Αστυνομία: Η νοοτροπία μας φταίει για την οδική μας συμπεριφορά

Θα πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία σε θέματα οδικής συμπεριφοράς και ο ρόλος της οικογένειας παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό, ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Ανδρέας Αγγελίδης, με αφορμή σωρεία καταγγελιών που έγιναν στο πλαίσιο εκστρατείας για πάταξη της εγκληματικότητας και μείωση των οδικών συγκρούσεων.


Η εκστρατεία αυτή, είπε σε δηλώσεις στη Λεμεσό ο κ.Αγγελίδης, έγινε με γνώμονα την ασφάλεια, την εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά και την αύξηση του βαθμού ανταπόκρισης στα διάφορα συμβάντα, σε παγκύπριο επίπεδο.

Συγκεκριμένα ελέχθησαν 358 οχήματα στα όποια επέβαιναν 432 πρόσωπα, ενώ στο πλαίσιο ελέγχων των νυχτερινών κέντρων ελέχθησαν 366 νυχτερινά κέντρα και έγιναν 121 καταγγελίες που αφορούν κατά κύριο λόγο τον περί κέντρων αναψυχής νόμο, καθώς και 12 καταγγελίες όσον άφορα το νόμο για το κάπνισμα.

Εξάλλου, στο πλαίσιο εφαρμογής του νόμου που αφορά τα ιδιωτικά γραφεία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, ελέγχθηκαν 21 ιδιωτικοί φρουροί ασφαλείας, χωρίς να προκύψει οτιδήποτε, ενώ από τους τροχονομικούς ελέγχους σε όλες τις επαρχίες, προέκυψαν 409 καταγγελίες για διάφορα τροχαία αδικήματα. Καταγγέλθηκαν επίσης 504 οδηγοί για υπερβολική ταχύτητα και έγιναν 561 έλεγχοι αλκοόλης, από τους οποίους προέκυψαν 67 καταγγελίες.Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ.Αγγελίδης σε δυο περιστατικά, όπου οδηγός καταγγέλθηκε να οδηγεί με 182 χιλιόμετρα αντί 100 , στην περιοχή Κοκκινοτριμιθιάς, ενώ άλλος οδηγός στο δρόμο Τσερίου - Λευκωσίας, οδηγούσε με 153 χιλιόμετρα και έχοντας 79mg αλκοόλ στο αίμα του στον προκαταρκτικό έλεγχο και 63mg στον τελικό έλεγχο αλκοόλης.

"Για μας έχει ιδιαίτερη σημασία η περαιτέρω επεξεργασία αυτών των στατιστικών στοιχείων και γίνεται μια προσπάθεια όσον άφορα την αύξηση του βαθμού ανταπόκρισης στα διάφορα συμβάντα, κάτι το όποιο είχε λειτουργήσει πρόσφατα στη Λεμεσό με την παρατηρητικότητα των συναδέλφων και την εξιχνίαση των δυο σοβαρών υποθέσεων διαρρήξεων, με τον εντοπισμό αυτοκινήτου το όποιο οδηγείτο με πλαστούς αριθμούς εγγραφής", συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση τι φταίει για την οδική μας συμπεριφορά, ο Εκπρόσωπός Τύπου της Αστυνομίας είπε πως "εκείνο το οποίο φταίει, αν μπορώ να το πω, είναι η νοοτροπία η όποια έχουμε και σε κάποιες περιπτώσεις, όπως έχει αναφερθεί, η ανευθυνότητα για κάποια πράγματα για τα οποία γινόμαστε μάρτυρες ".

Υπέδειξε ακόμη πως η προσπάθεια για αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος πρέπει να είναι συλλογική και "σίγουρα ο ρόλος της αστυνομίας ως σώμα ασφαλείας είναι σημαντικός και γίνονται προσπάθειες βελτίωσης σε όλα τα επίπεδα, έτσι ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε, αλλά χρειάζεται και από τους ίδιους τους πολίτες και την κοινωνία γενικότερα να υπάρχει ένα ενδιαφέρον και να αλλάξει αυτή νοοτροπία ή η έλλειψη ενδιαφέροντος για τα διάφορα θέματα που υπάρχουν".

Ιδιαίτερα για τα τροχαία δυστυχήματα, ο Ανδρέας Αγγελίδης υπογράμμισε το ρόλο της οικογένειας και πως θα πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία και ο τρόπος σκέψης των γονιών, οι οποίοι συνηθίζουν να μην χαλάνε χατίρι στα ανήλικα παιδιά τους όταν ζητούν να οδηγήσουν μοτοποδήλατο ή αυτοκίνητο.

"Εάν ο γιος μας είναι 15 χρονών και ζητά να οδηγεί μοτοσικλέτα χωρίς άδεια, γιατί οδηγούν οι φίλοι του και ενδώσουμε και δεν αντισταθούμε, είμαστε άξιοι της τύχης μας", είπε χαρακτηριστικά ο κ.Αγγελίδης, σημειώνοντας πως "δεν είναι κατηγορίες κατά των γονιών, αλλά πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία και ο τρόπος σκέψης των μεγαλύτερων".

Με αφορμή επίσης τα τελευταία περιστατικά διαρρήξεων, ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας είπε πως αυξάνονται τα μετρά "με στόχο πάντοτε τη σύλληψη και βεβαίως και τον εντοπισμό της κλαπείσας περιουσίας", υποδεικνύοντας ότι εξετάζεται σοβαρά στις διάφορες υποθέσεις να πρόκειται για σπείρες διαρρηκτών που δρουν οργανωμένα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 23:27

Τελευταιες Ειδησεις

19 Σεπτεμβρίου
ΗΠΑ: Επιταχύνονται οι πτήσεις επαναπατρισμού σχεδόν 15.000 μεταναστών που κατασκήνωσαν κάτω από γέφυρα
08:25
Αφγανιστάν: Τρεις νεκροί και 20 τραυματίες από εκρήξεις βομβών στην Τζαλαλαμπάντ
07:50
Αφγανιστάν: Δεν αρκεί η συγγνώμη των ΗΠΑ, λένε οι συγγενείς των αμάχων που σκοτώθηκαν με drone στην Καμπούλ
07:23
Στη Νέα Υόρκη φθάνει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας- Την Παρασκευή θα προσφωνήσει την 76η ΓΣ του ΟΗΕ
06:58
Γερμανία: Οι τρεις υποψήφιοι διάδοχοι της Άγγελα Μέρκελ
06:49
Για "σοβαρή κρίση" με τις ΗΠΑ που θα έχει επιπτώσεις και στο ΝΑΤΟ, κάνει λόγο ο ΥΠΕΞ Λε Ντριάν
06:30
18 Σεπτεμβρίου
Το ΥΠΠΑΝ εφαρμόζει μια νέα ενισχυμένη πολιτική για παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία, είπε ο Π. Προδρόμου
21:29
 Έμπρακτη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μετέφερε στους πυρόπληκτους κατοίκους της Βαβατσινιάς ο ΓΓ του ΑΚΕΛ
21:28
Εντείνται η διπλωματική κρίση που ξέσπασε μετά την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας
20:41
Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά στο Δήμο ΑγίαςΝάπας
19:36
Δύο θάνατοι και 140 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν το Σάββατο
19:28
ROADPOL Safety Days - Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας
18:39
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand