Συνάντηση Τουσκ - Μέρκελ σήμερα για προετοιμασία της Συνόδου της Μπρατισλάβας

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ, θα έχει απόψε συνάντηση  με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο κάστρο Meseberg, βόρεια του Βερολίνου , στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την Άτυπη Συνάντηση των 27 (πλην Βρετανίας) στην Μπρατισλάβα, στις 15 Σεπτεμβρίου.

Το δείπνο  θα πραγματοποιηθεί  χωρίς να ακολουθήσει ενημέρωση των δημοσιογράφων  και αποτελεί την πρώτη στάση από ένα γύρο πρωτευουσών  τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες. Ο Τουσκ σκοπεύει να μεταβεί στο Λουξεμβούργο , τη Γαλλία , την Ιρλανδία , τη Μάλτα , την Ισπανία , τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο , καθώς και τα τρία κράτη της Βαλτικής .

Σύμφωνα με πληροφορίες στο επίκεντρο των συζητήσεων θα  βρεθεί το αν η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει άλλο ένα άλμα προς τα εμπρός στην Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση ως αντίδραση στο αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, ή αν θα πρέπει να παραδώσει μεγαλύτερο εμφανή έλεγχο στις εθνικές πρωτεύουσες, όπως ζητούν οι ευρωσκεπτικιστές.

Η Α.Μέρκελ και το CDU μαζί με αρκετούς κέντρο - Ευρωπαίους ηγέτες , έδειξαν επιφυλακτικότητα για την περαιτέρω ενοποίηση . Αλλά το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του κυβερνώντος συνασπισμού της Γερμανίας , καθώς και η Γαλλία και η Ιταλία έχουν αντίθετη άποψη.

Η Ιταλία σχεδιάζει επίσης να πραγματοποιήσει μια άτυπη σύνοδος κορυφής με τη Γαλλία και τη Γερμανία στο νησί Βεντοτένε την επόμενη εβδομάδα, όπου ο Ματέο Ρέντζι θα παρουσιάσει τις δικές του σκέψεις για το θέμα.

Κατά τη συνάντηση στη Μπρατισλάβα , στα μέσα Σεπτεμβρίου , θα συζητηθούν επίσης και οι μελλοντικές σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο . Η Γερμανία αυτή την εβδομάδα δήλωσε ότι είναι πρόθυμη να χορηγήσει στη Βρετανία αυτό που ονομάζεται « ειδικό καθεστώς » , παρόμοιο με το ότι έχει δοθεί στη Νορβηγία και την Ελβετία . Ωστόσο αυτού του είδους η πρόσβαση στην κοινή αγορά προϋποθέτει την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, κάτι από το οποίο ουδείς στην ΕΕ σκοπεύει να υποχωρήσει.

Πηγή : ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 23:57

Τελευταιες Ειδησεις

18 Ιουνίου
Επαναλειτουργούν οι κατασκηνωτικοί χώροι του Τμήματος Δασών
21:45
Υπό 8ημερη κράτηση 35χρονος για εμπρησμό κτηρίου στη Λευκωσία
21:24
76 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο - Κανένας θάνατος
20:52
ΠΟΥ: Δεκάδες χώρες δεν μπορούν να συνεχίσουν τον εμβολιασμό λόγω έλλειψης δόσεων
20:42
Η Ρωσία θα αποχωρήσει από τη Συνθήκη «Ανοιχτοί Ουρανοί» στις 18 Δεκεμβρίου
20:30
ΠΟΥ: Η παραλλαγή Δέλτα γίνεται παγκοσμίως κυρίαρχη
20:21
Στην Κύπρο εντός Ιουνίου ο Βοηθός του ΓΓ του ΟΗΕ Ζαν Πιέρ Λακρουά
20:09
ΗΕ: Δεν θα εισηγηθεί νέα διάσκεψη η Λουτ αν δεν δει κοινό έδαφος
20:00
Έβαλε βηματοδότη και παίρνει εξιτήριο ο Έρικσεν
19:47
Ελαφρώς μειωμένα αλλά ξανά πάνω από 10.000 τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού στο ΗΒ
19:32
Εφαρμογή οδηγίας για μείωση χρήσης πλαστικών από τον Ιούλιο
19:18
Ανανέωσε με Γιοβάνοβιτς ο Απόλλωνας
19:13
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand