Στην κατοχύρωση του Κολοκασιού Σωτήρας προχώρησε η Ε.Ε

Στην κατοχύρωση του Κολοκασιού-Σωτήρας/Κολοκάσι-Πούλλες Σωτήρας στο μητρώο ονομασιών προέλευσης και προστατευομένων γεωγραφικών ενδείξεων προχώρησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το Κολοκάσι-Σωτήρας/Κολοκάσι-Πούλλες Σωτήρας αποτελεί το 3ο σε σειρά προϊόν που κατοχυρώνεται στο μητρώο Προστατευομένων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευομένων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ) μετά το Παφίτικο λουκάνικο και το Γλυκό τριαντάφυλλου Αγρού.

Σχολιάζοντας τη δημοσίευση της κατοχύρωσης ονομασίας του προϊόντος στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Νίκος Κουγιάλης, ανέφερε ότι η κατοχύρωση αγροδιατροφικών προϊόντων ως γεωγραφικές ενδείξεις (ΠΟΠ και ΠΓΕ) δημιουργεί συνθήκες πραγματικής ανάπτυξης, με τη στήριξη νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη δημιουργία προοπτικών απασχόλησης και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις αγροτικές περιοχές.
 
Δήλωσε ιδιαίτερα ευχαριστημένος, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα της Διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη για την κατοχύρωση αγροτικών προϊόντων υλοποιείται.

Όπως ανέφερε “τα δύο χαρακτηριστικά της καλλιέργειας του Κολοκασιού, δηλαδή ή άριστη προσαρμοστικότητά του στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής και η τεχνογνωσία που ανέπτυξαν και εφαρμόζουν οι παραγωγοί της Σωτήρας, ήταν αυτά που αποτυπώθηκαν και τονίστηκαν περισσότερο στο φάκελο για κατοχύρωση της ονομασίας Κολοκάσι Σωτήρας ως ΠΟΠ”.

Είπε ακόμα ότι το προϊόν θα παράγεται στην Επαρχία Αμμοχώστου και πιο συγκεκριμένα στο Δήμο Σωτήρας και στις κοινότητες Αυγόρου, Φρενάρους και Λιοπετρίου.

“Η σημασία της σημερινής κατοχύρωσης κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς θα δοθούν περισσότερα και πιο αποτελεσματικά εργαλεία στους παραγωγούς αλλά και στους οργανωμένους φορείς για περαιτέρω προώθηση και προβολή του προϊόντος”, πρόσθεσε.

Ο κ. Κουγιάλης ανέφερε ακόμα ότι μέσα από την κατοχύρωση των παραδοσιακών μας προϊόντων αναδεικνύεται η κυπριακή κουζίνα και γαστρονομία και εμπλουτίζεται ουσιαστικά το τουριστικό προϊόν της Κύπρου, ενώ με τη σημερινή κατοχύρωση η Κύπρος μπαίνει για τα καλά στο χάρτη των Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης και Προστατευομένων Γεωγραφικών Ενδείξεων. 

Στο μεταξύ, μεγάλο στοίχημα για το Υπουργείο παραμένει η κατοχύρωση του χαλουμιού, ενώ ήδη έχουν προωθηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι φάκελοι για την κατοχύρωση αρκετών αγροδιατροφικών προϊόντων, όπως του Χοιρομεριού Πιτσιλιάς, Ποσυρτής, Λούντζας Πιτσιλιάς, Λουκάνικου Πιτσιλιάς και του Ροδοστάγματος Αγρού.

Πηγή : ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 00:12

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
Συναγερμός στο δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Δανίας
18:07
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
18:00
Εκδήλωση διαμαρτυρίας υπέρ των μεταναστών
17:00
Αύξηση στις αφίξεις τουριστών στην Κύπρο το πρώτο τρίμηνο του '24
16:55
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
16:53
Επίθεση της Ουκρανίας με drones προκάλεσε πυρκαγιά σε αποθήκη καυσίμων
16:42
Ο Γεώργιος Σκαλιάς ειδικός σύμβουλος του Προέδρου για θέματα εκπαίδευσης
16:39
ΑΚΕΛ: Οι περιπτώσεις ψευδών δηλώσεων να διερευνηθούν πριν από τις εκλογές
16:39
Υπ.Δικαιοσύνης: Υπάρχουν ευθύνες για την απόδραση του υπόδικου
16:34
Μακραίνει η λίστα των θυμάτων στη Γάζα
15:46
Έλληνας Υπ.Άμυνας: Ο ελληνικός εναέριος χώρος θα καταστεί αδιαπέραστος
14:55
Έκκληση για αυτοσυγκράτηση από Αίγυπτο και Τουρκία
13:39
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.