Έντονες διαβουλεύσεις στη Νέα Υόρκη ενόψει της τριμερούς

Έντονες διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στη Νέα Υόρκη, ενόψει της αυριανής συνάντησης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακκιντζί.

Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΡΙΚ στη Νέα Υόρκη, ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει σήμερα συνάντηση με τον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό, Εσπεν Μπαρθ Αϊντα και την ειδική αντιπρόσωπο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ για να συζητήσουν τη δήλωση  στην οποία αναμένεται να προβεί ο Μπαν Κι Μουν μετά την τριμερή.
 Παράλληλα θα συζητηθούν διαδικαστικά ζητήματα της τριμερούς, όπως κατά πόσον θα εκδοθεί γραπτή δήλωση και κατά πόσο θα την αναγνώσει ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας, έχοντας στο πλευρό του τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακκιντζί.
 Μετά τη συνάντηση με τον κύριο Αϊντα και την κυρία Σπέχαρ, ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα παρακαθήσει σε σύσκεψη με τους συμβούλους του.
 Καλά ενημερωμένη πηγή, δήλωσε ότι πρόθεση των Ηνωμένων Εθνών είναι να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα και να διαφανεί ότι υπάρχει προοπτική για λύση.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή του ΡΙΚ, στην αυριανή τριμερή συνάντηση, ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει το Γενικό Γραμματέα για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις, αλλά και για τις σημαντικές διαφωνίες που καταγράφοντα σε όλα τα κεφάλαια.
 Αποψη της πλευράς μας, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, είναι ο Γενικός Γραμματέας να καλέσει τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακκιντζί, επιστρέφοντας στην Κύπρο, να συνεχίσουν με εντατικούς ρυθμούς την προσπάθεια, με στόχο την επίτευξη περαιτέρω προόδου.
 Εάν αυτό γίνει κατορθωτό και οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων είναι έτοιμοι, τότε να ζητηθεί η εμπλοκή του Γενικού Γραμματέα.
 Η ίδια πηγή, διευκρίνησε ότι η προσωπική εμπλοκή του Γενικού Γραμματέα, η οποία ζητήθηκε από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην κοινή ανακοίνωση της 14ης Σεπτεμβρίου, σχετίζεται με τα 103 ζητήματα του εγγράφου Αϊντα, που αφορούν την εφαρμογή της συμφωνίας και τα οποία πρέπει να είναι έτοιμα την πρώτη ημέρα της λύσης.

Σύνταξη: Μαρία Λουκαϊδου
Ανταπόκριση: Αποστόλης Ζουπανιώτης

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 23:08

Τελευταιες Ειδησεις

22 Μαΐου
«Υπέκυψαν» στους Ταλιμπάν οι τηλεπαρουσιάστριες- Εμφανίστηκαν με καλυμμένα πρόσωπα (φώτο)
19:17
Στόχος του Παρισιού είναι «να μην υπάρξει ρωσική νίκη», λέει ο Γάλλος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων
18:48
Αλ. Μπουρλά: Δεν ανησυχούμε αυτή τη στιγμή ότι η ευλογιά των πιθήκων θα αποτελέσει μεγάλο κίνδυνο-Στόχος πρέπει να είναι η αντιμετώπιση του κορονοϊού
18:24
Ουκρανία: Ρωσικό σφυροκόπημα σε κέντρα διοίκησης, στρατό και αποθήκες πυρομαχικών
18:02
Eλλάδα: Αύριο τα αποτελέσματα των εξετάσεων για το ύποπτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων
17:42
Η κατάσταση στην Ουκρανία θα συζητηθεί αύριο στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων
17:19
Ουκρανία: Παρατείνεται ο στρατιωτικός νόμος για άλλους 3 μήνες
16:56
Στο τουρκικό ΥΠΕΞ κλήθηκε ο Αμερικανός Πρέσβης
16:37
Η Βουλή των Αντιπροσώπων θα βρίσκεται δίπλα στα χωριά της ορεινής Λάρνακας, ανέφερε η Α. Δημητρίου
16:12
Ευλογιά των πιθήκων: Ένα παιδί μεταξύ των 20 κρουσμάτων στη Βρετανία – Νοσηλεύεται στην εντατική
15:39
Πολωνός πρόεδρος: Μόνο η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για το μέλλον της
15:17
Ν. Δένδιας: Ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας θέτει σε κίνδυνο την Αν. Μεσόγειο
14:54
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand