Για τις βασικές αρχές που θα πρέπει να περιλαμβάνει η λύση μίλησε ο ΠτΔ στη Γενική Συνέλευση ΟΗΕ

Τις βασικές αρχές που θα πρέπει να διέπουν μιά λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, ανέδειξε με ξεκάθαρο τρόπο μιλώντας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

 Στην προσφώνησή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισε ότι η λύση θα πρέπει να επανενώνει τη χώρα, το λαό την οικονομία και τους θεσμούς και να απαντά στις προσδοκίες και στις ανησυχίες τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων.
 Θα πρέπει επίσης, πρόσθεσε, να διασφαλίζει ένα σύγχρονο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Ηνωμένων Εθνών, με πλήρη κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα.
 Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, υπέδειξε, ότι η λύση θα πρέπει να απαλλάσσει την Κύπρο από τα κατοχικά στρατεύματα και τις εγγυήσεις τρίτων χωρών, στοιχεία αναχρονισμού στο σημερινό κόσμο.
 Επισήμανε, πως παρά τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί στα κεφάλαια της διακυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Οικονομίας, παραμένουν διαφορές σε μιά σειρά ζητημάτων.
 Πρόσθεσε, ότι οι πιό σημαντικές διαφορές αγγίζουν την ουσία και τα θεμελιώδη κεφάλαια του περιουσιακού, του εδαφικού και της Ασφάλειας και των εγγυήσεων, τα οποία, τόνισε, θα γείρουν την πλάστιγγα, κατά πόσον μια λύση είναι εφικτή.
 Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επισήμανε ότι στόχος του, είναι να αποφευχθούν οι αποτυχίες του  παρελθόντος και να παρουσιαστεί στο λαό μιά ξεκάθαρη και καλά προετοιμασμένη συμφωνία, η οποία   δεν θα παρουσιάζει ασάφειες και  παραλείψεις, και θα διασφαλίζει ότι η λύση θα είναι πολιτικά και οικονομικά βιώσιμη, λειτουργική και μόνιμη.
  Επανέλαβε, για ακόμα μιά φορά την αποφασιστικότητά του, να συνεχίσει να εργάζεται με τον ίδιο ζήλο, ώστε να επιτευχθεί λύση το συντομότερο και, εάν είναι δυνατόν, μέχρι το τέλος του έτους.
 Πιστεύω, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ότι αυτός ο φιλόδοξος στόχος είναι εφικτός.Υπό την προϋπόθεση, υπέδειξε,  ότι όλα  τα ενδιαφερόμενα μέρη και όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς, και ιδιαίτερα η Τουρκία, θα επιδείξουν τον ίδιο βαθμό δέσμευσης, θα συμμετάσχουν εποικοδομητικά και θα προχωρήσουν κάνοντας συγκεκριμένα και απτά βήματα που θα ενισχύσουν θετικά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Σύνταξη: Εύα Αργυρού

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 23:09

Τελευταιες Ειδησεις

24 Μαΐου
Φουντώνει η πολιτική αντιπαράθεση με φόντο την ακρίβεια. Για αποτυχία της κυβέρνησης Αναστασιάδη ΔΗΣΥ κάνει λόγο το ΑΚΕΛ. Εκτίθεστε απαντά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
18:20
Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία κατέρχονται την ερχόμενη Τρίτη οι εργαζόμενοι στην Ελληνική Τράπεζα.
17:45
Ποσό πέντε εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να αντλήσει η Κύπρος από την Ευρωπαϊκή Ένωση για στήριξη των αγροτών
17:20
Διαβεβαιώσεις Κ. Στιούαρτ σε Α. Νεοφύτου. Αμετάβλητη η θέση των Η.Ε. για επιστροφή της Αμμοχώστου
16:54
Παραλήρημα Μπαχτσελί: «Ο Μητσοτάκης είναι ύπουλος και άνανδρος». Το πεπρωμένο της Κύπρου είναι η «τουρκοκρατία»
16:35
Σε ετοιμότητα το Υπουργείο Υγείας για την ευλογιά των πιθήκων. Επί τάπητος καταρτισμός πλάνου αντιμετώπισης τυχόν κρουσμάτων. (Βίντεο)
16:13
Αιφνίδιοι έλεγχοι της ΕΠΑ στα γραφεία του συνδέσμου Τυροκόμων και σε επιχειρήσεις παραγωγής γαλακτοκομικών/τυροκομικών προϊόντων
15:58
Στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση τα νομοσχέδια για τις ΑΠΕ
15:36
Ν. Δένδιας: Δεν θα πέσουμε στην παγίδα της Άγκυρας. Διάλογος με ύβρεις και υπερπτήσεις δεν γίνεται
15:18
Στόχος οι αφίξεις τουριστών για φέτος να ξεπεράσουν τα 2 εκατομμύρια, λέει ο Σάββας Περδίος
14:57
Η Κομισιόν εκφράζει ανησυχία για τις ενέργειες του ψευδοκράτους στο Βαρώσι
14:48
Ανησυχία για τη γήρανση του πληθυσμού εκφράζουν μέλη της Ad Hoc Επιτροπής για Μελέτη του Δημογραφικού
14:42
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand