσε σε ερώτηση του Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, βουλευτή Λευκωσίας, Γιώργου Περδίκη, ο οποίος ζήτησε ενημέρωση σχετικά με το πότε το Υπουργείο προτίθεται να δημιουργήσει δημόσιο ταμείο για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.Στην επιστολή του, ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε πως η δημιουργία δημόσιου οργανισμού διαχείρισης κόκκινων δανείων θα δημιουργούσε κεφαλαιακές ανάγκες στις τράπεζες, αφού η αγορά των δανείων αυτών θα γίνει σε τιμές αγοράς, καθώς η ΕΕ απαγορεύει την κάλυψη τραπεζικών ζημιών από τον φορολογούμενο πολίτη.«Ως εκ τούτου, το πιθανότερο σενάριο, είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επέβαλλε σε μία τέτοια περίπτωση όπως η αγορά δανείων πραγματοποιηθεί σε τιμές αγοράς, με επακόλουθο οι τράπεζες να υποστούν ζημιές και να χρειαστούν επιπρόσθετα κεφάλαια, τα οποία είναι δύσκολο να αντλήσουν υπό τις παρούσες συνθήκες της αγοράς», αναφέρει ο κ. Γεωργιάδης.«Γενικά η Κυβέρνηση», τονίζει ο ΥΠΟΙΚ, «προκρίνει την ανάληψη πρωτοβουλιών εκ μέρους των ιδίων των τραπεζών. Με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο, οι τράπεζες δύνανται να δημιουργήσουν οι ίδιες Οργανισμό για διαχείριση των κόκκινων δανείων. Παρόμοιες πρωτοβουλίες, είναι υπό συζήτηση στην περίπτωση της Ιταλίας».Επισημαίνει εξάλλου, πως η δημιουργία ενός τέτοιου δημόσιου οργανισμού, δανείων διέπεται από τους κοινοτικούς κανόνες κρατικών ενισχύσεων, κάτι που απαιτεί χρονοβόρες διαδικασίες και διαβουλεύσεις με την αρμόδια Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Competition), όπως συμβαίνει στην παρούσα φάση με την Ιταλία.Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, το δημόσιο ταμείο θα πρέπει να δημιουργήσει τις απαραίτητες δομές διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, συμπεριλαμβανομένης της πρόσθετης πρόσληψης προσωπικού, ενώ «είναι πιθανόν το Δημόσιο Ταμείο να πραγματοποιήσει ζημιές τις οποίες να κληθεί να καλύψει ο φορολογούμενος πολίτης».«Η πολιτική προσέγγιση μέχρι σήμερα», συνεχίζει, «παραμένει ότι οι τράπεζες θα αναλάβουν πρωτοβουλίες για περαιτέρω άμβλυνση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αξιοποιώντας το νομοθετικό πλαίσιο που έχει ψηφίσει η Βουλή των Αντιπροσώπων, λαμβάνοντας υπόψη ότι η κρατική στήριξη που έχει ήδη παραχωρηθεί προς το Χρηματοπιστωτικό σύστημα (Λαϊκή Τράπεζα, Συνεργατισμός) ανέρχεται στο 20% του ΑΕΠ σε σχέση με περίπου 4,5% του ΑΕΠ στις χώρες της EE».Επισημαίνει ακόμη πως η περίπτωση της Ιταλίας διαφέρει σημαντικά από της Κύπρου, καθώς τα επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Κύπρου είναι πολύ ψηλότερα.Συγκεκριμένα τα καθαρά μη εξυπηρετούμενα δάνεια (αφαιρουμένων των προβλέψεων) ανέρχονται σε 12% του ΑΕΠ στην Ιταλία σε σχέση με 92.5% του ΑΕΠ στην Κύπρο, καταλήγει ο κ. Γεωργιάδης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 23:08

Τελευταιες Ειδησεις

25 Μαΐου
Στον 5ο τελικό θα κριθεί ο τίτλος
12:00
Επιδόθηκε στην Ντάουνινγκ Στριτ η έκθεση της Σου Γκρέι για το partygate
11:52
Θελεί να μιλήσει επευθείας μόνο με τον Πούτιν και όχι μέσω μεσολαβητών, ξεκαθαρίζει ο Ζελένσκι
11:41
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημερώθηκε για την υγεία της Υπουργού Εργασίας - Παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση
11:26
Ακόμα μια υπόθεση πολιτογράφησης ενώπιον της ΝΥ, θα μελετηθεί με τη δέουσα προσοχή, λέει στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Εισαγγελέας
11:20
Νέες προκλητικές ενέργειες ευθείας αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος από την Τουρκία
11:15
Υπό κράτηση δύο άτομα για τις απαλλαγές από την Ε.Φ. έναντι χρηματικής αμοιβής
11:04
Βρετανικό Υπ. Άμυνας: Στις αποθήκες μένουν σημαντικές ποσότητες ουκρανικών σιτηρών λόγω του ρωσικού ναυτικού αποκλεισμού
10:37
Ο Υπουργός Μεταφορών ακύρωσε συνάντηση με την ΕΤΥΚ λόγω λήψης απεργιακών μέτρων
10:11
Μέρα τελικού Κυπέλλου! Ομόνοια και Εθνικός διεκδικούν το μεγάλο τρόπαιο!
10:08
Εμειναν ζωντανοί οι Μάβερικς
10:07
«Επαιξε με την φωτιά, αλλά δεν κάηκε»
10:06
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand