'Eρευνα:Υψηλά ποσοστά καπνίσματος στην Κύπρο για αγόρια 15-18 ετών

Στο 35 με 40% ανέρχεται το ποσοστό των αγοριών, ηλικίας 15 με 18 ετών, που καπνίζουν στην Κύπρο, σύμφωνα με μια από τις έρευνες που παρουσιάστηκαν σήμερα στη 2η Ημερίδα Δημόσιας Υγείας που οργάνωσε το Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Σε δηλώσεις του, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Περιβαλλοντικής Υγείας στο Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία, του ΤΕΠΑΚ, Κωνσταντίνος Μακρής, ανέφερε πως τα αποτελέσματα σε μια από τις έρευνες που έγιναν και αφορούσε το κάπνισμα στους νέους της Κύπρου, καταγράφει υψηλό ποσοστό καπνίσματος στα αγόρια ηλικίας 15 με 18 χρόνων, που φτάνει το 35 με 40%.

Λιγότερο αλλά υψηλό θεωρείται το ποσοστό καπνίσματος και στα κορίτσια της ίδιας ηλικίας, αφού μια στις τέσσερις κοπέλες (ποσοστό 25% περίπου) φαίνεται ότι συνηθίζει να καπνίζει.

Άλλη έρευνα που παρουσιάστηκε στην Ημερίδα, για χαρτογράφηση της πρόωρης θνησιμότητας, δείχνει πως οι Κύπριοι ζούνε περισσότερα χρόνια στις αστικές περιοχές παρά στην ύπαιθρο.

"Κάποια αποτελέσματα κοινωνικο-οικονομικού προφίλ στην Κύπρο δείχνουν ότι οι Κύπριοι που ζούνε σε αστικές περιοχές έχουν καλύτερο προσδόκιμο ζωής και ζούνε περισσότερα χρόνια από αυτούς που ζούνε στην ύπαιθρο", είπε ο κ.Μακρής, προσθέτοντας ότι, από τη στιγμή που κάποιος θα περίμενε ακριβώς το αντίθετο, χρειάζεται σε βάθος μελέτη για να αιτιολογηθεί.

Μεταξύ άλλων, παρουσιάστηκαν επίσης τα αποτελέσματα έρευνας για τις περιβαλλοντικές εκθέσεις του πληθυσμού και τις επιδράσεις στο θυροειδή αδένα, κυρίως στις γυναίκες, όπου σύμφωνα με τον καθηγητή Μακρή "υπάρχει συσχέτιση με τη συχνή κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν πλαστικές ουσίες, όπως κονσέρβες και κάποια καλλυντικά, και στις αυξομειώσεις που επιφέρει αυτή η έκθεση στα επίπεδα ορμονών του θυρεοειδούς".

Επίσης, συμπλήρωσε έχει παρουσιαστεί μια μεγάλη μελέτη που έχει γίνει σε συνεργασία κυπριακών και αγγλικών ιδρυμάτων σε ότι αφορά στο κατά πόσο μια δίαιτα που γίνεται από νωρίς στο νεογνό και είναι πλούσια σε ψάρια ή και αυγά, προστατεύει το παιδί στο να αναπτύξει μετέπειτα στη ζωή του, κάποιες τροφικές αλλεργίες.

Η Ημερίδα, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργού Υγείας Γιώργου Παμπορίδη.

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 23:11

Τελευταιες Ειδησεις

02 Οκτωβρίου
Ειδικά πλοία για την προστασία της υποθαλάσσιας υποδομής θα αποκτήσει η Βρετανία
21:28
Σπουδαία νίκη του "Τσέκο" στο Γκραν Πρι της Σιγκαπούρης
21:13
Ο "King Kalle" Rovanpera έγινε σήμερα ο νεαρότερος πρωταθλητής στο WRC
21:09
Στήριξη των Ηνωμένων Εθνών για την αφιξη μεταναστών από τα κατεχόμενα ζήτησε ο Υπουργός Εσωτερικών
21:02
To συντηρητικό κόμμα φέρεται να κερδίζει τις εκλογες στη Βουλγαρία
20:18
Δύσκολη η προσπάθεια αναζωογόνησης του διαλόγου στο Κυπριακό δηλώνει στο ΡΙΚ ο Μενέλαος Μενελάου
19:44
Τεχνικά δυνατό να αποκατασταθεί ο Nord Stream δηλώνει ο Ρώσος αναπληρωτής Πρωθυπουργός
19:39
Εντοπίστηκαν οι σοροί 4 μεταναστών στις Κανάριες Νήσους
19:34
Στις 23 Οκτωβρίου η τελική απόφαση των Οικολόγων για τις προεδρικές
19:30
Ομαδικός τάφος με 42 πτώματα εντοπίστηκε στη Λιβύη
19:24
ΓΓ ΝΑΤΟ :Η ανακατάληψη της Λιμάν καταδεικνύει ότι το Κίεβο μπορεί να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις
19:17
Παραδοσιακή μουσική στους δρόμους της Νέας Υόρκης από το μουσικό συγκρότημα Sounds of Cyprus
19:02
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand