Οι “27” υιοθέτησαν τη Διακήρυξη της Μπρατισλάβας ως οδικό χάρτη έως της Σύνοδο της Ρώμης

Μετά από διαβουλεύσεις επτά και πλέον ωρών, οι 27 της ΕΕ υιοθέτησαν τη Διακήρυξη της Μπρατισλάβας ως οδικό χάρτη μεταρρυθμίσεων, με χρονικό ορίζοντα την επετειακή Σύνοδο της Ρώμης για τα 60 έτη της ΕΕ, το Μάρτη 2017.
Με βάση το κείμενο το οποίο διανεμήθηκε, οι 27 αναλαμβάνουν μια σειρά από δεσμεύσεις.

Ειδικότερα, στο θέμα της μετανάστευσης δεσμεύτηκαν στον εσαεί τερματισμό των μη ελεγχόμενων ροών παράτυπων μεταναστών στην ΕΕ, δήλωσαν πως θα ανακτήσουν τον πλήρη έλεγχο των εξωτερικών συνόρων και στη διατήρηση της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών.
Οι 27 δεσμεύθηκαν  στην  πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας, στην άμεση βοήθεια υλική και χρηματική (160 εκ. ευρώ το επόμενο διάστημα) στη Βουλγαρία για ενίσχυση των συνόρων της με την Τουρκία και στήριξη των υπόλοιπων κρατών μελών που πλήττονται περισσότερο.
Καλωσορίζουν το γεγονός ότι πριν το τέλος του χρόνου αναμένεται η πλήρη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής, ανάμεσα σε άλλες δράσεις.
Στο θέμα της εσωτερικής ασφάλειας, δεσμεύτηκαν να ενισχυθεί η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας της ΕΕ, να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, έτσι ώστε όλοι όσοι περνάνε από ευρωπαϊκά σύνορα, μεταξύ άλλων, θα ελέγχονται μέσα από τις βάσεις δεδομένων, οι οποίες πρέπει να συνδέονται, ενώ αναφορά γίνεται και σε συστηματική προσπάθεια κατά της ριζοσπαστικοποίησης.
Στο θέμα της εξωτερικής ασφάλειας και άμυνας, αναμένεται στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου να αποφασιστεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την ασφάλεια και άμυνα και να ξεκινήσει άμεσα η συνεργασία με το ΝΑΤΟ.
Και, τέλος, στο θέμα της οικονομίας, διακήρυξαν ότι ως το Δεκέμβριο θα ληφθεί η απόφαση της επέκτασης του πακέτου Γιούνκερ για τις επενδύσεις, την άνοιξη του 2017 το Συμβούλιο αναμένεται να αξιολογήσει τις στρατηγικές για την ενοποίηση της ψηφιακής αγοράς την ενοποίηση των χρηματαγορών και των αγορών ενέργειας μεταξύ άλλων.
Στο θεωρητικό σκέλος της διακήρυξης οι 27 αναγνωρίζουν επί της ουσίας πως η ΕΕ είναι καταλυτικός φορέας ειρήνης, δημοκρατία και ευημερίας και πως πρέπει να παραμείνει "μια ιστορία επιτυχίας".
"Η ΕΕ δεν είναι τέλεια", λένε οι 27, "αλλά είναι το καλύτερο μέσο που έχουμε για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων με τις οποίες είμαστε αντιμέτωποι. Χρειαζόμαστε την ΕΕ, όχι μόνο για να εγγυηθεί την ειρήνη και τη δημοκρατία, αλλά και την ασφάλεια".
Αναγνωρίζουν  όμως ότι "πρέπει η ΕΕ να εξυπηρετήσει καλύτερα τις ανάγκες και τις επιθυμίες των πολιτών τους για να ζήσουν, να σπουδάσουν, να εργαστούν, να μετακινούνται και ευημερούν ελεύθερα σε ολόκληρη την ήπειρό μας και να επωφεληθούν από την πλούσια ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά" .
"Πρέπει να βελτιωθεί η επικοινωνία μεταξύ  των κρατών μελών , και με τα θεσμικά όργανα  της ΕΕ, αλλά το πιο σημαντικό με τους πολίτες μας".
Οι 27 αναγνωρίζουν ότι πρέπει να απευθύνονται στις απαιτήσεις των πολιτών με μεγαλύτερη σαφήνεια, με ειλικρινή γλώσσα, να εστιάσουν στις προσδοκίες των πολιτών και "με θάρρος" να αμφισβητήσουν απλοϊκές λύσεις ακραίων ή λαϊκίστικων πολιτικών δυνάμεων" .

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 23:13

Τελευταιες Ειδησεις

17 Οκτωβρίου
ΑΚΕΛ: Η Κυβέρνηση αφήνει την κοινωνία απροστάτευτη την ώρα που δοκιμάζεται από την ακρίβεια
12:46
Προειδοποίηση επιστημόνων – Διπλάσιες πιθανότητες για «κακή έκβαση» του ασθενούς που θα προσβληθεί από γρίπη και κορονoϊό – Έρχεται εποχικό ξέσπασμα
12:17
ΠτΒ: Η Τουρκία έχει αποθρασυνθεί και εφαρμόζει μεθοδικά και απροκάλυπτα τους σχεδιασμούς της
11:49
Ασυγχώρητο έγκλημα' η αιματηρή καταστολή διαδήλωσης Αλγερινών πριν 60 χρόνια, παραδέχθηκε ο Μακρόν
11:34
Εξιτήριο αναμένεται να λάβει ο Μπιλ Κλίντον
11:23
Η Κίνα δοκίμασε υπερηχητικό πύραυλο σε τροχιά
10:51
Η προσοχή στραμμένη στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου- Αιγύπτου την Τρίτη στην Αθήνα
10:32
Μελβούρνη: Η πόλη με το μεγαλύτερο λοκντάουν χαλαρώνει τα μέτρα
10:18
Οι νέες τουρκικές προκλήσεις στην Αμμόχωστο θα συζητηθούν αύριο στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ
10:00
Δύο θάνατοι και 126 νέα κρούσματα κορονοϊού
09:53
16 Οκτωβρίου
Ελλάδα-κορονοϊός:2.313 νέα κρούσματα και 30 θάνατοι – Στους 361 διασωληνωμένοι
18:08
Γαλλία – Εκτός ελληνογαλλικής συμφωνίας η ΑΟΖ διευκρινίζει το Παρίσι
17:44
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand