Παρουσιάστηκε το βιβλίο της ΔΕΑ “Κάτω από τις χαρουπιές”

Παρουσιάστηκε απόψε στο ινστιτούτο Γκαίτε στη Λευκωσία, το βιβλίο “Κάτω από τις χαρουπιές”, το οποίο κυκλοφορεί σε τρεις γλώσσες, ελληνικά, αγγλικά, τούρκικα από τις εκδόσεις Armida και Galeri Kultur.

“Εργαζόμενος για την ΔΕΑ, εργάζομαι για την ειρήνη”, “η ΔΕΑ μπορεί να αποτελέσει ένα μοντέλο συνεργασίας”, “είναι δύσκολη αλλά και συναρπαστική δουλειά”, “βρήκα τα οστά του παππού μου”. Κάποιοι από τους περίπου 80 επιστήμονες, Ε/κ και Τ/κ, που απαρτίζουν τις ομάδες της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων για τον εντοπισμό και την διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων των δύο κοινοτήτων από το 1963 και το 1974, συστήθηκαν μέσα από το σύντομο βίντεο που παρουσιάστηκε στην αρχή της εκδήλωσης στο ινστιτούτο Γκαίτε.
Στο ίδιο χώρο στεγάζεται και έκθεση φωτογραφίας από τους χώρους εκσκαφών, εκταφών, του ανθρωπολογικού εργαστηρίου, των επιστημόνων που εργάζονται για την ΔΕΑ, στρατιωτών της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, περιοχών όπου δουλεύουν οι ομάδες. Το βιβλίο και η έκθεση θα παρουσιαστούν στις 11 Οκτωβρίου 2016 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρουσία του Προέδρου Μάρτιν Σουλτς και του Προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που είναι και ο μεγαλύτερος οικονομικός υποστηρικτής της ΔΕΑ. Ανάλογη παρουσίαση θα ακολουθήσει στις 10 Νοεμβρίου 2016 στα γραφεία των ΗΕ στη Γενεύη.
Νέστορας Νέστορος και Γκιουλντέν Πλουμέρ Κιουτσιούκ, οι οποίοι απεύθυναν χαιρετισμό στην εκδήλωση, είχαν κοινό σημείο αναφοράς το γεγονός ότι ο χρόνος περνά και αυτό είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για να εντοπιστούν όσοι περισσότεροι αγνοούμενοι γίνεται.
Το ε/κ μέλος της ΔΕΑ σημείωσε ότι η συνεργασία των δύο κοινοτήτων μέσω της Επιτροπής, παρά τις όποιες δυσκολίες υπήρξαν, βοηθά αναπόφευκτα στην επούλωση των πληγών του παρελθόντος, δημιουργεί μεγαλύτερη κατανόηση, διασπά τις διαχωριστικές γραμμές και φέρνει ελπίδα για μόνιμη ειρήνη. “Ο χρόνος τελειώνει. Οι μάρτυρες που μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό σημείων ταφής πεθαίνουν. Πολλές οικογένειες πρέπει να ανακάμψουν από τη βία. Ακόμη και μετά από 10 χρόνια σκληρής δουλειάς, 1000 άτομα, των οποίων η τύχη δεν έχει ακόμη καθοριστεί, αναμένουν να συμφιλιωθούν με τους αγαπημένους τους”.
Το τ/κ μέλος, η κ. Κιουτσιούκ μίλησε για εξελίξεις, προκλήσεις και πρόοδο, που κάποτε την κάνουν να αισθάνεται δυστυχισμένη, ευτυχισμένη ή απογοητευμένη, αλλά τις περισσότερες φορές αισιόδοξη. Το βιβλίο αυτό, είπε, μας λέει τις ιστορίες των πραγματικοτήτων στο νησί μέσα από τις εμπειρίες των ομάδων της ΔΕΑ που προσπαθούν σκληρά να βρουν απαντήσεις για τις οικογένειες των αγνοουμένων. “Οι νέοι του νησιού βιώνουν τα σημάδια του παρελθόντος στους ανθρώπους και αυτό το κρίνουν από τη δική τους αντίληψη. Αυτό είναι πολύ σημαντικό αφού αυτοί οι νέοι είναι το μέλλον του νησιού”.
Το τρίτο μέλος της ΔΕΑ, Πιερ Ανρί είπε ότι το βιβλίο μιλά για τις ιστορίες των εργαζομένων στη ΔΕΑ και σημείωσε πως τέσσερις εξ αυτών ψάχνουν ή βρήκαν τον παππού τους. Το δυσκολότερο, είπε, μια πληγή που βαθαίνει με το χρόνο και δεν μπορείς να την επουλώσεις, είναι ένα μέλος της οικογένειάς σου που περίμενες να έρθει για φαγητό το βράδυ, να μην εμφανιστεί ποτέ. “Εμείς οι άνθρωποι δεν είμαστε σχεδιασμένοι να αντιμετωπίζουμε ένα τέτοιο ψυχολογικό μαρτύριο”. Το θέμα των αγνοουμένων, σημείωσε, μπορεί πολιτικά να είναι τοξικό και να στέκεται εμπόδιο στην συμφιλίωση μεταξύ κοινοτήτων και χωρών. Γι` αυτό, συνέχισε, αυτό το ανθρωπιστικό έργο είναι σημαντικό και μπορεί να επουλώσει τις πληγές των ατόμων, των οικογενειών και των κοινοτήτων και τους δίδει πίσω την αξιοπρέπειά τους, ενώ οι χώρες μπορούν σιγά σιγά να συμφιλιωθούν με τους εαυτούς τους και τους γείτονές τους.
Εκ μέρους της ΕΕ, η Μικαέλα Φορέστι, επικεφαλής του προγράμματος, μίλησε για ιστορίες για τον κοινό πόνο που αναζητούν απαντήσεις, να τερματίσουν την θλίψη και να κοιτάξουν μπροστά για ένα κοινό μέλλον. Όπως είπε, πριν δύο εβδομάδες τα κράτη μέλη αποφάσισαν να δωρίσουν ακόμη 5,2 εκ. ευρώ στην ΔΕΑ για τα επόμενα δύο χρόνια 2017-2018, που μαζί με τα 17,3 εκ. ευρώ τα τελευταία 9 χρόνια, καθιστά την ΕΕ τον μεγαλύτερο δωρητή της Επιτροπής με 22,5 εκ ευρώ και δείχνει την αποφασιστικότητα της ΕΕ να στηρίξει το έργο της ΔΕΑ.
Εκ μέρους της UNDP, η Τιτζιάνα Ζενάρο ανέφερε ότι με τις προσωπικές ιστορίες των εργαζομένων στη ΔΕΑ έχουν καταφέρει να δείξουν τη δουλειά τους σε ένα διεθνές κοινό και να μπορούν να εμπνεύσουν τη δικοινοτική συνεργασία τόσο στην Κύπρο όσο και αλλού. Είμαστε περήφανοι να είμαστε μέρος του έργου της ΔΕΑ και θα συνεχίσουμε να τη στηρίζουμε, σημείωσε. Αυτό το διάστημα, που χιλιάδες φεύγουν από ζώνες διαμάχης και χάνουν τους δικούς τους, το βιβλίο αυτό ευχήθηκε η κ. Ζενάρο να αποτελέσει πηγή έμπνευσης γι` αυτούς και να εντοπιστούν οι αγνοούμενοι στην Κύπρο.
Στις πρώτες σελίδες του βιβλίου δημοσιεύεται μήνυμα του ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι- μουν, ο οποίος αναφέρει ότι αποτελεί μεγάλη υπερηφάνεια για τα ΗΕ να παράσχουν διευκολύνσεις στο έργο της ΔΕΑ με τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας, επισημαίνοντας ότι η Επιτροπή βοηθά στην οικοδόμηση ενός βιώσιμου και κοινού μέλλοντος στην Κύπρο. "Ελπίζω ότι αυτή η προσπάθεια θα αποτελέσει επίσης δίδαγμα για άλλες περιοχές οι οποίες έχουν περάσει από συγκρούσεις και σε οποιοδήποτε μέρος όπου υπάρχουν οικογένειες που αδημονούν να διαπιστώσουν την τύχη των αγαπημένων τους".
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο δικό του μήνυμα στο βιβλίο εκφράζει περηφάνια για το γεγονός ότι η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος δωρητής που στηρίζει το έργο της ΔΕΑ, που έχει εντοπίσει και ταυτοποιήσει τα λείψανα πολλών αγνοουμένων και έχει βοηθήσει εκατοντάδες οικογένειες στην Κύπρο, "έτσι ώστε να κλείσει ο κύκλος μιας πολύχρονης περιόδου αγωνίας και αβεβαιότητας". Ελπίζουμε, καταλήγει, ότι το κλείσιμο του κύκλου θα επουλώσει τις πληγές και η επούλωση θα καλλιεργήσει τη συμφιλίωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 23:10

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
06:28
Περιοδεία στην Ευρώπη άρχισε η απεσταλμένη Γκουτέρες
06:19
Εθνικό Συμβούλιο στις 10:30 για Κυπριακό και Ευρωτουρκικά
06:15
Στις 21:00 η πρώτη δημοσκόπηση του ΡΙΚ για τις εκλογές της 9ης Ιουνίου
06:03
Ολοκληρώνεται στις 12:30 η προθεσμία για υποβολή ενστάσεων
05:59
ΟΗΕ: Ομάδα ειρηνευτών δέχθηκε πυρά στην περιοχή κατασκευής της προβλήτας
05:52
ΗΠΑ: Ξεκίνησε η κατασκευή προβλήτας για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
05:48
Για σχέδιο εξόντωσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη κάνει λόγο η Ελεγκτική Υπηρεσία
05:42
Ο Γενικός Εισαγγελέας καταθέτει σήμερα αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα Μιχαηλίδη
05:37
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 26/04/24
05:32
25 Απριλίου
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα
21:36
Στο Ισραήλ αιγυπτιακή αντιπροσωπεία για επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα
21:27
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.