Τρίτη η Κύπρος στην κατανάλωση αλκοόλ από μαθητές

Η κατανάλωση αλκοόλ μεταξύ των μαθητών στην Κύπρο , βρίσκεται αρκετά πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ , σύμφωνα με έκθεση  ESPAD  του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας,  η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα στη Λισαβόνα . Κύπρος μάλιστα τοποθετείται 3η μεταξύ των 48 χωρών .

Η έκθεση  ESPAD (Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Σχολικής Έρευνας για το Αλκοόλ και τα άλλα Ναρκωτικά ) διαπίστωσε ότι οι Κύπριοι μαθητές ( στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης όπως διευκρινίζεται  ) ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα χρήσης αλκοόλ , 68 % ( σε σύγκριση με το μέσο όρο της ΕΕ 48 % ) κατά τις τελευταίες 30 ημέρες, συμπεριλαμβανομένων περιστατικών βαριά και επεισοδιακής κατανάλωσης αλκοόλ ( 50 % σε σύγκριση με 35 % που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ ) .

Αντίθετα τα ποσοστά χρήσης άλλων ουσιών ανέρχονται βρίσκονται κοντά ή κάτω από  τον μέσο όρο της έκθεση για πέντε από τις οκτώ βασικές μεταβλητές που μελετήθηκαν .

Η έκθεση αναφέρει ότι η δια βίου χρήση κάνναβης στην Κύπρο ήταν κάτω από το μέσο όρο ( 7 % έναντι 16 % ) . Το ίδιο ισχύει και για τη χρήση του τσιγάρου , που είναι χαμηλότερη από το μέσο όρο της ΕΕ ( 18 % έναντι 21 % ) , τα ηρεμιστικά χωρίς συνταγή ( 5 % έναντι 6 % ) , ενώ η χρήση εισπνεόμενων είναι οριακά υψηλότερη ( 8 % έως 7 % ) .

Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ σε μαθητές 15 έως 16 ετών,  σε 48 ευρωπαϊκές χώρες και περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία από πιθανούς εθισμούς.

Σύμφωνα με τα βασικά ευρήματα , κατά μέσο όρο , πάνω από το 60 % των μαθητών στις συμμετέχουσες χώρες απάντησαν ότι είναι πολύ εύκολο για αυτούς να αποκτήσουν τσιγάρα αν το ήθελαν.

Οι μαθητές στην Τσεχία απαντούν θετικά κατά  80 % , ακολουθούμενοι από τους μαθητές στην Αυστρία ( 79 % ) , το Λιχτενστάιν ( 77 % ) και τη Δανία ( 76 % ) . Αντιθέτως τα χαμηλότερα ποσοστά κατεγράφησαν στη Μολδαβία ( 22 % ) και σε τρεις άλλες χώρες στο ανατολικό τμήμα της Ευρώπης : ΠΓΔΜ ( 38 % ),  Ρουμανία ( 37 % ) και Ουκρανία ( 39 % ) . Οι διαφορές των φύλων ήταν αμελητέες σε συνολικό επίπεδο ( 62 % για τα αγόρια έναντι 60 % για τα κορίτσια ) .


Σχεδόν οι μισοί από τους μαθητές ( 47 % ) ανέφεραν χρήση αλκοόλ στην ηλικία των 13 ετών ή πριν . Τα υψηλότερα ποσοστά βρέθηκαν στη Γεωργία ( 72 % ) , την Τσεχική Δημοκρατία ( 68 % ) και την Κύπρο ( 68 % ) . Οι χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά ήταν η Ισλανδία ( 14 % ) και η Νορβηγία ( 19 % ) .

Τέλος, περίπου τρεις στους δέκα μαθητές ( 30 % ) δήλωσαν ότι θα μπορούσαν να βρουν κάνναβη πολύ εύκολα . Τα υψηλότερα ποσοστά κατεγράφησαν στην Τσεχική Δημοκρατία ( 50 % ) , τη Σλοβενία ( 45 % ) , καθώς και σε Βουλγαρία και  Λιχτενστάιν ( 44 %  ) . Οι χώρες με τη χαμηλότερη αντίληψη για τη διαθεσιμότητα της κάνναβης ήταν η Μολδαβία ( με 5 % ) και η Ουκρανία ( 11 % ) . Τα δε αγόρια δήλωσαν ότι μπορούν να βρουν κάνναβη πιο εύκολα από τα  κορίτσια σε ποσοστό 32 % έναντι 29 % .

Πηγή: Αθανάσιος Αθανασίου, ΡΙΚ Βρυξέλλες

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 23:10

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.