Σε κλίμα συγκίνησης η μετάβαση των προσφύγων στο Τραχώνι Κυθρέας αύριο

Πλήθος κόσμου αναμένεται να μεταβεί αύριο, Κυριακή στο κατεχόμενο Τραχώνι Κυθρέας, για να εκκλησιαστεί στον πανηγυρίζοντα ναό της Παναγίας, ενώ όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κοινοτάρχης Τραχωνίου, Πάμπος Αθανασίου, μετά το πέρας της λειτουργίας θα τελεστεί δέηση για ανεύρεση των αγνοουμένων της κοινότητας αλλά και μνημόσυνο για όσους πέθαναν στην προσφυγιά.

Με αφορμή τους εορτασμούς για το Γενέσιο της Θεοτόκου, στις 8 Σεπτεμβρίου και την αυριανή Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, οι πιστοί θα μεταβούν οργανωμένα στο κατεχόμενο χωριό τους, με τον κοινοτάρχη να λέει ότι το ενδιαφέρον είναι μεγάλο. «Μέχρι στιγμής γεμίζουμε τρία μεγάλα λεωφορεία», είπε, ενώ πρόσθεσε ότι αναμένεται άλλος τόσος κόσμος να μεταβεί με τα ιδιωτικά του αυτοκίνητα, λόγω και της μικρής απόστασης από τη Λευκωσία. Πέραν των προσφύγων από το Τραχώνι Κυθρέας αναμένεται ότι θα παραβρεθεί και κόσμος από τα άλλα χωριά της περιοχής.Η Εκκλησία της Παναγίας Τραχωνίου Κυθρέας ήταν από τα πρώτα έργα που παρέδωσε η Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά, τον Δεκέμβριο του 2013, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης του ναού.Όπως δήλωσε ο κ. Αθανασίου, οι πρόσφυγες από το Τραχώνι μεταβαίνουν κάθε χρόνο στο κατεχόμενο χωριό τους με αφορμή τους εορτασμούς της Παναγίας, ενώ σημείωσε και την καλή σχέση που διατηρούν με τους Τ/κ που διαμένουν τώρα στο χωριό. «Έχουμε πάρα πολύ καλή συνεργασία με τους Τ/κ» που αποτελούν και την πλειοψηφία των σημερινών κατοίκων του κατεχόμενου χωριού, είπε ο κοινοτάρχης, ενώ πρόσθεσε ότι μέχρι σήμερα δεν αντιμετώπισαν οποιεσδήποτε απαγορεύσεις ή περιορισμούς από τις κατοχικές αρχές για πρόσβαση στο ναό.Αναφερόμενος στο κλίμα συγκίνησης που βιώνει ο ίδιος και οι συγχωριανοί του, κάθε φορά που μεταβαίνουν στον τόπο τους είπε: «Έζησα εκεί, ήμουν 22 χρονών όταν έφυγα από το Τραχώνι. Κάθε φορά που πηγαίνουμε νιώθουμε τόση χαρά, ενώ όταν φεύγουμε, φεύγουμε στεναχωρημένοι». «Εύχομαι με όλη μου την καρδιά του χρόνου να λειτουργήσουμε ελεύθεροι», πρόσθεσε.Ο κ. Αθανασίου είπε εξάλλου ότι ο ναός έχει πλέον αποκατασταθεί στη μορφή που είχε πριν από 42 χρόνια, καθώς έχουν προστεθεί οι σκάμνοι, το παγκάρι οι εικόνες και ο λοιπός εκκλησιαστικός εξοπλισμός. Μάλιστα, όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ, ο ίδιος μεταβαίνει δύο φορές την εβδομάδα για τη συντήρηση του ναού, ενώ σημειώνει και το σεβασμό που δείχνουν οι Τ/κ προς την εκκλησία. «Δεν λείπε ούτε ένα κερί όποτε ξαναπηγαίνω», λέει.Την Κυριακή θα τελεστεί Θεία Λειτουργία, της οποίας θα προστεί ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος, ενώ σύμφωνα με τον κοινοτάρχη θα αναπεμφθεί ακολούθως δέηση για τους αγνοούμενους της κοινότητας και θα τελεστούν τα μνημόσυνα όσων πέθαναν στην προσφυγιά. Σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου, υπολογίζεται ότι οι αγνοούμενοι και φονευθέντες της κοινότητας κατά την τουρκική εισβολή ανέρχονται σε περίπου 50 τον αριθμό.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 23:27

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
Γ.Γ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.