Αντιδράσεις κυβέρνησης - κομμάτων στη νέα τουρκική πρόκληση

Την αντίδραση της Λευκωσίας στη νέα τουρκική πρόκληση για την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, μελετά το Υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών, αναμένεται το πράσινο φως από την πολιτική ηγεσία για τον τρόπο με τον οποίο θα τύχει χειρισμού το θέμα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όπως απορρέει από το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τη νομιμότητα με το μέρος της, αφού ενεργεί πάντα με βάση τα δικαιώματά της.
Το θέμα, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, είναι περισσότερο πολιτικό παρά νομικό.

Ψήφο επιβεβαίωσης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί το ενδιαφέρον από εταιρείες κολοσσούς στον τρίτο γύρο αδειοδότησης υπέδειξε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, τονίζοντας ότι απεδείχθη πως ορθώς η κυβέρνηση προχώρησε στο νέο γύρο.
Κάλεσε την Τουρκία να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ και πρόσθεσε ότι όταν η Έξον Μόμπιλ αποφασίσει να βάλει τρυπάνι θα δούμε ως που θα φτάσουν οι τουρκικές αντιδράσεις.
Απευθυνόμενος ειδικά στους Τουρκοκυπρίους, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι τα ενεργειακά αποθέματα της Κυπριακής Δημοκρατίας ανήκουν στο σύνολο του λαού και αποτελούν κίνητρο για επίλυση του Κυπριακού, ώστε τα έσοδα από το φυσικού αέριο να αξιοποιηθούν από το μελλοντικό ομοσπονδιακό κράτος της Κύπρου.

Το ΑΚΕΛ καταδίκασε τις Τουρκικές απειλές, τονίζοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το κυριαρχικό δικαίωμα πλήρους αξιοποίησης των φυσικών της πόρων στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη. Παράλληλα όμως, ο εκπρόσωπος τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Στέφανος Στεφάνου κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό για την ενέργεια που να περιλαμβάνει και το φυσικό αέριο. Δυστυχώς, ανέφερε ο κύριος Στεφάνου, η παρούσα κυβέρνηση ξήλωσε τον οποίο στρατηγικό ενεργειακό σχεδιασμό της προηγούμενης.


Το ΔΗΚΟ τονίζει ότι οι απειλές της Τουρκίας αναδεικνύουν ακόμα πιο έντονα την ανάγκη για ενίσχυση της οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και διασφάλιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
Σε ανακοίνωση καλεί την κυβέρνηση  να εφαρμόσει τα μέτρα, που είχε ετοιμάσει το Υπουργείο Εξωτερικών, μετά τις τελευταίες παραβιάσεις της ΑΟΖ της Δημοκρατίας από το τουρκικό σκάφος «Μπαρμπαρός».
Υποδεικνύει ακόμα ότι οι τουρκικές δηλώσεις, πρέπει να λειτουργήσουν ως κώδωνας κινδύνου, γι' αυτούς που είναι έτοιμοι για μια λύση του κυπριακού με «εποικοδομητικές» ασάφειες.
Γι' αυτό επισημαίνει το ΔΗΚΟ και οι πρόνοιες της όποιας συμφωνίας στο κυπριακό, δεν πρέπει να αφήνουν ούτε ίχνος αμφιβολίας ως προς την ερμηνεία.


Προκλητικές και απαράδεχτες χαρακτηρίζει η ΕΔΕΚ τις τουρκικές απειλές.
Σε ανακοίνωση η ΕΔΕΚ καλεί την κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι συνεχείς και μονομερείς υποχωρήσεις όπως για παράδειγμα, η αναστολή των ερευνών της ΕΝΙ με πρόσχημα δήθεν τη συντήρηση του τρυπανιού, ή η συγκατάθεση της κυβέρνησης στη βελτίωση  των σχέσεων Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς η Άγκυρα να υποχρεωθεί να αποσύρει το απαράδεκτο έγγραφο περί εκλιπούσας Κυπριακής Δημοκρατίας και να υλοποιήσει τις κυπριακές της δεσμεύσεις ουσιαστικά υποβοηθούν στην περαιτέρω κλιμάκωση των απαράδεκτων Τουρκικών διεκδικήσεων και απαιτήσεων.


 Η κυπριακή κυβέρνηση θα πρέπει να ζητήσει την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας για την επιθετική συμπεριφορά της εναντίον της κυπριακής δημοκρατίας.
Αυτό τόνισε η Πρόεδρος του κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους.
Η κυρία Θεοχάρους ανακοίνωσε ότι υπέβαλε σχετικό ερώτημα στην ευρωπαϊκή επιτροπή.


Για ακόμα μια φορά η τουρκική προκλητικότητα ξεπερνά κάθε όριο τονίζει το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, διερωτώμενο πως θα προοδεύσουν άραγε οι συνομιλίες εν μέσω τέτοιων απειλών.
Η δεύτερη αντιπρόεδρος του Κινήματος Έφη Ξάνθου κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει πως προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο, αν έχει επεξεργαστεί όλα τα σενάρια και αν είναι έτοιμη να πάρει προληπτικά μέτρα.

Σύνταξη: Στέλιος Κρέουζος, Σταυρούλα Στεργίδου

Τελευταιες Ειδησεις

05 Μαρτίου
Καρμιώτισσα - ΕΝΠ 4-2
20:43
Ανακοινώθηκαν 273 νέα περιστατικά COVID-19 την Παρασκευή, 111 οι νοσηλευόμενοι
19:48
Εμμένει στα δυο κράτη ο Τατάρ, επαναλαμβάνοντας την θέση του ότι η ομοσπονδία έχει κορεσθεί
19:27
Σε 64 σημεία μπορείτε να εξεταστείτε αύριο, διευρυμένο ωράριο σε 17 σημεία
17:45
Ασθενής σεισμική δόνηση στην Κύπρο
17:42
Έκκληση Πάπα Φραγκίσκου να σιγήσουν τα όπλα
17:36
Ο νέος κορωνοϊός δεν ανιχνεύεται στο ανθρώπινο σπέρμα, αναφέρει έρευνα
17:30
Βοήθεια από άλλες χώρες για νοσηλεία ασθενών με covid ζητά η Τσεχία
17:25
Προετοιμασία για το "ψηφιακό πράσινο πάσο” ζητά η πρόεδρος της Κομισιόν
17:15
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Στις 17 Μαρτίου η υιοθέτηση της πρότασης για το «Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό»
16:55
Επίσκεψη στο νέο περιφερειακό σταθμό Πισσουρίου,πραγματοποίησε η υπουργός Δικαιοσύνης
16:53
«Ντροπιαστική» εικόνα αποκόμισε η Επιτροπή Περιβάλλοντος από δεξαμενές χοιρολυμάτων στην Κάτω Μονή
16:43
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand