Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφθασε στη Νέα Υόρκη

Σε ενημέρωση για την παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό θα προβεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης κατά τις επαφές του στη Νέα Υόρκη, όπου έφθασε σήμερα, συνοδευόμενος από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Νίκο Χριστοδουλίδη.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους αμέσως μετά την άφιξη του στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «έρχομαι από την Άτυπη Σύνοδο των αρχηγών κρατώ και Κυβερνήσεων στην Μπρατισλάβα, όπου είχα την ευκαιρία να αναπτύξω τις σημαντικές πτυχές, αλλά και διαφορές ιδιαίτερα, που υπάρχουν στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων. Οφείλω να πω ότι παρατηρήθηκε σημαντική πρόοδος ως εξίσου παρατηρούνται και σημαντικές διαφορές.
Είχα την ευκαιρία να έχω μια σειρά συναντήσεων με ηγέτες της ΕΕ και θα συνεχίσω ακόμα και μετά τη Νέα Υόρκη.
Αύριο εδώ στη Νέα Υόρκη θα έχω την ευκαιρία να συναντηθώ με τον ΓΓ του ΟΗΕ, εν συνεχεία με τους Μόνιμους Αντιπρόσωπους των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά, βεβαίως, και με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ κ. Μπάιντεν, τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας κ. Λαβρόφ, όπως και με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας κ. Γουάνγκ Γι.
Την ίδια ώρα δεν θα παραλείψω θέματα που αφορούν τις διακρατικές άριστες σχέσεις μας με γειτονικά κράτη, όπως με (το να έχω συνάντηση με) τον Πρόεδρο Σίσι, τον Μαχμούντ Αμπάς και βεβαίως και με άλλους κατά το περιθώριο της Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης.
Κατά την εδώ παραμονή μου θα έχω την ευκαιρία να μιλήσω σε δύο δεξαμενές σκέψης, ενώ θα παρευρεθώ στο Οικονομικό Φόρουμ που διοργανώνεται στη Νέα Υόρκη. Θα ενημερώσω βεβαίως τα μέλη της παροικίας μας για τη μέχρι σήμερα πορεία των διαπραγματεύσεων, το στάδιο όπου βρισκόμαστε, τις προοπτικές που διαγράφονται  ή δεν διαγράφονται.
Μετά τη Νέα Υόρκη, στις 26 Σεπτεμβρίου θα βρίσκομαι στο Λονδίνο, προκειμένου να συναντηθώ στις 27 του μηνός με την Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου κα Τερέζα Μέι, ενώ θα ενημερώσω και την κυπριακή παροικία της Βρετανίας, με την προοπτική στις 27 του μηνός να βρίσκομαι στο Παρίσι, προκειμένου να έχω συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας κ. Φρανσουά Ολάντ στις 28 Σεπτεμβρίου.
Θέλω να πιστεύω ότι κατά τη διάρκεια της εδώ παραμονής μου θα δοθεί η ευκαιρία να γίνει μια ενημέρωση, έτσι ώστε να γνωρίζουν όλοι καλά, από τον ΓΓ του ΟΗΕ μέχρι τους Μονίμους Αντιπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών αλλά και αξιωματούχους κρατών, για την παρούσα κατάσταση πραγμάτων στο Κυπριακό».
Κληθείς να πει κατά πόσο έλαβε στήριξη για το Κυπριακό από τις χώρες της ΕΕ  που συμμετείχαν στη Μεσογειακή Σύνοδο στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «υπάρχει πλήρης στήριξη, και είναι αυτό που επιδιώκω να εξασφαλίσω στα θέματα Ασφάλειας και Εγγυήσεων».

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 23:12

Τελευταιες Ειδησεις

25 Οκτωβρίου
Δύο θάνατοι και εκατόν ογδόντα εννέα νέα περιστατικά
19:46
Πώς η Πορτογαλία έκανε τον κορoνοϊό ενδημικό-Τα ποσοστά εμβολιασμού και η επιστροφή στην κανονικότητα
19:16
Σε δύο δείγματα από 279 εντοπίστηκε η μετάλλαξη Δέλτα+
18:46
Ηνωμένα Έθνη και Ευρωπαϊκή Ένωση ζητούν την άμεση απελευθέρωση των πολιτικών αξιωματούχων του Σουδάν
18:16
Ελλάδα-κορονοϊός:3.937 νέα κρούσματα, 354 διασωληνωμένοι, 54 νέοι θάνατοι
18:01
Ασθενής σεισμική δόνηση με επίκεντρο κοντά στην Αθήνα
17:53
Ανώτατο όριο δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% και χρέους στο 100% του ΑΕΠ, προτείνει ο ESM
17:43
Ισπανία – Νεκρό παιδί πάνω σε πλεούμενο με μετανάστες
17:23
Στάνο: Θεωρούμε σοβαρό το ζήτημα με τους 10 πρέσβεις στην Τουρκία-Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις
17:12
Έκκληση προς όλους να συμβάλουν στο σπουδαίο φιλανθρωπικό έργο του Ραδιομαραθωνίου, απηύθυνε η Πρώτη Κυρία
16:58
Διμερή συμφωνία-πλαίσιο υπέγραψαν στο Foreign Office οι Υπ. Εξωτερικών Ελλάδας και Ην. Βασιλείου
16:34
Σε λειτουργία το σύστημα διαπραγμάτευσης στο ΧΑΚ
16:18
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand