'Eρευνα:Υψηλά ποσοστά καπνίσματος στην Κύπρο για αγόρια 15-18 ετών

Στο 35 με 40% ανέρχεται το ποσοστό των αγοριών, ηλικίας 15 με 18 ετών, που καπνίζουν στην Κύπρο, σύμφωνα με μια από τις έρευνες που παρουσιάστηκαν σήμερα στη 2η Ημερίδα Δημόσιας Υγείας που οργάνωσε το Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Σε δηλώσεις του, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Περιβαλλοντικής Υγείας στο Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία, του ΤΕΠΑΚ, Κωνσταντίνος Μακρής, ανέφερε πως τα αποτελέσματα σε μια από τις έρευνες που έγιναν και αφορούσε το κάπνισμα στους νέους της Κύπρου, καταγράφει υψηλό ποσοστό καπνίσματος στα αγόρια ηλικίας 15 με 18 χρόνων, που φτάνει το 35 με 40%.

Λιγότερο αλλά υψηλό θεωρείται το ποσοστό καπνίσματος και στα κορίτσια της ίδιας ηλικίας, αφού μια στις τέσσερις κοπέλες (ποσοστό 25% περίπου) φαίνεται ότι συνηθίζει να καπνίζει.

Άλλη έρευνα που παρουσιάστηκε στην Ημερίδα, για χαρτογράφηση της πρόωρης θνησιμότητας, δείχνει πως οι Κύπριοι ζούνε περισσότερα χρόνια στις αστικές περιοχές παρά στην ύπαιθρο.

"Κάποια αποτελέσματα κοινωνικο-οικονομικού προφίλ στην Κύπρο δείχνουν ότι οι Κύπριοι που ζούνε σε αστικές περιοχές έχουν καλύτερο προσδόκιμο ζωής και ζούνε περισσότερα χρόνια από αυτούς που ζούνε στην ύπαιθρο", είπε ο κ.Μακρής, προσθέτοντας ότι, από τη στιγμή που κάποιος θα περίμενε ακριβώς το αντίθετο, χρειάζεται σε βάθος μελέτη για να αιτιολογηθεί.

Μεταξύ άλλων, παρουσιάστηκαν επίσης τα αποτελέσματα έρευνας για τις περιβαλλοντικές εκθέσεις του πληθυσμού και τις επιδράσεις στο θυροειδή αδένα, κυρίως στις γυναίκες, όπου σύμφωνα με τον καθηγητή Μακρή "υπάρχει συσχέτιση με τη συχνή κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν πλαστικές ουσίες, όπως κονσέρβες και κάποια καλλυντικά, και στις αυξομειώσεις που επιφέρει αυτή η έκθεση στα επίπεδα ορμονών του θυρεοειδούς".

Επίσης, συμπλήρωσε έχει παρουσιαστεί μια μεγάλη μελέτη που έχει γίνει σε συνεργασία κυπριακών και αγγλικών ιδρυμάτων σε ότι αφορά στο κατά πόσο μια δίαιτα που γίνεται από νωρίς στο νεογνό και είναι πλούσια σε ψάρια ή και αυγά, προστατεύει το παιδί στο να αναπτύξει μετέπειτα στη ζωή του, κάποιες τροφικές αλλεργίες.

Η Ημερίδα, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργού Υγείας Γιώργου Παμπορίδη.

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 23:11

Τελευταιες Ειδησεις

24 Ιουνίου
Περιορισμένες αλλαγές στη βρετανική πράσινη ταξιδιωτική λίστα - Παραμένει «πορτοκαλί» η Κύπρος
21:42
Έρευνα για παράνομες μεταμοσχεύσεις νεφρών ξεκίνησαν οι αρχές στη Βουλγαρία
21:25
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον νέο νόμο για το κλίμα
21:07
Το Ισραήλ χαλαρώνει περιορισμούς στη Λωρίδα της Γάζας με την εκεχειρία να τηρείται
20:52
Ένας νεκρός και 51 αγνοούμενοι μετά την κατάρρευση 12ώροφου κτιρίου στη νότια Φλόριντα
20:49
Κορωνοϊός: 175 νέα κρούσματα στην Κύπρο
20:33
Νέες βελτιώσεις στο τελευταίο προσχέδιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία
20:31
Ετήσιο εμβολιασμό για τις πιο ευάλωτες ομάδες προβλέπει ο ΠΟΥ
20:02
Βατικανό: «Δεν θέλουμε να μπλοκάρουμε το σχέδιο νόμου κατά της ομοφοβίας - Θέσαμε υπόψη κάποια προβλήματα πριν να είναι αργά»
19:54
Ο ΠτΔ επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να εργαστεί με τον ΓΓ των ΗΕ για τη διευθέτηση του κυπριακού
19:34
Φον Ντερ Λάιεν: Το 60% θα φτάσει το ποσοστό των ενηλίκων στην ΕΕ που έχουν λάβει έστω μία δόση εμβολίου μέχρι τις 27 Ιουνίου
19:09
Εντοπίστηκε σκάφος με μετανάστες 20 ναυτικά μίλια ανατολικά του Κάβο Γκρέκο
18:49
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand