Η Κομισιόν θα προτείνει μέχρι το Νοέμβριο κοινή φορολογική βάση εταιρειών ΕΕ

Πρόταση για τη δημιουργία μιας κοινής και ενοποιημένης λίστας εταιρικής φορολογικής βάσης (Common and Consolidate Corporate Tax Base, CCCTB) αναμένεται να προτείνει η Κομισιόν ως τα τέλη Οκτωβρίου, όπως αποκάλυψε πριν από λίγο, από τη Μπρατισλάβα, ο αρμόδιος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, μιλώντας σε μικρή ομάδα δημοσιογράφων, όπου βρέθηκε το ΚΥΠΕ.

Η πρόταση της Κομισιόν η οποία σκοπεύει να βάλει τέλος στην εταιρική φοροδιαφυγή, διασφαλίζει ουσιαστικά ότι τα εταιρικά κέρδη θα φορολογούνται κατά κύριο λόγο εκεί που παράγονται.Ο Επίτροπος Μοσκοβισί διευκρίνισε πως «σε γενικές γραμμές σήμερα τα κράτη – μέλη δίνουν φορολογικές εξαιρέσεις σε εταιρείες που μεταφέρουν τα κέρδη τους για να φορολογηθούν σε άλλες χώρες της ΕΕ και με το νέο σύστημα αυτές οι φορολογικές εξαιρέσεις θα περιοριστούν». Διευκρίνισε ωστόσο ότι σε καμία περίπτωση η Κομισιόν δεν σκέφτεται να προτείνει εναρμονισμό ή καθιέρωση ελάχιστου φορολογικού συντελεστή.Συνεργάτης του Π. Μοσκοβισί εξήγησε ότι αντιθέτως, στις εταιρείες θα καταλογίζεται φόρος στην πηγή, μέχρι αποδείξεως ότι τα κέρδη θα φορολογηθούν και αλλού - και όχι το αντίθετο όπως συνέβαινε σήμερα. Εξήγησε δε ότι οι εταιρίες μεταφέροντας τα κέρδη από τη μια θυγατρική στην άλλη κατέληγαν να μην πληρώνουν τίποτα, ή κάτι ελάχιστο.Η πρόταση της Κομισιόν σκοπεύει να εισαγάγει και την έννοια της “επαρκούς φορολόγησης”, καθιστώντας σαφές ότι καμία εταιρία δεν θα μπορεί να κερδίσει από τις σημερινές διαδεδομένες πρακτικές μεταφοράς κερδών.Ο Μοσκοβισί μίλησε ακόμη και για τη δημιουργία μίας «μαύρης λίστας» εταιρειών με παράτυπες , αλλά και την καθιέρωση της διασυνοριακής διαφάνειας στο ποιος δηλώνει τι και πού, ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορεί να ελέγχεται. Οι προτάσεις αυτές βρέθηκαν νωρίτερα στο τραπέζι των Υπουργών Οικονομικών σήμερα το πρωί, κατά τη διάρκεια του Ecofin και δεν έρχονται εξ αφορμής της υπόθεσης της Apple.“Είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση για θέματα φορολογίας”, είπε ο Πιέρ Μοσκοβίσι. “Θα σας περιγράψω πού βρισκόμαστε σε σχέση με τις προτάσεις της Κομισιόν για την φοροαποφυγή και τον εναρμονισμό”.  Ο Επίτροπος είπε για την απόφαση της Κομισιόν σε σχέση με την apple πως “είναι σημαδιακή απόφαση, και δείχνει ξεκάθαρα ότι δεν μπορεί κανείς να ξεφύγει από τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, ανοίγοντας ένα νέο δρόμο για τη μάχη ενάντια στην εταιρική φοροαποφυγή”.Διευκρίνισε δε ότι  “δεν ήταν απόφαση κατά των ΗΠΑ ή των αμερικανικών εταιρειών,
οι ΗΠΑ βοηθούν πολύ παραγωγικά στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής στο επίπεδο των G20,
και κάθε άλλο παρά μήνυμα για εκδίωξη επενδύσεων των ΗΠΑ στην ΕΕ, είναι αυτό που αποφασίσαμε”.  Συμπλήρωσε όμως ότι “το μόνο που έχουμε να πούμε είναι ότι όλες οι εταιρίες πρέπει να πληρώνουν δίκαια φόρους στη χώρα που τα πραγματοποιούν, τίποτα άλλο”.Ο Επίτροπος Μοσκοβισί περιέγραψε το πλήρες περιεχόμενο της τοποθέτησης της Κομισιόν στο  ECOFIN για τη φορολογία, λέγοντας ότι “κάναμε τρομακτικές προόδους στο θέμα της φορολογίας - από τον Ιούλιο με τη βασική φορολογική οδηγία, ενώ σκοπεύουμε να φτιάξουμε μια συνολική οδηγία, για τη φοροαποφυγή, με νέους κανόνες οι οποίοι θα ισχύουν από τον Ιανουάριο του 2017”.Από τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, είπε, “αρχίσαμε να μιλάμε για την αυτόματη ανταλλαγή φορολογικών δεδομένων”, το country by country reporting, “για να υπάρχει διαφάνεια και ελπίζω ότι όλα αυτά θα τα υπογράψουμε σύντομα και ως έχουν, - αυτό θέλουν οι πολίτες, δεν υπάρχει καμία ασυμβατότητα της διαφάνειας με τον ανταγωνισμό”, τόνισε ο Πιέρ Μοσκοβισί.Στο πλαίσιο του CCTB “τα κράτη μέλη έχουν την υποχρέωση να φτιάξουν κεντρικές λίστες με τις εταιρείες και το τι κάνουν, - τους λέμε να εφαρμόσουν την οδηγία σύντομα και τους εξηγούμε ότι μια κοινή προσέγγιση θα έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο από 28 διαφορετικές”, σημείωσε.  “Θα φτιάξουμε επίσης και μια μαύρη λίστα φορολογικών παραδείσων, οι πολίτες πιέζουν και οι κυβερνήσεις πρέπει να δράσουν, είναι απαράδεκτο να χάνουμε 160 δις ευρώ το χρόνο μόνο από το ΦΠΑ. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε για να έχουμε αποτελέσματα είναι να αλλάξουμε το καθεστώς των διασυνοριακών συναλλαγών ΦΠΑ”.Προειδοποίησε όμως για τις διαθέσεις των κρατών μελών: “Δεν θα έλεγα ότι συμφωνούμε σε όλα, αλλά υπάρχει πίεση κάτι να γίνει σύντομα”.“Οι κυβερνήσεις είναι συντηρητικές, και πρέπει να το καταπολεμήσουμε αυτό. Πρέπει να καταλάβουν ότι η νέα πρόταση θα βελτιώσει το τι θα εισπράττουν τα κράτη μέλη” και τόνισε πως “ακόμα και η Βρετανία είναι πολύ υπέρ - ακόμα και αν ήθελε να φύγει από την ΕΕ”.Ξεκαθάρισε τέλος για μία ακόμα φορά ότι η Κομισιόν δεν σκοπεύει να υποχρεώσει τα κράτη σε ελάχιστα ποσοστά φορολογίας. “Τα κράτη θα τα επιλέγουν αυτά, δε μας ενοχλεί που είναι 12,5% στην Ιρλανδία, θα το σεβαστούμε, δεν είμαστε τσάροι της φορολογίας”, τόνισε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 23:27

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.