Γιατί το καλοκαίρι επιδεινώνεται η αιμορροϊδοπάθεια;

Το καλοκαίρι πολλοί ασθενείς με αιμορροΐδες «κάθονται» με φόβο και σκέφτονται την αναμενόμενη επιδείνωση των αιμορροΐδων τους, αντί να σπεύσουν να απαλλαχθούν απ’ αυτές. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί το καλοκαίρι να είναι η χειρότερη περίοδος για τις αιμορροΐδες, αλλά είναι και η καλύτερη στιγμή για την οριστική θεραπεία τους.


«Κατά τους θερινούς μήνες, στους περισσότερους ανθρώπους παρατηρείται επιδείνωση των υπαρχουσών αιμορροΐδων. Οι παράγοντες γι’ αυτή την αλλαγή είναι πολλοί, και κυρίως η άνοδος της θερμοκρασίας, καθώς η θερμότητα ευνοεί την αγγειοδιαστολή, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο πρόκλησης οιδήματος και ερεθισμού», σημειώνει ο γενικός χειρουργός Δρ Αναστάσιος Ξιάρχος,  πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής.

Υπάρχουν και άλλες έμμεσες αιτίες που οδηγούν στην επιδείνωση των συμπτωμάτων της πάθησης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπως η δυσκοιλιότητα -ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο σε ταξίδια- η οποία προκαλεί πυελική συμφόρηση και διαστολή του αιμορροΐδικού πλέγματος.

Το καλοκαίρι και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των διακοπών οι άνθρωποι ξεφεύγουν από τη συνηθισμένη διατροφή τους, συχνά «ξεχνούν» τις φυτικές ίνες και τις αντικαθιστούν με πικάντικες τροφές, ιδιαίτερα όταν ο προορισμός τους είναι ανατολικές χώρες. Η επιθυμία να γευτούν την τοπική κουζίνα, που σ’ αυτές τις περιοχές είναι ιδιαίτερα βαριά, μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα την κύρια αιτία πρόκλησης των αιμορροΐδων.

Επιδείνωση της αιμορροϊδοπάθειας δύναται να προκληθεί και από τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια διάρροιας, που μπορεί να είναι το αποτέλεσμα κάποιας οξείας γαστρεντερίτιδας, η οποία οφείλεται είτε σε μολυσμένο φαγητό είτε σε νερό. Τα υγρά κόπρανα είναι πολύ όξινα με συνέπεια να ερεθίζουν και επιδεινώνουν τις αιμορροΐδες, προκαλώντας περισσότερο ή λιγότερο δυσάρεστα συμπτώματα, όπως πόνο, αιμορραγία, πρόπτωση, ή χαλάρωση της στήριξης του συνδετικού ιστού.

Η δυσκοιλιότητα και η διάρροια είναι μόνο μερικές από τις αιτίες της αιμορροϊδοπάθειας. Η εμφάνιση της νόσου, στην πραγματικότητα, είναι συνδεδεμένη σε πολλούς παράγοντες, μερικοί από τους οποίους τείνουν να υποτιμούνται καθώς δεν τους δίνεται η δέουσα προσοχή.

Κατά τους θερινούς μήνες, ή από τη χρονική στιγμή που οι θερμοκρασίες αρχίζουν να αυξάνονται, οι άνθρωποι βγαίνουν από το σπίτι και κάνουν μακρινές εκδρομές, γεγονός που τους αναγκάζει να κάθονται πολλές ώρες, μια στάση που συνεπάγεται κινδύνους για όσους υποφέρουν από αιμορροΐδες. Επιπλέον, τα καθίσματα των αυτοκινήτων και των μοτοσικλετών, τα οποία είναι εξαιρετικά ζεστά, μπορούν να συμβάλουν στην εμφάνιση οιδήματος ή διόγκωση των αιμορροΐδων, με την ανάλογη επιδείνωση των συμπτωμάτων που προκαλούν.

Επιπλέον, το καλοκαίρι είναι μια εποχή που προσφέρεται για εξερευνήσεις και ενασχόληση με υπαίθρια αθλήματα. Ωστόσο, ορισμένα απ’ αυτά, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ερεθισμού των αιμορροΐδων. Αν και η ενασχόληση με κάποιες σωματικές δραστηριότητες, όπως η ποδηλασία, η ιππασία και η άρση βαρών, δεν είναι συνετή για όσους υποφέρουν από αιμορροΐδες, υπάρχουν άλλες όπως το περπάτημα και η ελαφριά άσκηση που βοηθούν στη βελτίωση του μυϊκού τόνου στην περιοχή της πυέλου, η οποία είναι αποτελεσματική τόσο προληπτικά όσο και θεραπευτικά.

«Οι αιμορροΐδες, είναι μια πολύ πιο συχνή πρωκτολογική νόσος από ό,τι πιστεύει μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, επηρεάζει το 30-50% του πληθυσμού, κυρίως τα άτομα μεταξύ 45 και 60 ετών. Υπάρχουν ασθενείς που πιστεύουν ότι η χειρουργική αντιμετώπιση των αιμορροΐδων, η μόνη που δίνει οριστική απάντηση στο πρόβλημα, είναι επώδυνη και προτιμούν να υποφέρουν, να πονούν, να αιμορραγούν παρά να απευθυνθούν στο χειρουργό. Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι το καλοκαίρι δεν είναι κατάλληλη εποχή για χειρουργική θεραπεία γιατί δήθεν μπορεί να μολυνθεί το τραύμα. Τίποτα απ’ αυτά δεν ισχύει. Η θεραπεία των αιμορροΐδων ενδείκνυται το καλοκαίρι διότι το πρόγραμμα του καθένα είναι πιο χαλαρό, και ελεύθερος χρόνος περισσότερος. Μπορούμε άμεσα φύγουμε για διακοπές και για κολύμπι χωρίς να χάσουμε στιγμή από τις διακοπές μας», διευκρινίζει ο Δρ Ξιάρχος.

Ας μην ξεχνάμε ότι η θεραπεία των συμπτωματικών αιμορροΐδων γίνεται πλέον ανώδυνα και αναίμακτα, μέσα σε 30 λεπτά, με υπερσύγχρονα μηχανήματα, τα οποία δεν προκαλούν τραύμα.

Δεν υπάρχει λοιπόν κανένας λόγος να υποφέρετε και αυτό το καλοκαίρι. Η επαναλαμβανόμενη φράση «περίμενε και θα δούμε» απλά επιδεινώνει το πρόβλημα, δεν το λύνει.

Πηγή : health.in.gr

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 23:57

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
Γ.Γ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.