Στο συμβούλιο ασφαλείας η επιδρομή αμερικάνικών αεροσκαφών κατά Συριακών στρατευμάτων

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συγκληθεί εκτάκτως σήμερα, σύμφωνα με διπλωμάτες, έπειτα από αίτημα της Ρωσίας, για να συζητήσει τις επιδρομές αεροσκαφών του δυτικού συνασπισμού δυνάμεων κατά του Ισλαμικού Κράτους (υπό την ηγεσία των ΗΠΑ) που έπληξαν συριακά κυβερνητικά στρατεύματα κοντά στην Ντέιρ Εζόρ, σκοτώνοντας δεκάδες Σύρους στρατιώτες.

Το 15μελες ΣΑ αναμένεται να συγκληθεί, κεκλεισμένων των θυρών, στις 02:30 ώρα Ελλάδας, όπως ανέφεραν οι διπλωμάτες.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, 62 στρατιώτες του συριακού στρατού σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν στην επιδρομή.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επικαλούμενο στρατιωτική πηγή στο αεροδρόμιο της Ντέιρ Εζόρ, έκανε λόγο για τουλάχιστον 80 Σύρους στρατιώτες νεκρούς.

Όπως τόνισε η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, οι αεροπορικές επιθέσεις θέτουν σε κίνδυνο τη ρωσο-αμερικανική συμφωνία για τη Συρία. "Οδηγούμαστε σε μια πραγματικά τρομακτική διαπίστωση για όλο τον κόσμο: Ότι ο Λευκός Οίκος υπερασπίζεται το ΙΚ. Πλέον δεν υπάρχουν αμφιβολίες για αυτό", τόνισε η Ζαχάροβα στο ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό Rossiya-24, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

"Ζητάμε πλήρη και αναλυτική εξήγηση από την Ουάσιγκτον. Αυτή πρέπει να δοθεί στο ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών", συμπλήρωσε η Ζαχάροβα.

Με ανακοίνωση του, που μεταδόθηκε στα συριακά μέσα ενημέρωσης, το συριακό ΥΠΕΞ κάλεσε να ΣΑ να καταδικάσει αυτό που χαρακτηρίζει αμερικανική επιθετικότητα, ζητώντας από την Ουάσιγκτον να σεβαστεί τη συριακή εδαφική κυριαρχία.

Η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση, αρμόδια για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM), ανακοίνωσε νωρίτερα χθες ότι δυνάμεις του δυτικού συνασπισμού βομβάρδισαν σημεία που θεωρούσαν ότι αποτελούν θέσεις μάχης των τζιχαντιστών στη Συρία, αλλά ανακάλεσε αμέσως την επιχείρησή της όταν η Μόσχα την προειδοποίησε πως ενδεχομένως οι στόχοι της να είναι κυβερνητικές δυνάμεις.

Όπως τόνισε το ρωσικό κέντρο συντονισμού στη Συρία, στην επιδρομή του δυτικού συνασπισμού χρησιμοποιήθηκαν τέσσερα αεροσκάφη και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone). Ένας αξιωματούχος των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ δήλωσε "σχεδόν σίγουρος" ότι οι στόχοι που επλήγησαν ήταν θέσεις του συριακού στρατού, τονίζοντας πως ο βομβαρδισμός διήρκεσε για περίπου μία ώρα. Σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, οι κυβερνητικές δυνάμεις κατόρθωσαν να ανακαταλάβουν θέσεις που είχαν κερδίσει οι μαχητές του Ισλαμικού Στρατού κοντά στο αεροδρόμιο Ντέιρ Εζόρ, έπειτα από τον βομβαρδισμό των δυνάμεών τους.

ΗΠΑ : Λυπούμαστε για τη μη ηθελημένη απώλεια ανθρώπινων ζωών

Από την πλευρά τους Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής εξέφρασαν "τη λύπη" τους στη ρωσική κυβέρνηση για τη "μη ηθελημένη απώλεια ανθρώπινων ζωών" από την επιδρομή αεροσκαφών του δυτικού συνασπισμού δυνάμεων εναντίον θέσεων του συριακού στρατού, ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να επιδιώξουν συμμόρφωση με την εκεχειρία στη Συρία, καθώς θα συνεχίζουν τη στρατιωτική τους δράση ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και την αλ Κάιντα, ανέφερε ο αξιωματούχος με ανακοίνωση του, που διανεμήθηκε μέσω email.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 23:12

Τελευταιες Ειδησεις

24 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
21:58
Γαλλία: Σύλληψη 16χρονου για προγραμματισμένη επίθεση στο όνομα του Ισλαμικού Χαλιφάτου
21:52
Υποβάλλονται αύριο οι υποψηφιότητες για τους Προέδρους των Επαρχιακών Οργανισμών και για τους Δημάρχους
21:39
Έξι συν μια προτάσεις νόμου για ρύθμιση των πολλαπλών συντάξεων και του ορίου αφυπηρέτησης
20:56
Συζήτησαν και για την Κύπρο Ερντογάν και Σταϊνμάιερ στην Άγκυρα
20:54
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι καλωσορίζει το αμερικανικό πακέτο βοήθειας ύψους 61 δισεκ. δολαρίων
20:31
Τον Απρίλιο η Ρωσία θα διπλασιάσει τα έσοδα της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο
18:42
Το Ισραήλ λέει πως «προχωράει» με την επίθεση στη Ράφα – Ο στρατός έκανε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες
18:13
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Ρωσία αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη
17:31
Iσραήλ: Διακόσιες χιλιάδες πολίτες κατέφυγαν στα καταφύγια λόγω drone της Χεζμπολάχ
17:27
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 24/04/24
17:05
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστά το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας
16:25
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.