'Eρευνα:Υψηλά ποσοστά καπνίσματος στην Κύπρο για αγόρια 15-18 ετών

Στο 35 με 40% ανέρχεται το ποσοστό των αγοριών, ηλικίας 15 με 18 ετών, που καπνίζουν στην Κύπρο, σύμφωνα με μια από τις έρευνες που παρουσιάστηκαν σήμερα στη 2η Ημερίδα Δημόσιας Υγείας που οργάνωσε το Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Σε δηλώσεις του, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Περιβαλλοντικής Υγείας στο Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία, του ΤΕΠΑΚ, Κωνσταντίνος Μακρής, ανέφερε πως τα αποτελέσματα σε μια από τις έρευνες που έγιναν και αφορούσε το κάπνισμα στους νέους της Κύπρου, καταγράφει υψηλό ποσοστό καπνίσματος στα αγόρια ηλικίας 15 με 18 χρόνων, που φτάνει το 35 με 40%.

Λιγότερο αλλά υψηλό θεωρείται το ποσοστό καπνίσματος και στα κορίτσια της ίδιας ηλικίας, αφού μια στις τέσσερις κοπέλες (ποσοστό 25% περίπου) φαίνεται ότι συνηθίζει να καπνίζει.

Άλλη έρευνα που παρουσιάστηκε στην Ημερίδα, για χαρτογράφηση της πρόωρης θνησιμότητας, δείχνει πως οι Κύπριοι ζούνε περισσότερα χρόνια στις αστικές περιοχές παρά στην ύπαιθρο.

"Κάποια αποτελέσματα κοινωνικο-οικονομικού προφίλ στην Κύπρο δείχνουν ότι οι Κύπριοι που ζούνε σε αστικές περιοχές έχουν καλύτερο προσδόκιμο ζωής και ζούνε περισσότερα χρόνια από αυτούς που ζούνε στην ύπαιθρο", είπε ο κ.Μακρής, προσθέτοντας ότι, από τη στιγμή που κάποιος θα περίμενε ακριβώς το αντίθετο, χρειάζεται σε βάθος μελέτη για να αιτιολογηθεί.

Μεταξύ άλλων, παρουσιάστηκαν επίσης τα αποτελέσματα έρευνας για τις περιβαλλοντικές εκθέσεις του πληθυσμού και τις επιδράσεις στο θυροειδή αδένα, κυρίως στις γυναίκες, όπου σύμφωνα με τον καθηγητή Μακρή "υπάρχει συσχέτιση με τη συχνή κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν πλαστικές ουσίες, όπως κονσέρβες και κάποια καλλυντικά, και στις αυξομειώσεις που επιφέρει αυτή η έκθεση στα επίπεδα ορμονών του θυρεοειδούς".

Επίσης, συμπλήρωσε έχει παρουσιαστεί μια μεγάλη μελέτη που έχει γίνει σε συνεργασία κυπριακών και αγγλικών ιδρυμάτων σε ότι αφορά στο κατά πόσο μια δίαιτα που γίνεται από νωρίς στο νεογνό και είναι πλούσια σε ψάρια ή και αυγά, προστατεύει το παιδί στο να αναπτύξει μετέπειτα στη ζωή του, κάποιες τροφικές αλλεργίες.

Η Ημερίδα, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργού Υγείας Γιώργου Παμπορίδη.

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 23:11

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Καμπανάκι πνευμονολογικής για τη σκόνη
16:10
Πρόεδρος: Αξιοποίηση της θετικής προβολής της Κύπρου για επίτευξη του στόχου της επανένωσης
16:00
Τατζικιστάν: Εννέα συλλήψεις για εμπλοκή στη φονική επίθεση στη Μόσχα
15:23
Σε μονόωρη στάση εργασίας κατήλθε το προσωπικό του ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.