Συρία: Το αγόρι-σύμβολο της φρίκης στο Χαλέπι -video-

Συγκλονίζουν οι εικόνες που έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου από το αιματοβαμμένο Χαλέπι της Συρίας, με "πρωταγωνιστή" ένα παιδάκι μόλις 5 ετών.

Ακούνητος, ανέκφραστος, καλυμμένος με σκόνη από την κορυφή ώς τα νύχια, ο 5χρονος Ομράν Ντακνίς βρίσκεται σε κατάσταση σοκ. Ξυπόλυτος, με το αριστερό του μάγουλο βουτηγμένο στο αίμα, αφήνεται στην αγκαλιά του διασώστη που τον καθίζει στο πορτοκαλί κάθισμα του ασθενοφόρου. Ο τρόμος έχει μόλις χτυπήσει τη γειτονιά του, στο βόρειο Χαλέπι. Το αγοράκι με το κοντό παντελόνι έχει βγει σώο από τα συντρίμμια του σπιτιού του. Όχι όμως αλώβητο.
Η συγκλονιστική φωτογραφία κάνει τον γύρο του κόσμου μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η εικόνα του Ομράν με το αδειανό βλέμμα γίνεται το σύμβολο του εμφυλίου στη Συρία, ενός πολέμου που αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή παγκοσμίως. Ωστόσο, την τελευταία πενταετία, από το 2011 που έχει ξεσπάσει αυτή η εμφύλια σύρραξη, ελάχιστα βήματα προόδου έχουν σημειωθεί προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στην αιματοχυσία.
Ο Ομράν τραυματίστηκε χθες το βράδυ, κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής, σύμφωνα με μαρτυρίες. Μαζί του ήταν ακόμα τέσσερα παιδιά, μία γυναίκα και δύο νεαροί άνδρες. Το βίντεο της διάσωσης, από όπου ξεχώρισε και η φωτογραφία του αγοριού, έδωσε στη δημοσιότητα η αντικυβερνητική οργάνωση Aleppo Media Center.
Το βίντεο ξεκινά με έναν διασώστη να μεταφέρει τον μικρό Ομράν στο ασθενοφόρο. Είναι νύχτα και το μόνο που ακούγεται ολούθε είναι ουρλιαχτά. Το αγόρι αφήνεται στην αγκαλιά του σωτήρα του και περιμένει ήσυχα στο κάθισμά του. Μόλις που σαλεύει για να επεξεργαστεί τον χώρο που βρίσκεται. Χαμένος στον χώρο και τον χρόνο, προσπαθεί να καταλάβει τι συμβαίνει, αγγίζοντας πρώτα τα μαλλιά του κι έπειτα το μάγουλό του. Το μικρό του χέρι γεμίζει αίμα. Το σκουπίζει στο κάθισμα...
Το βίντεο, αναφέρει το περιοδικό Time, βλέπει το φως της δημοσιότητας λίγες μόλις μέρες μετά την πρωτοβουλία ορισμένων γιατρών στο Χαλέπι να στείλουν επιστολή στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, εκλιπαρώντας για βοήθεια. «Δεν έχουμε ανάγκη από δάκρυα ούτε από συμπόνια. Χρειαζόμαστε τη δράση σας», αναφέρουν μεταξύ άλλων.
Δεν είναι ασφαλώς ούτε το πρώτο και δυστυχώς ούτε και το τελευταίο συγκλονιστικό στιγμιότυπο από τον πόλεμο της Συρίας. Αιμόφυρτα παιδιά ανασύρονται καθημερινά από τα συντρίμμια. Αυτή η εικόνα ωστόσο έχει κάτι μοναδικό: Την απόγνωση του πολέμου. Και μπορεί να τη δει ο καθένας μέσα από τα μάτια του Ομράν.

Η αποκάλυψη -για πολλοστή φορά- του φρικιαστικού προσώπου του πολέμου, μέσα από το βίντεο που ακολουθεί. Προσοχή, περιέχονται εικόνες που μπορεί να ενοχλήσουν:

Πηγή: in.gr

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 23:56

Τελευταιες Ειδησεις

16 Απριλίου
Επαναρχίζουν τον Μάιο τα δρομολόγια Κύπρου - Ελλάδας
13:48
Τίτλοι Ειδήσεων: -13:00- Tρίτη 16 Απριλίου 2024
13:01
Περιπολίες σκαφών της Κύπρου ανοικτά του Λιβάνου (Βίντεο)
12:46
Νέες κυρώσεις ΗΠΑ σε εγγεγραμμένες εταιρείες στην Κύπρο
12:05
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 16/4/24
11:35
Το Ιράν θα απαντήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια ενάντια στα συμφέροντά του
11:20
Σήμερα η τελετή Αφής στην Αρχαία Ολυμπία
10:50
Σύλληψη 42χρονου δεσμοφύλακα για υπόθεση ναρκωτικών στις φυλακές
10:44
Κλείνει στις 2 Μαΐου η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους νεοσύλλεκτους
09:46
Στο Λονδίνο σήμερα ο Πρόεδρος για προώθηση επενδύσεων στην Κύπρο
09:34
Εκτεταμένες ζημιές σε αυτοκίνητα από πυρκαγιά στο Καϊμακλί (Βίντεο)
09:10
Πέραν των 3.500 ενστάσεων μετά την ανάρτηση του εκλογικού καταλόγου
09:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.