Στην κατοχύρωση του Κολοκασιού Σωτήρας προχώρησε η Ε.Ε

Στην κατοχύρωση του Κολοκασιού-Σωτήρας/Κολοκάσι-Πούλλες Σωτήρας στο μητρώο ονομασιών προέλευσης και προστατευομένων γεωγραφικών ενδείξεων προχώρησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το Κολοκάσι-Σωτήρας/Κολοκάσι-Πούλλες Σωτήρας αποτελεί το 3ο σε σειρά προϊόν που κατοχυρώνεται στο μητρώο Προστατευομένων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευομένων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ) μετά το Παφίτικο λουκάνικο και το Γλυκό τριαντάφυλλου Αγρού.

Σχολιάζοντας τη δημοσίευση της κατοχύρωσης ονομασίας του προϊόντος στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Νίκος Κουγιάλης, ανέφερε ότι η κατοχύρωση αγροδιατροφικών προϊόντων ως γεωγραφικές ενδείξεις (ΠΟΠ και ΠΓΕ) δημιουργεί συνθήκες πραγματικής ανάπτυξης, με τη στήριξη νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη δημιουργία προοπτικών απασχόλησης και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις αγροτικές περιοχές.
 
Δήλωσε ιδιαίτερα ευχαριστημένος, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα της Διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη για την κατοχύρωση αγροτικών προϊόντων υλοποιείται.

Όπως ανέφερε “τα δύο χαρακτηριστικά της καλλιέργειας του Κολοκασιού, δηλαδή ή άριστη προσαρμοστικότητά του στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής και η τεχνογνωσία που ανέπτυξαν και εφαρμόζουν οι παραγωγοί της Σωτήρας, ήταν αυτά που αποτυπώθηκαν και τονίστηκαν περισσότερο στο φάκελο για κατοχύρωση της ονομασίας Κολοκάσι Σωτήρας ως ΠΟΠ”.

Είπε ακόμα ότι το προϊόν θα παράγεται στην Επαρχία Αμμοχώστου και πιο συγκεκριμένα στο Δήμο Σωτήρας και στις κοινότητες Αυγόρου, Φρενάρους και Λιοπετρίου.

“Η σημασία της σημερινής κατοχύρωσης κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς θα δοθούν περισσότερα και πιο αποτελεσματικά εργαλεία στους παραγωγούς αλλά και στους οργανωμένους φορείς για περαιτέρω προώθηση και προβολή του προϊόντος”, πρόσθεσε.

Ο κ. Κουγιάλης ανέφερε ακόμα ότι μέσα από την κατοχύρωση των παραδοσιακών μας προϊόντων αναδεικνύεται η κυπριακή κουζίνα και γαστρονομία και εμπλουτίζεται ουσιαστικά το τουριστικό προϊόν της Κύπρου, ενώ με τη σημερινή κατοχύρωση η Κύπρος μπαίνει για τα καλά στο χάρτη των Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης και Προστατευομένων Γεωγραφικών Ενδείξεων. 

Στο μεταξύ, μεγάλο στοίχημα για το Υπουργείο παραμένει η κατοχύρωση του χαλουμιού, ενώ ήδη έχουν προωθηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι φάκελοι για την κατοχύρωση αρκετών αγροδιατροφικών προϊόντων, όπως του Χοιρομεριού Πιτσιλιάς, Ποσυρτής, Λούντζας Πιτσιλιάς, Λουκάνικου Πιτσιλιάς και του Ροδοστάγματος Αγρού.

Πηγή : ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

27 Φεβρουαρίου
Συμβιβασμός στο Μακάρειο
20:43
Τα σημεία δειγματοληψίας για rapid test την Κυριακή
19:59
243 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοινώθηκαν το Σάββατο
19:57
Γερμανία: Αισιοδοξία ότι η πανδημία θα έχει τεθεί υπό έλεγχο έως το τέλος του καλοκαιριού
19:25
Σπουδαία νίκη για την Ένωση
18:32
Προχώρησαν με νίκες οι πρωτοπόροι
18:08
Ελλάδα: 1.630 νέα κρούσματα- 29 νεκροί - 379 διασωληνωμένοι
18:02
Απετράπη πώληση μαρμάρου από την αρχαία Σαλαμίνα στο ebay
17:57
Ψαροκάικο εντόπισε και ανέσυρε δεξαμενή πολεμικού αεροσκάφους τύπου "Tornado"
17:42
Ελλάδα:Μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ- 70 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς
17:38
Ρώσοι επιστήμονες: Το Sputnik V αποτελεσματικό στα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού
17:14
Άρθρο Έλληνα πρωθυπουργού στα "Νέα" για την πανδημία:Ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται, στον ορίζοντα είναι πλέον ορατή η νίκη
16:49
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand