Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου για διαφθορά αστυνομικών

Με τη σύσταση Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου εντός της αστυνομίας και σειρά άλλων μέτρων το υπουργείο Δικαιοσύνης επιχειρεί να πατάξει τη διαφθορά στην αστυνομία.

Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής Θεσμών, ο υπουργός Δικαιοσύνης, αναφέρθηκε σε προσχέδια νομοσχεδίων που ετοίμασε το υπουργείο του και από χθες το απόγευμα είναι ενώπιον των κομμάτων για μελέτη και ανταλλαγή απόψεων.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, είπε ότι ένα από τα νομοσχέδια προβλέπει τη σύσταση υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου εντός της αστυνομίας η οποία διοικητικά θα υπάγεται απευθείας στον αρχηγό του Σώματος και σε ότι αφορά το ερευνητικό και ανακριτικό έργο και τη διαχείριση πληροφοριών θα εποπτεύεται από τον Γενικό Εισαγγελέα.
Σε άλλο νομοσχέδιο προβλέπεται η ποινικοποίηση της συγκάλυψης για θέματα διαφθοράς, δηλαδή η παράλειψη από οποιονδήποτε να δώσει πληροφορίες που είναι σε γνώση του στην υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου. Προβλέπεται ότι οι προϊστάμενοι κάθε υπηρεσίας δεν δικαιούνται να λαμβάνουν ή να αξιολογούν οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία. Στις περιπτώσεις απόδειξης υπόθεσης διαφθοράς θα προβλέπεται η άμεση εκδίωξη του από το αστυνομικό σώμα.
Τρίτο προσχέδιο νομοσχεδίου  προβλέπει την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου για υποθέσεις διαφθοράς.
Παράλληλα άλλο προσχέδιο νομοσχεδίου που είναι ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας προβλέπει μέτρα προστασίας των προσώπων που προβαίνουν σε καταγγελίες, όπως π.χ. της ταυτότητας τους, του κειμένου της κατάθεσης του ή της πληροφορίας που δίνει και στην περίπτωση δημοσίων υπαλλήλων της θέσης τους, των καθηκόντων και τον μισθό τους. Στην περίπτωση που ο υπάλληλος υποστεί δυσμένεια θα πρέπει ο ίδιος ο εργοδότης να αποδείξει ότι αυτή δεν οφείλεται στην καταγγελία στην οποία προέβη.
Κατά τη συνεδρία της επιτροπής Θεσμών, βουλευτές διατύπωσαν ερωτήματα  και εξέφρασαν ανησυχίες κατά πόσο οι συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις μπορούν αυτή τη φορά να εφαρμοστούν.

Σύνταξη: Νίκος Σχίζας

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 23:10

Τελευταιες Ειδησεις

12 Ιουνίου
Ένας θάνατος και 42 νέα περιστατικά κορονοϊού
21:32
Επαναρχίζει ο αγώνας Δανία-Φιλανδία
21:12
Σε 79 τα σημεία δειγματοληψίας της Κυριακής για rapid test
21:12
Ουαλία - Ελβετία 1-1
20:55
Η Αίγυπτος θα στείλει στο διάστημα δύο δορυφόρους το 2022
20:53
Δύο συλλήψεις στη Λάρνακα για κατοχή 1 κιλού κοκαΐνης
20:39
Θεσσαλονίκη: Νεκρός εντοπίστηκε άνδρας μετά την κακοκαιρία
20:33
Κατερρευσε ο Έρικσεν, στο Δανία-Φιλανδία. Διεκόπη το ματς
20:11
Τζουμχουριέτ:Την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S-400 στα κατεχόμενα πρότεινε στις ΗΠΑ η Άγκυρα
19:45
Ο Τζόνσον προειδοποιεί την ΕΕ για το εμπόριο μετά το Brexit
18:57
Κυπριακό στη συζήτηση Τζόνσον -Γκουτέρες στο περιθώριο του G7
18:18
Yπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Παρεκκλησιά- Είχε απειλήσει κατοικίες
18:10
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand