Αναμένοντας το «δεύτερο κύμα» από Γκιουλέν

ANNA ANDREOU small1

Της Άννας Ανδρέου, Κωνσταντινούπολη

 

«Οι δύο πιο σοκαριστικές ώρες το βράδυ του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου ήταν εκείνες που δεν ξέραμε αν ζει ή όχι ο Ταγίπ Έρντογάν. Όταν εμφανίστηκε τελικά και είδαμε ότι ήταν ζωντανός ηρέμησα», μου είπε η Ελίφ, φίλη δημοσιογράφος, η οποία ακόμη και η ίδια δεν πίστευε ότι θα είχε ποτέ τέτοια έγνοια για τον Πρόεδρο της χώρας της. Γιατί η Ελίφ είναι από τις δημοσιογράφους που επέκριναν πάντοτε σκληρά τον Ταγίπ Έρντογαν και είχε χάσει μάλιστα και τη δουλειά της επειδή είχε γράψει ένα Twit εναντίον της κυβέρνησης.
«Αν εκείνο το βράδυ σκότωναν τον Ταγίπ Έρντογαν η χώρα θα ήθελε άλλα 30 χρόνια να ξαναβρεί τα πόδια της», εκτιμά η Ελίφ και τρέμει μόνο στην ιδέα ότι το βράδυ εκείνο οι πραξικοπηματίες θα μπορούσαν να πετύχουν τον στόχο τους.


Δεν είναι όμως μόνο η Ελίφ. Είναι και ο Μπαρίς ο οποίος είναι ανάμεσα στους δημοσιογράφους της αντιπολίτευσης που διώχθηκαν επί διακυβέρνησης Έρντογαν ο οποίος έχει συγκλονιστικές πληροφορίες για το τί προετοίμαζαν οι πραξικοπηματίες στην περίπτωση που πετύχαινε το πραξικόπημα. «Αυτά δεν τα αποκαλύπτουμε ακόμη γιατί δεν υπάρχουν όλα τα στοιχεία. Σε ένα μήνα όμως πιστεύω ότι θα δουν και αυτά το φως της δημοσιότητας και τότε μόνο θα αντιληφθούμε το μέγεθος της τραγωδίας που θα ακολουθούσε το πραξικόπημα», λέει. Οι λεπτομέρειες είναι τρομακτικές όσο τρομακτική είναι και η διαφήμιση είκοσι δευτερολέπτων της εφημερίδας Ζαμάν η οποία είχε εμφανιστεί για πρώτη φορά 9 μήνες και 10 μέρες ακριβώς πριν το πραξικόπημα. Την είδα και δεν μπορούσα να πιστέψω ότι ήταν πραγματική. Ξεκινάει με σειρήνες πάνω από την Κωνσταντινούπολη και καταλήγει σε ένα παιδί που γελάει, το «Gülen bebek», όπως λέγεται το παιδί που γελάει στα τούρκικα! «Άρα ανακοίνωσαν το πραξικόπημα με αυτή τη διαφήμιση και κανένας μας δεν το κατάλαβε. Άρα το είχαν οργανώσει από τότε και η Ζαμάν το γνώριζε», έσπευσα να σχολιάσω αμέσως. Ναι, ακριβώς αυτό λέει η διαφήμιση.

Στις 14 Αυγούστου νέο χτύπημα;

Η διαφήμιση της Ζαμάν έδωσε όμως το έναυσμα για να ξεκινήσουν όλοι να μελετούν τα μηνύματα του Φετουλάχ Γκιουλέν προσπαθώντας να τα αποκωδικοποιήσουν. Τώρα πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν πως από το τελευταίο βιντεοσκοπημένο μήνυμα Γκιουλέν προκύπτει ότι το «δεύτερο κύμα» που αναμένεται θα γίνει στις 14 Αυγούστου, σε δύο δηλαδή βδομάδες. Η τουρκική κυβέρνηση δεν δίνει ημερομηνία ωστόσο μιλά και εκείνη για «δεύτερο κύμα» και επαναλαμβάνει συνεχώς ότι «ο κίνδυνος δεν έχει εκλείψει». Αυτό που αναμένουν δεν το αποκαλούν πραξικόπημα αλλά «δεύτερο κύμα». Κάποιοι πιστεύουν ότι μπορεί να είναι μια μεγάλη δολοφονία, κάποιοι ότι μπορεί να είναι κάτι που δεν το χωράει το μυαλό κανενός. Πιο αποκαλυπτικός από όλους ήταν χθες το βράδυ ο δήμαρχος Άγκυρας Μελίχ Γκιοκσέκ ο οποίος όταν ρωτήθηκε αν αναμένεται δεύτερο πραξικόπημα απάντησε πως υπάρχουν διάφορες πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών και ότι γνωρίζουν περίπου τι θα γίνει. Συγκεκριμένα είπε πως αναμένουν να γίνουν επιθέσεις ταυτόχρονα από το ΡΚΚ και το Ισλαμικό Κράτος σε διάφορα σημεία της χώρας. Ενώ η αστυνομία θα ασχολείται με αυτούς τα απομεινάρια της FETO (Τρομοκρατική Οργάνωση Φετουλάχ Γκιουλέν) θα προσπαθήσουν και πάλι να κάνουν πραξικόπημα. Η νέα αυτή απόπειρα θα στηριχθεί και από κάποιες χώρες. Αν για δεύτερη φορά αποτύχουν τότε θα ξεκινήσουν δολοφονίες. Σε πρώτο στάδιο θα γίνουν 8 δολοφονίες και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν μάχες. «Να είστε έτοιμοι για όλα αυτά», είπε ο Μελίχ Γκιοκσέκ λέγοντας μάλιστα ότι στη λίστα των οκτώ είναι και ο ίδιος, ωστόσο δεν αποκάλυψε τα άλλα 7 ονόματα.

Η τραγωδία του ΑΚΡ

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση δεν πιστεύουν ότι αυτά είναι σενάρια συνωμοσίας αλλά πραγματική κατάσταση που πλέον απειλεί την Τουρκία. Η τραγωδία όμως της τουρκικής κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ είναι ότι αναζητεί τους πραξικοπηματίες μέσα από τους ίδιους της τους κόλπους. Πολλοί από αυτούς είναι ισλαμιστές οι οποίοι κρύβονται πολύ καλά μέσα στο ίδιο το ΑΚΡ και ακόμη δεν τους έχουν εντοπίσει. Και η μεγαλύτερη τραγωδία του ΑΚΡ είναι ότι θέλει να μην τιμωρήσει τους αθώους ισλαμιστές οι οποίοι είναι οι πραγματικοί υποστηριχτές τους κόμματός γι’ αυτό και χρειάζεται μεγάλη προσοχή για να εκδιωχθούν μόνο όσοι είναι του κινήματος Γκιουλέν. Παρόλα αυτά αυτή τη στιγμή ο κάθε ισλαμιστής είναι και ύποπτος. Και αυτός είναι ο λόγος που το ΑΚΡ και ο Ταγίπ Έρντογαν έκαναν το μεγάλο άνοιγμα προς τους κεμαλιστές αποσύροντας μάλιστα όλες τις υποθέσεις που εκκρεμούσαν εναντίον τους για εξύβριση του ιδίου του Προέδρου. Τώρα θα πρέπει να στελεχώσει τις δημόσιες υπηρεσίες και τον στρατό με κεμαλιστές στη θέση όλων όσων εκδιώχθηκαν οι οποίοι είναι πλέον οι μόνοι για τους οποίους είναι βέβαιος. «Κανένας κεμαλιστής δεν είναι πραξικοπηματίας», δήλωσε χθες ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ και κανείς δεν πίστευε ότι θα έφτανε αυτή η μέρα στην Τουρκία που ένας Πρωθυπουργός του ΑΚΡ θα έκανε τέτοια δήλωση.
Είναι η πρώτη φορά επίσης που κυβέρνηση και αντιπολίτευση συμφωνούν για τις χιλιάδες συλλήψεις και δεν συμμερίζονται τις απόψεις των δυτικών χωρών για εκκαθαρίσεις στην Τουρκία. Η αντιπολίτευση δεν έφερε ένσταση για κανέναν από τους συλληφθέντες, ούτε για το κλείσιμο εφημερίδων και καναλιών αλλά ούτε και για τις εκδιώξεις δημοσίων υπαλλήλων. Και ο λόγος είναι ότι και εκείνοι θεωρούν τόσο επικίνδυνο το κίνημα Φετουλάχ Γκιουλέν που πιστεύουν ότι πρέπει να εξοντωθεί πλήρως. «Αυτοί που έχουν συλληφθεί ή εκδιωχθεί είναι μόνο το ένα τρίτο. Μέσα στον στρατό και τις δημόσιες υπηρεσίες υπάρχουν χιλιάδες ακόμη που δεν εντοπίστηκαν», μου λέει η Ελίφ.
«Και πιστεύεις ότι όλοι αυτοί είναι πραξικοπηματίες Ελίφ;» τη ρώτησα. «Όχι. Ένα μεγάλο μέρος γνώριζε για το πραξικόπημα, οι υπόλοιποι όμως που μπορεί να μην γνώριζαν υπηρετούσαν το κίνημα Φετουλάχ Γκιουλεν μέσω παράνομων δραστηριοτήτων εκτελώντας τις διαταγές του με στόχο να διεισδύουν τα στελέχη του κινήματος σε όλα τα κρίσιμα πόστα. Ακόμη και το πιο απλό μέλος του κινήματος έχει ευθύνη και εμπλοκή γι’ αυτό και πρέπει να λογοδοτήσει. Άλλοι θα καταδικαστούν με ισόβια και άλλοι με λιγότερα χρόνια ή μερικούς μήνες. Άλλοι απλώς θα χάσουν τις δουλειές τους», μου είπε η Ελίφ.

Ο Μωάμεθ στον Γκιουλέν

Οι μέθοδοι στρατολόγησης του κινήματος Φετουλάχ Γκιουλέν άρχισαν τώρα να αποκαλύπτονται με λεπτομέρεια. Δεν είναι μόνο που έκλεβαν τις ερωτήσεις για τις εξετάσεις σε κάθε δημόσια υπηρεσία και τις έδιναν στα μέλη τους, ήταν και η κατήχηση μέσω των κηρυγμάτων του Φετουλάχ Γκιουλέν. Ένας από τους κατηγορούμενους ιμάμηδες αποκάλυψε ότι τους έκαναν να πιστέψουν ότι ο μετά τον Προφήτη Μωάμεθ κάθε ένα αιώνα ερχόταν στον κόσμο και ένας Σοφός. Ο 13ος Σοφός ήταν ο Νουρσί στον οποίο πιστεύουν οι γκιουλενιστές. Ο 14ος όμως τους έλεγαν ότι είναι ο Φετουλάχ Γκιουλέν και ότι κάθε βράδυ στον ύπνο του τον επισκεπτόταν ο Προφήτης Μωάμεθ και συζητούσαν τα προβλήματα της Τουρκίας και του κόσμου όλου. Όλα όσα έλεγε στα μέλη του κινήματος ο Γκιουλέν ήταν αυτά που τον συμβούλευε ο ίδιος ο Προφήτης Μωάμεθ. Τους έλεγε ακόμη ότι θα διέδιδαν το ισλάμ σε όλο τον κόσμο και πως σε 40 χρόνια όλοι οι πρωθυπουργοί του κόσμου θα μιλούσαν τουρκικά!
Άρχισε όμως τώρα να αποκαλύπτεται και πως ο Φετουλάχ Γκιουλέν πέταξε έξω από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις τους κεμαλιστές χρησιμοποιώντας τις υποθέσεις Εργκένεκον και Βαριοπούλα οι οποίες αποδεικνύεται τελικά ότι ήταν εφεύρεση δική του. Όλα τα στοιχεία στις υποθέσεις αυτές ήταν κατασκευασμένα από το ίδιο το κίνημα Γκιουλέν με στόχο να τους εκδιώξει και να τους αντικαταστήσει με μέλη του κινήματός του. Μάλιστα ένας από τους αξιωματικούς του στρατού ο οποίος ήταν ανάμεσα σε αυτούς που προφυλακίστηκαν για την υπόθεση Βαριοπούλα μου είπε προ ημερών πως έμεινε έκπληκτος όταν τον κατηγόρησαν πως ο ίδιος ετοίμασε μια λίστα με τα ονόματα 20 αξιωματικών οι οποίοι σύμφωνα με το κατηγορητήριο θα συμμετείχαν στο πραξικόπημα. «Κι όμως τους περισσότερους από αυτούς που βρίσκονταν στη λίστα εγώ δεν τους ήξερα. Μάλιστα όταν συνάντησαν κάποιους από αυτούς στη φυλακή μου είπαν: ‘Καλά, το δικό μου όνομα γιατί το έβαλες στη λίστα;’ Από τότε καταλάβαμε ότι μας την είχαν στήσει αλλά δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα», μου είπε.
Πάντως τα τελευταία χρόνια όταν ξεκίνησε ο πόλεμος των Γκιουλενιστών με την τουρκική κυβέρνηση, ο Ταγίπ Έρντογαν τους αποφυλάκισε και άρχισε να φτιάχνει λίστες με τα ονόματα αυτών που υποψιαζόταν ότι ήταν μέλη του κινήματος και διείσδυσαν στον στρατό και τις δημόσιες υπηρεσίες. Προεδρικές πηγές παραδέχονται ότι υπήρχαν λίστες αλλά λένε ότι αυτές οι λίστες δεν δημιουργήθηκαν με σκοπό να γίνουν συλλήψεις.

Κουρδικό και Κυπριακό

Όλα αυτά συζητούν σήμερα οι κεμαλιστές αλλά και οι ισλαμιστές οι οποίοι ανήκουν στους κόλπους της κυβέρνησης και συμφωνούν όλοι ότι ο τουρκικός στρατός δέχτηκε ένα μεγάλο πλήγμα και πρέπει να συνεργαστούν όλοι για να τον δημιουργήσουν πάλι από την αρχή. Επειδή μπορεί να έχει ανακοινωθεί ότι μόνο το 1,5 του στρατού συμμετείχε στο πραξικόπημα αλλά συμμετείχε το 44% των υψηλόβαθμων στρατιωτικών και αυτό λέει πολλά. «Θα χρειαστούν άλλα 30 χρόνια για να φτάσει ξανά ο τουρκικός στρατός στο σημείο που βρισκόταν πριν τις 15 Ιουλίου», μου είπε ο ίδιος αξιωματικός του στρατού που είχε κατηγορηθεί για την υπόθεση Βαριοπούλα. Μάλιστα ο ίδιος λέει πως αν του το ζητήσει ο Πρόεδρος της χώρας θα επιστρέψει πίσω στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να υπηρετήσει γιατί το οφείλει στην πατρίδα του. Οι πληροφορίες πάντως λένε ότι δεν αποκλείεται πολύ σύντομα να ζητήσει ο Τούρκος Πρόεδρος από τους κεμαλιστές που είχαν καταδικαστεί να επιστρέψουν και πάλι για να στελεχώσουν τον στρατό.
Υπάρχει όμως άλλο ένα σοβαρό ερώτημα που απασχολεί τώρα την τουρκική κυβέρνηση σε σχέση με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Τί θα γίνει στην περίπτωση που ανοίξει πάλι το μέτωπο με τους Κούρδους ή υπάρξει απειλή από τη Συρία; Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι με αυτά τα νέα δεδομένα θα πρέπει η τουρκική κυβέρνηση να κάνει τώρα ανοίγματα προς τους Κούρδους και να αποφύγει κάθε σύγκρουση με τη Συρία. Δεν αποκλείεται μάλιστα λένε η πρόταση νόμου στην τουρκική εθνοσυνέλευση για αλλαγή των ονομάτων των πόλεων Χακκάρι και Σιρνάκ της νοτιανατολικής Τουρκίας και υιοθέτηση των παλιών κουρδικών ονομάτων τους να είναι το πρώτο βήμα. Η πόλη Χακάρι θα επονομαστεί σε Τσιολεμερίκ και η πόλη Σιρνάκ σε Νουχ, όπως ακριβώς ήταν τα παλιά τους κουρδικά ονόματα. Οι ίδιοι αναλυτές δεν αποκλείουν μέσα σε αυτό το πλαίσιο να γίνουν κινήσεις και στο Κυπριακό.

Τελευταιες Ειδησεις

28 Φεβρουαρίου
Τίθεται αύριο σε ισχύ η αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού.
07:44
Ιταλία: Σχεδόν 150 μετανάστες διασώθηκαν τις τελευταίες δύο μέρες από μέλη του πληρώματος πλοίου
07:39
Τουρκία-Covid-19: Σχεδόν 9.000 κρούσματα τις προηγούμενες 24 ώρες
07:38
ΗΠΑ: Επιτροπή εμπειρογνωμόνων συνιστά την αδειοδότηση του εμβολίου της Johnson & Johnson
07:31
Γερμανία: Ξεπέρασαν τους 70.000 οι θάνατοι
07:28
Ιταλία : Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως ρωμαϊκό άρμα, σχεδόν άθικτο.
07:23
Σύλληψη 71χρονου για παιδική πορνογραφία
07:14
Βέλγιο: Αρχίζει έρευνες για το Κινεζικό εμβόλιο
07:10
Απαισιόδοξοι οι Τούρκοι για το μέλλον τους
07:05
Τίτλοι τέλους για τον Κωστή Κωστέα
07:01
Tουρκία: Συζητήσεις γύρω από την υγεία του Ερντογαν,
06:57
Ιταλία : Αυξάνονται οι περιορισμοί λόγω κορωνοϊού
06:51
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand