Περιοχή Λίμνης: Απροστάτευτες οι θαλάσσιες χελώνες

H Τελική Περιβαλλοντική Γνωμάτευση του Τμήματος Περιβάλλοντος όσον αφορά την πρόταση για δημιουργία δύο γηπέδων γκολφ και τεράστιας κλίμακας οικιστικών και τουριστικών αναπτύξεων στην περιοχή της Λίμνης κοντά στην Πόλη Χρυσοχούς, απειλεί το τόσο ευαίσθητο είδος θαλάσσιας χελώνας, για το οποίο η Κύπρος έχει ιδιαίτερη ευθύνη για την προστασία του, απειλεί παράλληλα και τον Κύπριο φορολογούμενο πολίτη ο οποίος στο τέλος θα είναι και ο τελικός αποδέκτης που θα κληθεί να πληρώσει το βαρύ πρόστιμο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Αυτό υπογραμμίζουν σε ανακοίνωσή τους εννέα περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Αναφέρουν ότι όπως είναι πλέον γνωστό, η Κυπριακή Δημοκρατία κινδυνεύει να οδηγηθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την υπόθεση της Λίμνης και προσθέτουν ότι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η μη εκπόνηση κατάλληλης «Δέουσας Μελέτης Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον», η οποία να εκτιμάει δεόντως τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου “Limni Bay Resort” στην περιοχή του Δικτύου Natura 2000 «Τόπος Κοινοτικής Σημασίας Πόλις – Γιαλιά», και η έγκριση του έργου χωρίς να διασφαλιστεί ότι δεν θα παραβλάψει την ακεραιότητα της περιοχής, αποτελεί παράβαση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας Προστασίας της Φύσης 92/43/EOK.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αναφέρουν ότι με τη γνωμάτευση του Τμήματος Περιβάλλοντος, η παραλία ωοτοκίας μένει εντελώς εκτεθειμένη λόγω της τεράστιας ενόχλησης των χελωνών που αναμένεται να προκαλέσει το έργο, αλλά και λόγω των αυξημένων επιπέδων φωτισμού και φωταύγειας που θα αποπροσανατολίζουν τόσο τα χελωνάκια που θα εκκολάπτονται όσο και τις χελώνες που θα βγαίνουν στη στεριά για να γεννήσουν.

Το όλο έργο αναμένεται, σύμφωνα με τις οργανώσεις, να επηρεάσει το 25% των φωλιών της Caretta Caretta στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σημειώνουν ακόμα ότι το τεράστιο μέγεθος του προτεινόμενου έργου αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα μεγάλη πίεση και όχληση στην περιβαλλοντικά ευαίσθητη και ιδιαίτερα σημαντική περιοχή της Λίμνης.

Η τελική απόφαση του Τμήματος Περιβάλλοντος, που στην ουσία πρόσθεσε τουριστικό συγκρότημα (ξενοδοχείο 160 δωματίων) αντί να αφαιρέσει οικιστικές αναπτύξεις, θεωρούμε ότι δεν πρόκειται να πείσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία πολύ πιθανό να οδηγήσει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καταλήγουν οι οργανώσεις.

Η ανακοίνωση συνυπογράφεται από τις ακόλουθες περιβαλλοντικές οργανώσεις:

Ενάλια Φύσις Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας

Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας Περιβάλλοντος Terra Cypria

Οικολογική Κίνηση Κύπρου

Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου

Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου

Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών

Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου

Φίλοι του Ακάμα

Φίλοι της Γης Κύπρου

Πηγή : ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 23:57

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.