Επιστήμονες εντόπισαν 17 μεταλλάξεις που προκαλούν κατάθλιψη

ις πρώτες μεταλλάξεις που αυξάνουν τον κίνδυνο αναπτύξεως κατάθλιψης σε ανθρώπους ευρωπαϊκής καταγωγής εντόπισε ομάδα επιστημόνων από τις ΗΠΑ.

Οι μεταλλάξεις εντοπίστηκαν με ανάλυση του γονιδιώματος 75.607 πασχόντων από την ψυχική νόσο και 231.747 υγιών συνομηλίκων τους, και εντοπίζονται σε 15 διαφορετικές περιοχές του DNA.

Οι επιστήμονες θεωρούν εξαιρετικά σημαντική την ανακάλυψη αυτή διότι πιστεύουν πως όσο περισσότερα στοιχεία βρίσκουν για την βιολογία της νόσου, τόσο πιο αποτελεσματικές μεθόδους μπορούν να βρουν για την αντιμετώπισή της.

Η κατάθλιψη (ή μείζων καταθλιπτική διαταραχή, όπως είναι η επιστημονική ονομασία της) είναι μία από τις συχνές ψυχικές διαταραχές και κύρια αιτία αναπηρίας σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Υπολογίζεται ότι δύο στους δέκα ανθρώπους την εκδηλώνει κάποια στιγμή πριν από την ηλικία των 40 ετών, με τον συνολικό αριθμός των πασχόντων παγκοσμίως να ανέρχεται σε 350 εκατομμύρια.

Οι γυναίκες ασθενείς είναι διπλάσιες από τους άνδρες, ενώ οι ηλικίες όπου παρατηρούνται τα περισσότερα κρούσματα είναι τα 30-40 χρόνια και εν συνεχεία τα 50-60.

Στην ανάπτυξή της πιστεύεται ότι συμμετέχουν περιβαλλοντικοί και γενετικοί παράγοντες, αλλά έως τώρα δεν είχαν εντοπιστεί κάποια γονίδια που να συσχετίζονται με αυτήν.

Στη νέα μελέτη, όμως, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Genetics», οι επιστήμονες εντόπισαν 17 πιθανές γενετικές μεταλλαγές στις 15 περιοχές του γονιδιώματος.

Προγενέστερες μελέτες είχαν εντοπίσει αντίστοιχες μεταλλαγές σε ανθρώπους κινεζικής καταγωγής, αλλά αργότερα είχε διαπιστωθεί ότι αυτές δεν εμπλέκονται στην κατάθλιψη στους Ευρωπαίους.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η κατάθλιψη είναι στην πραγματικότητα μία ασθένεια του εγκεφάλου», δήλωσε ο ερευνητής δρ Ρόι Πέρλις, αναπληρωτής διευθυντής του Προγράμματος Ψυχιατρικής Γενετικής για τις Διαταραχές Ψυχικής Διάθεσης & Άγχους στο Ψυχιατρικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης.

«Νομίζω ότι αυτή η γνώση θα βοηθήσει μερικούς ανθρώπους να μειώσουν το στίγμα και να αλλάξουν τον τρόπο που σκέπτονται γι’ αυτήν».

Όπως εξήγησε ο δρ Πέρλις, ο οποίος είναι επίσης αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι δύο από τις 15 περιοχές που σχετίζονται με την κατάθλιψη, παίζουν ρόλο στην επιληψία και στις διανοητικές δυσκολίες.

Μολονότι εξ άλλου τα γονίδια που εντοπίστηκαν εξηγούν μόνο μικρό ποσοστό του κινδύνου εκδήλωσης κατάθλιψης και έτσι είναι απίθανο να χρησιμεύσουν για την δημιουργία λ.χ. κάποιου διαγνωστικού τεστ, «είναι πολύ σημαντικά επειδή αποδεικνύουν ότι η κατάθλιψη έχει βιολογική βάση», κατέληξε ο δρ Πέρλις.

Πηγή : Web Only

Τελευταιες Ειδησεις

03 Μαρτίου
Αυστηρότερα μέτρα από αύριο στις μετακινήσεις
19:09
Το Βερολίνο στέλνει φρεγάτα ανοιχτά της Λιβύης
19:03
Σαράντα νέοι θάνατοι και 2702 νέα κρούσματα κορωνοιού στην Ελλάδα
18:42
Γαλλία-κορονοϊός: Πιθανή χαλάρωση των περιορισμών από τα μέσα Απριλίου
18:06
«Ελαφρώς βελτιωμένη» η υγεία του Πρίγκιπα Φίλιππου, αλλά με πόνους
17:46
Κλήρωση για αγορά υπηρεσιών από 260 ανέργους που θα συνδράμουν τους ελέγχους για COVID-19
17:12
Υπό αστυνομικό κλοιό θα βρεθεί αύριο η Λεμεσός, ενόψει της Τσικνοπέμπτης
16:49
Επικοινωνία Χριστοδουλίδη-Δένδια για τον σεισμό στην Ελασσόνα
16:22
Πιέσεις για ταχύτερη άρση του lockdown στη Βρετανία λόγω καλύτερων του αναμενόμενου δεικτών
16:16
Υπουργικό: Επίδομα σε εκπαιδευτικούς Επιμορφωτικών και Συνεργάτες Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης
15:56
Η Ελένη Θεοχάρους ανακοίνωσε το ψηφοδέλτιο της Αλληλεγγύης για τις βουλευτικές εκλογές
15:54
Ντεμίρ: Η Άγκυρα δεν επιδιώκει απαραιτήτως να επιστρέψει στο πρόγραμμα των F-35
15:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand