ΗΠΑ : Απαράδεκτες οι συγκρούσεις Τουρκίας - Συρίας

Οι ΗΠΑ επέκριναν σήμερα ως "απαράδεκτες" τις συγκρούσεις ανάμεσα στις τουρκικές δυνάμεις και ορισμένες οργανώσεις της αντιπολίτευσης στη βόρεια Συρία και ζήτησαν απ' όλα τα ένοπλα μέρη, που παίρνουν μέρος στις συγκρούσεις αυτές, να αποσυρθούν και να επικεντρώσουν στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

"Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι θεωρούμε απαράδεκτες και πηγή βαθιάς ανησυχίας τις συγκρούσεις αυτές σε περιοχές όπου δεν βρίσκεται το ISIL", έγραψε στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter ο Μπρετ Μακγκάρκ, ο ειδικός προεδρικός απεσταλμένος στον συνασπισμό που πολεμά το Ισλαμικό Κράτος, επικαλούμενος μια δήλωση του υπουργείου Άμυνας.
"Καλούμε όλους τους ένοπλους πρωταγωνιστές να αποσυρθούν ... οι ΗΠΑ καταβάλλουν προσπάθειες για να διευκολύνουν μια τέτοια απεμπλοκή και την ενότητα στην αντιμετώπιση του ISIL, που παραμένει μια θανάσιμη και κοινή απειλή".
Η Τουρκία και σύροι αντάρτες που είναι σύμμαχοί της κατέλαβαν χθες Κυριακή εδάφη που ελέγχονταν από κουρδικές δυνάμεις, κατά την πέμπτη ημέρα της εκστρατείας που πραγματοποιούν στη Συρία και για την οποία μια οργάνωση που παρακολουθεί τη σύγκρουση ανακοίνωσε πως έχει στοιχίσει μέχρι τώρα τη ζωή σε 35 χωρικούς.
Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν πως στόχος τους στη Συρία είναι να απωθήσουν την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, αλλά και να εξασφαλίσουν ότι οι μαχητές της κουρδικής πολιτοφυλακής δεν θα επεκτείνουν τα εδάφη που ήδη ελέγχουν κατά μήκος των τουρκικών συνόρων.
Οι μαχητές της πολιτοφυλακής YPG των Κούρδων της Συρίας υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Ωστόσο η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, θεωρεί πως η YPG είναι μια προέκταση του παράνομου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που εδώ και τρεις δεκαετίες διεξάγει ένοπλη εξέγερση στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου ζουν κυρίως Κούρδοι.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 23:40

Τελευταιες Ειδησεις

06 Οκτωβρίου
Συνομιλία Αναστασιάδη με Ερντογάν και Τσαβούσογλου
17:32
Εγγραφή εθελοντών αιμοδοτών με την απόκτηση άδειας οδήγησης θα προτείνει η Βουλή για ενίσχυση της Τράπεζας Αίματος
17:12
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 6/10/2022
16:49
Ζητήματα βιώσιμου τουρισμού και η μεσογειακής στρατηγικής για την εκπαίδευση στη σημερινή Υπουργικής Σύνοδο για το Περιβάλλον
16:38
Μεγάλη πυρκαγιά σε δύσβατη περιοχή μεταξύ Επισκοπής Πάφου και Νατάς - Πνέουν ισχυροί άνεμοι
16:18
Προχωρούν με διεξαγωγή δημοσκόπησης οι 4 ανεξάρτητοι υποψήφιοι
16:12
Στον Γενικό Εισαγγελέα καταγγελία σχετικά με την έρευνα για συνθήκες θανάτου του Θανάση Νικολάου, λέει η ΑΑΔΙΠΑ
16:07
Λευκωσία και Αθήνα θα καταγγείλουν εκ νέου τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα (ΦΩΤΟ)
16:00
Επτά συλλήψεις σε μια βδομάδα στις Βρετανικές Βάσεις Δεκέλειας για υποθέσεις παράνομης παγίδευσης πουλιών
15:51
Πέραν των 19 εκ. ευρώ διαθέσιμα σε Κύπριους δικαιούχους από το Erasmus+ για το 2023
15:31
«Αρνητική» πλέον η προοπτική του βρετανικού αξιόχρεου σύμφωνα με τον οίκο Fitch
15:25
ΝΤΕΟΝ ΤΟ ΑΚΟΡΝΤΕΟΝ
15:07
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand