Τι απαντά ο Υπουργός Εσωτερικών για τις Χαλεπιανές

Γραπτή δήλωση για το θέμα  που προέκυψε μετά την αγωγή και την κατάθεση του εργολάβου Μιλτιάδη Νεοφύτου κατά του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, όπου φαίνεται να επιχειρήθηκε αλλαγή πολεοδομικών ζωνών στην περιοχή Χαλεπιανές (Πέρα Χωρίο Νήσου) προς όφελος του Σωματείου της «Ομόνοιας», έκανε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος για σκοπούς διαφάνειας και αντικειμενικής ενημέρωσης όπως αναφέρει.

Η ανακοίνωση είναι η ακόλουθη:
«Κατά την εκπόνηση του Τοπικού Σχεδίου για την Περιοχή Νότια της Λευκωσίας το Πολεοδομικό Συμβούλιο μετά από μακρά εξέταση κατά την περίοδο 2011-2012, απέστειλε εντός του 2013 τις εισηγήσεις του στον Υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο, για λήψη αποφάσεων και δημοσίευση του Σχεδίου. Στις εισηγήσεις του, το Πολεοδομικό Συμβούλιο, μεταξύ άλλων, περιλάμβανε την ένταξη της περιοχής των Χαλεπιανών σε Ζώνη Ειδικών Χρήσεων όπου θα επιτρέπονταν διάφορες χρήσεις με συντελεστή δόμησης 0,60:1 (η προηγούμενη Πολεοδομική Ζώνη είχε συντελεστή δόμησης 0,10:1).
Ο Υπουργός Εσωτερικών, αφού μελέτησε τις προτάσεις του Πολεοδομικού Συμβουλίου, προτού δημοσιεύσει το Σχέδιο Ανάπτυξης, αποφάσισε ότι δεν δικαιολογείτο η εισήγηση του Πολεοδομικού Συμβουλίου για την περιοχή αυτή και δεν την υιοθέτησε, οπότε η εν λόγω περιοχή αναπόφευκτα, εντάχθηκε σε Γεωργική Ζώνη Εξειδικευμένων Αναπτύξεων, όπως και όλη η υπόλοιπη συνορεύουσα της περιοχή (με συντελεστή δόμησης από 0,15:1 έως 0,40:1). Το Σχέδιο δημοσιεύθηκε στις 29/11/2013. Πρόκειται για πολιτική, η οποία αφορά ολόκληρη την περιοχή και όχι μόνο τις ‘Χαλεπιανές’, όπως κάποιοι φωτογράφιζαν με την πρόταση τους και με πρόθεση να υπογραφεί από τον νέο Υπουργό Εσωτερικών της Κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη.
Μετά από την υποβολή και μελέτη ενστάσεων, το δημοσιευμένο Τοπικό Σχέδιο οριστικοποιήθηκε, στις 29/05/2015, όπου στη συνολική περιοχή, στην οποία εμπίπτει και αυτή των Χαλεπιανών, επιτράπηκαν οι Εξειδικευμένες και Ενοποιημένες Αναπτύξεις υπό σοβαρές προϋποθέσεις. Η περιοχή παραμένει σε πολεοδομική ζώνη υπαίθρου, στην οποία υπάρχει η δυνητική πολιτική των εξειδικευμένων και ενοποιημένων αναπτύξεων.
Τέλος, ο Υπουργός διευκρινίζει ότι δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε διαφορές οι οποίες βρίσκονται ενώπιον δικαστηρίου».

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 23:13

Τελευταιες Ειδησεις

20 Οκτωβρίου
Η Β. Κορέα δοκίμασε νέο «βαλλιστικό πύραυλο εκτοξευόμενο από υποβρύχιο» - Κατεπείγουσα συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ
06:12
ΔΝΤ: Η οικονομική κατάρρευση του Αφγανιστάν μπορεί να προκαλέσει προσφυγική κρίση
06:10
Koμισιόν: Η Τουρκία πρέπει να αποφύγει απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας
06:08
19 Οκτωβρίου
Συνάντηση του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος με την Πρέσβη της Γαλλίας
21:53
ΗΠΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ λιγότερο από 24 ώρες μετά τον θάνατο του Κόλιν Πάουελ επιτίθεται στον εκλιπόντα
21:50
Βρετανία: Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον παρουσίασε το φιλόδοξο σχέδιό του για μια πράσινη επανάσταση
21:19
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανεκκινεί επίσημα τον δημόσιο διάλογο για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης
21:00
Τουρκία: Έντονος εκνευρισμός προκάλεσε η τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου
20:41
Ανασταστασιάδης - Μητσοτάκης συντονίστηκαν ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης
20:21
Φώτης Φωτίου : Ζητά ανασκαφή χώρου στην Αμμόχωστο όπου φέρονται να είναι θαμμένοι Ελληνοκύπριοι
20:11
Γερμανία: Ξεκινούν την Πέμπτη το απόγευμα οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού
19:57
Κύπρος: 181 νέα κρούσματα
19:40
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand