O Χατζηγεωργίου εκ των πλέον επιδραστικών ευρωβουλευτών σε θέματα διεύρυνσης

O Κύπριος Ευρωβουλευτής της GUE Τάκης Χατζηγεωργίου βρίσκεται ανάμεσα στους πλέον επιδραστικούς ευρωβουλευτές σε θέματα διεύρυνσης και γειτονίας της ΕΕ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε η δεξαμενή σκέψης "VoteWatch Europe", ισοβαθμώντας στην 17η θέση μαζί, μεταξύ άλλων, και με την Κάτι Πίρι, εισηγήτρια της ετήσιας έκθεσης για την Τουρκία.

To  VoteWatch Europe είναι ένα think tank που δεν έχει ουδεμία λειτουργική ή άλλη σχέση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και από το 2009 πραγματοποιεί ανεξάρτητες, όπως αναφέρει, αναλύσεις σε θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής. Σήμερα έδωσε στη δημοσιότητα έρευνα σχετικά με το ποιοι Ευρωβουλευτές ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή γενικώς και ειδικώς, όπως επί παραδείγματι σε θέματα πολιτικής διεύρυνσης και γειτονίας της ΕΕ.

Ο αλγόριθμος με τον οποίον το VoteWatch Europe κατέληξε σε συμπεράσματα λαμβάνει υπόψιν τη θέση του Ευρωβουλευτή σε συγκεκριμένες επιτροπές, τις αναφορές που ετοιμάζουν ή όχι, τις παρεμβάσεις και σε όλα αυτά προσθέτουν μια κατηγορία που ονομάζουν "σταθμισμένη ψήφος ειδικών και πηγών", τις οποίες δεν διευκρινίζουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι  στη γενική κατάταξη, ανεξαρτήτως θεμάτων δεν υπάρχει Κύπριος ή Έλληνας ευρωβουλευτής και το VoteWatch θεωρεί σε σχετικό γράφημα πως τη μεγαλύτερη επιρροή την ασκούν οι Γερμανοί και Ιταλοί, ακολουθούμενοι από τους Γάλλους, Ισπανούς, Βρετανούς, Ρουμάνους και Πολωνούς. Μετά με λιγότερη επιρροή έρχονται οι υπόλοιπες χώρες σε δύο υπό κατηγορίες (η Ελλάδα είναι στην χαμηλότερη), ενώ η Κύπρος και η Μάλτα βρίσκονται στην τελευταία κατηγορία με λιγότερους από "100 πόντους" στη σταθμισμένη διαδικασία μοριοδότησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το think tank αναφέρει ότι "οι Κύπριοι και Έλληνες Ευρωβουλευτές έχουν πολύ μεγάλη επιρροή στις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία ". Σημειώνει επιπλέον ότι "ειδικότερα , οι πολύ υψηλές βαθμολογίες από Κύπριους Ευρωβουλευτές πηγάζουν από την έντονη δραστηριότητά τους όσον αφορά τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, της οποίας ο στρατός καταλαμβάνει το βόρειο τμήμα του νησιού της Μεσογείου".

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 23:09

Τελευταιες Ειδησεις

23 Μαΐου
Φεστιβάλ Καννών: Οι γυναίκες καταλαμβάνουν το κόκκινο χαλί
21:15
Ουκρανία: Μια μητέρα, η οποία έχασε τον μονάκριβο γιο της, θρηνεί για τους νεκρούς της Μαριούπολης που δεν έχουν κανέναν να τους κλάψει
21:11
Ερντογάν: Δεν υπάρχει πια για μένα Μητσοτάκης-Δεν θα συμφωνήσω ποτέ να συναντηθώ μαζί του
21:09
Ερντογάν: Έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων για δημιουργία "ζώνης ασφαλείας" στα νότια σύνορα
21:07
Δύο νεκροί και120 τραυματίες από έκρηξη στο Αμπού Ντάμπι
21:04
Για το όραμα της πράσινης μετάβασης μίλησε σε προσυνέδριο του ΔΗΣΥ στην Αγλαντζιά ο Α. Νεοφύτου
21:02
Θα βελτιώσουν τα οδοφράγματα και θα ζητήσουν διάνοιξη κι άλλων, δήλωσε ο Ουστέλ
21:00
Αύξηση 1% στην ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου μετά τις αναφορές Κριστίν Λαγκάρντ
20:30
Διακοπή ανεφοδιασμού με φυσικό αέριο των επαρχιών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ λόγω ζημιών από ρωσικούς βομβαρδισμούς
20:28
Πρόοδος για Κύπρο σε σχέση με ΕΕ όσον αφορά τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης για εξάλειψη της φτώχειας, την προστασία της ζωής στη ξηρά και την υγεία
20:15
Αντιδράσεις μετά την δημοσιοποίηση του πρωτοκόλλου οικονομικής συνεργασίας Τουρκίας – ψευδοκράτους
20:10
Στα 57 τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στο Ην. Βασίλειο
20:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand