Σε παραστάσεις θα προβεί η ΚΔ για την παρενόχληση ερευνητικού πλοίου από τουρκική φρεγάτα

Η παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων είναι κρίσιμη και καθοριστική και τα αποτελέσματα της θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το πώς μπορεί να προχωρήσει η όλη διαδικασία είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Εκπρόσωπος ερωτηθείς για τις νέες παρενοχλήσεις στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου από τουρκική φρεγάτα, είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία θα προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες προς τους διεθνείς οργανισμούς και ξένες Κυβερνήσεις για την ενέργεια της Τουρκίας και, αν θέλετε, η καλύτερη απάντηση στις ενέργειες της Τουρκίας είναι τα αποτελέσματα του πρόσφατου τρίτου γύρου αδειοδότησης εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Ερωτηθείς είπε ότι το περιστατικό αφορούσε «πλοίο υπό κυπριακή σημαία το οποίο ενεργούσε εκ μέρους του Υπουργείου Γεωργίας».
Κληθείς να αναφερθεί στη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων την ερχόμενη Δευτέρα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ξεκινά μια πολύ ουσιαστική και κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων. Κατά τη διάρκεια των έξι συναντήσεων μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου, θα συζητηθούν διεξοδικά και λεπτομερώς όλα τα κεφάλαια του Κυπριακού, με στόχο από τη μια να επιτευχθούν περαιτέρω συναντιλήψεις και συγκλίσεις στα θέματα, για τα οποία μέχρι στιγμής, από τη συζήτηση, προκύπτει ότι υπάρχουν κάποια ζητήματα στα οποία υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις από τις δύο πλευρές, καθώς επίσης για να συζητηθούν περαιτέρω και ουσιαστικά εκείνα τα θέματα που μέχρι στιγμής δεν έχουν συζητηθεί διεξοδικά.
Πρόκειται για μια κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων, τα αποτελέσματα της οποίας θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το πώς μπορεί να προχωρήσει η όλη διαδικασία. Να αναμένουμε την ολοκλήρωση της συζήτησης και για τις 14 Σεπτεμβρίου υπάρχει καταρχήν συμφωνία ανάμεσα στους δύο ηγέτες για να εκδοθεί μια κοινή δήλωση που να αναφέρεται στο τι συζητήθηκε καθώς και στα αποτελέσματα αυτών των έξι συναντήσεων».
Ερωτηθείς αν η παρούσα είναι η πιο κρίσιμη φάση του τελευταίου έτους, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «λαμβάνοντας υπόψη τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τα αποτελέσματα του μέχρι στιγμής διαλόγου, τη χρονική συγκυρία στην οποία βρισκόμαστε, ναι, θεωρώ ότι είναι από τις πιο κρίσιμες φάσεις των διαπραγματεύσεων».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η παρούσα φάση είναι η πιο κρίσιμη και για το αποτελέσματα της όλης προσπάθειας, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε «σίγουρα, διότι τα αποτελέσματα είναι εκείνα που θα κρίνουν το πώς μπορεί και πώς θα πρέπει να εξελιχθεί η όλη προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας».
Κληθείς να αναφερθεί στο ενδεχόμενο πραγματοποίησης τριμερούς συνάντησης (ΓΓ ΟΗΕ, Προέδρου Δημοκρατίας και Τουρκοκύπριου ηγέτη) στη Νέα Υόρκη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «όπως και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δηλώσει, αυτό θα αποφασιστεί κατά την τελευταία συνάντηση των δύο ηγετών.
Αυτό που μπορώ να πω μετά βεβαιότητας είναι ότι ενδεχόμενη συνάντηση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν τις 25 Σεπτεμβρίου που ολοκληρώνονται οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Άρα, αν πραγματοποιηθεί θα είναι μετά την ολοκλήρωση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Από κει και πέρα, η δική μας πλευρά, η οποία προσέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με απόλυτη σοβαρότητα και ξεκάθαρο στόχο, δεν έχει να ανησυχήσει ούτε να φοβηθεί από μια ενδεχόμενη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ. Να θυμίσω ότι οι διαπραγματεύσεις ανέκαθεν διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ, όλοι οι Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας που συμμετείχαν στο διακοινοτικό διάλογο ως ηγέτες της ελληνοκυπριακής κοινότητας συμμετείχαν σε τέτοιου είδους συναντήσεις.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε τις λιγότερες συναντήσεις με τον ΓΓ του ΟΗΕ, στην παρουσία του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας – μόνο μια, στο Νταβός, και οφείλω να πω ότι ήταν μια συνάντηση που είχε προστιθέμενη αξία στο διάλογο, διότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει την πραγματική κατάσταση πραγμάτων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Πρόσθεσε ότι «στο παρελθόν, όταν έγινε προσπάθεια από κάποιους ο διάλογος να ξεφύγει του πλαισίου του ΟΗΕ, να ξεφύγει της αιγίδας του ΓΓ του ΟΗΕ, η δική μας πλευρά πολύ ορθά αρνήθηκε και αντιστάθηκε να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο».
Κληθείς να αναφερθεί στην επικείμενη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είμαστε σε συνεχή επαφή με την Ελληνική Κυβέρνηση. Θυμίζω ότι πρόσφατα ο Υπουργός Εξωτερικών βρισκόταν στην Αθήνα για να συζητήσει το θέμα των εγγυήσεων και για να γίνει ανταλλαγή απόψεων με την Ελληνική Κυβέρνηση.
Υπάρχει συνεχής επαφή σε επίπεδο Προέδρου της Δημοκρατίας και Έλληνα Πρωθυπουργού. Στις 9 Σεπτεμβρίου όταν θα μεταβεί στην Αθήνα για να συμμετάσχει στη Σύνοδο αρχηγών κρατών των μεσογειακών κρατών της ΕΕ με θέμα το Μέλλον της Ευρώπης και τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει χωριστή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας ακριβώς για να συζητήσουν τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Και είναι σε όλους γνωστή η θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης σε σχέση με το θέμα των εγγυήσεων».
Ερωτηθείς αν η εκτίμηση της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι πως στις 14 Σεπτεμβρίου θα γνωρίζουμε την τύχη των συνομιλιών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «τα αποτελέσματα αυτής της κρίσιμης φάσης θα μας επιτρέψουν να προχωρήσουμε σε πιο συγκεκριμένες και εύστοχες εκτιμήσεις για το πώς μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία.
Εδώ και καιρό λέμε ότι η επίλυση του Κυπριακού θα κριθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εκεί που συζητούνται όλα τα κεφάλαια του Κυπριακού. Άρα, λαμβάνοντας υπόψη τη φάση που βρισκόμαστε τα αποτελέσματα του διαλόγου που ολοκληρώνεται στις 14 Σεπτεμβρίου είναι πολύ καθοριστικά».
Σε ερώτηση για το θέμα της σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «παρά το βεβαρημένο του πρόγραμμα, αφού θα απουσιάζει στο εξωτερικό τρεις φορές κατά το Σεπτέμβριο, θα έχει έξι συναντήσεις με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και θα προεδρεύσει σε αρκετές συσκέψεις για την εσωτερική διακυβέρνηση – και σε κάποιες από αυτές έχουν κληθεί οι αρχηγοί των κομμάτων ως ένδειξη της επιθυμίας του Προέδρου για συναίνεση στα μεγάλα θέματα - έχει συγκαλέσει συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου στις 14 Σεπτεμβρίου, αμέσως μετά τη συνάντηση του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, για ενημέρωση και για ανταλλαγή απόψεων. Την επομένη ο Πρόεδρος μεταβαίνει στη Σλοβακία και από κει στη Νέα Υόρκη.
Θυμίζω ότι από τη μέρα όπου έγινε η τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου έχει πραγματοποιηθεί μόνο μια συνάντηση μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων και αυτή ήταν διαδικαστικής φύσεως. Έχει αποφασιστεί στην τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου όπως στο μεσοδιάστημα τα κόμματα έρθουν στο Προεδρικό Μέγαρο για να ενημερωθούν από τα έγγραφα που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εξ όσων έχω πληροφορηθεί μέχρι στιγμής δεν έχουν έρθει όλα τα κόμματα για να ενημερωθούν για το περιεχόμενο των εγγράφων αυτών.
Θέλω να ξεκαθαρίσω για άλλη μια φορά ότι η διαπραγμάτευση για επίλυση του Κυπριακού δεν γίνεται ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τα κόμματα. Η διαπραγμάτευση γίνεται με την τουρκική πλευρά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με απόλυτη σοβαρότητα, προσήλωση στο στόχο του τερματισμού της κατοχής και της επανένωσης της πατρίδας μας, και όλα θα κριθούν από το τελικό αποτέλεσμα».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας έχει ζητήσει από τα τουρκοκυπριακά κόμματα να τον συνοδεύσουν σε μια διάσκεψη, τύπου Μπούργκενστοκ και ερωτηθείς κατά πόσο να αναμένουμε παρόμοια έκκληση από πλευράς Προέδρου της Δημοκρατίας προς τους αρχηγούς των ελληνοκυπριακών κομμάτων, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «σε περίπτωση που φτάσουμε σε ένα τέτοιο στάδιο, σε μια διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό – και για να μπορούμε να μιλάμε για μια τέτοια διάσκεψη θα πρέπει να είμαστε στο παρά πέντε της λύσης και να πραγματοποιηθεί μια τέτοια διάσκεψη για να ασχοληθεί με την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων – να είστε βέβαιοι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ζητήσει από τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων να τον συνοδεύσουν».

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 23:45

Τελευταιες Ειδησεις

25 Οκτωβρίου
Στη δοξολογία στη Θεσσαλονίκη θα παραστεί αύριο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης
20:39
ΠτΔ: Επιδίωξη είναι η επίτευξη λύσης, η οποία θα οδηγεί σε κράτος πλήρως απαλλαγμένο από εξαρτήσεις τρίτων
20:22
Δύο θάνατοι και εκατόν ογδόντα εννέα νέα περιστατικά κορονοϊου
19:46
Πώς η Πορτογαλία έκανε τον κορoνοϊό ενδημικό-Τα ποσοστά εμβολιασμού και η επιστροφή στην κανονικότητα
19:16
Σε δύο δείγματα από 279 εντοπίστηκε η μετάλλαξη Δέλτα+
18:46
Ηνωμένα Έθνη και Ευρωπαϊκή Ένωση ζητούν την άμεση απελευθέρωση των πολιτικών αξιωματούχων του Σουδάν
18:16
Ελλάδα-κορονοϊός:3.937 νέα κρούσματα, 354 διασωληνωμένοι, 54 νέοι θάνατοι
18:01
Ασθενής σεισμική δόνηση με επίκεντρο κοντά στην Αθήνα
17:53
Ανώτατο όριο δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% και χρέους στο 100% του ΑΕΠ, προτείνει ο ESM
17:43
Ισπανία – Νεκρό παιδί πάνω σε πλεούμενο με μετανάστες
17:23
Στάνο: Θεωρούμε σοβαρό το ζήτημα με τους 10 πρέσβεις στην Τουρκία-Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις
17:12
Έκκληση προς όλους να συμβάλουν στο σπουδαίο φιλανθρωπικό έργο του Ραδιομαραθωνίου, απηύθυνε η Πρώτη Κυρία
16:58
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand