Αγώνα με το χρόνο δίνει το Τμήμα Δασών για τα αντιδιαβρωτικά έργα

Αγώνα με το χρόνο δίνει το Τμήμα Δασών στην προσπάθειά του να διεκπεραιωθούν τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στις δασικές περιοχές που κάηκαν από τις πυρκαγιές στη Σολιά και την Αργάκα πριν τις πρώτες βροχές. Την ίδια ώρα όπως δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών Τάκης Τσιντίδης σήμερα υποβλήθηκε στο Υπουργείο το Σχέδιο Αποκατάστασης της Σολιάς ενώ την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να υποβληθεί και το Σχέδιο Αποκατάστασης της Αργάκας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ ο κ. Τσιντίδης αναφέρει ότι μέχρι τώρα έχουν ανατεθεί και βρίσκονται σε εξέλιξη έργα της τάξης των €150.000 στη Σολιά.

Το έργα έχουν κατακυρωθεί με κανονικούς ανοικτούς διαγωνισμούς, αλλά και με συνοπτικές διαδικασίες ή με προφορικές συμφωνίες, γιατί όπως εξηγεί «χρησιμοποιούμε όλες τις μεθόδους για να προλάβουμε».

«Έχουμε συμβληθεί με πολλούς μικροεργολάβους κυρίως αλλά και μεγαλύτερους εργολάβους», λέει.

Σε ερώτηση πότε θα ολοκληρωθούν τα έργα ο ίδιος υπολογίζει ότι «θα ολοκληρωθεί το πρώτο κομμάτι το πολύ σε ένα μήνα, κάποιο σε 15 μέρες». Τέλος Αυγούστου, διευκρινίζει, «θα έχουν ολοκληρωθεί κάποιες εργασίες και μέσα Σεπτεμβρίου κάποιες άλλες».

Εν τω μεταξύ, αναφέρει, «την επόμενη εβδομάδα θα προκηρυχθεί νέο πακέτο προσφορών για ανάθεση εργασιών της τάξης σχεδόν των €100.000 ευρώ σε ότι αφορά τη Σολιά».

Όπως λέει στο ΚΥΠΕ ο ίδιος επισκέπτεται τη Σολιά, δύο με τρεις φορές την εβδομάδα και παρακολουθεί στενά την πρόοδο που επιτελείται.

Είναι λίγος ο χρόνος μας, αναφέρει. «Παρακαλούμε να αργήσουν λίγο, ή να είναι ήπιες οι πρώτες βροχές».

Το ίδιο περίπου, αλλά με πιο μικρή δαπάνη της τάξης των €80.000 γίνεται στην Αργάκα, προσθέτει.

Τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά μέτρα περιλαμβάνουν λιθοπλήρωτα συρματόπλεκτα κιβώτια (gabions) σε βαθιά ρέματα, φραγμάτια με κορμούς (κορμοφράγματα), πέτρες ή σανό σε ρέματα, ξερολιθιές κοντά σε δρόμους στην κατάληξη ρεματιών, κορμοδέματα σε πλαγιές, αυλάκια στις ισοϋψείς με πέτρες στην κάτω πλευρά πάνω στις πλαγιές και σε μικρά, αβαθή ρέματα, κάλυψη με φυτικές ίνες (mulching) – με τη χρήση του υδροσπορέα που χρησιμοποιείται στο Μεταλλείο Αμιάντου σε πλαγιές κοντά σε υφιστάμενους δρόμους και δοκιμαστικά σε μικρή έκταση χρήση πολυμερών ουσιών σε πλαγιές.

Σε ερώτηση αν το Τμήμα διαθέτει αρκετούς πόρους ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών αναφέρει ότι ευτυχώς έχουμε πιστώσεις και δωρεές από εταιρείες της τάξης συνολικά των €100.000, ενώ αναμένονται και άλλες.

Σε ερώτηση για τη συμμετοχή εθελοντών στην προσπάθεια που καταβάλλεται, ενημερώνει ότι υπάρχει πλαίσιο συμμετοχής οργανωμένων εθελοντών αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Τμήματος Δασών.

Εκφράζει ωστόσο το παράπονο ότι η εμπειρία που είχε το Τμήμα Δασών με εθελοντές στο παρελθόν δεν ήταν και η καλύτερη και δίνει το παράδειγμα περίπτωσης που φυτεύτηκαν φυτά χωρίς καν να αφαιρεθούν οι σακούλες που τα περιβάλλουν.

Καλεί όλους όσοι πραγματικά «θέλουν να κάνουν εθελοντική εργασία, να δουλέψουν 4 – 5 ώρες και να κάνουν σοβαρή δουλειά», να προσέλθουν, αλλά εκτιμάει ότι «πολύ λίγοι είναι αυτοί που θα ανταποκριθούν». Διευκρινίζει παράλληλα ότι η εθελοντική εργασία θα πρέπει να γίνεται τις εργάσιμες ημέρες αφού πρέπει να επιτηρείται από υπάλληλο του Τμήματος Δασών.

Ο κ. Τσιντίδης ενημερώνει επίσης ότι έχει ετοιμαστεί το σχέδιο αποκατάστασης της Σολιάς το οποίο «υποβλήθηκε σήμερα στο Υπουργείο και την άλλη εβδομάδα ελπίζω να υποβάλουμε και το σχέδιο αποκατάστασης της Αργάκας».

«Το Υπουργείο θα το δει και υπολογίζουμε να το πάρει στο Υπουργικό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα», λέει.

Μετά την απογοήτευση των πυρκαγιών, σημειώνει, «είναι μια πρόκληση να περιποιηθούμε μια περιοχή που είναι τραυματισμένη και πληγωμένη όσο μπορούμε καλύτερα».

«Θα δούμε όλες τις ανάγκες», διαβεβαιώνει, προσθέτοντας ότι για πρώτη φορά θα τοποθετηθούν και τεχνητές φωλιές και ποτίστρες για πουλιά.

Σε ερώτηση αν θα επιτρέπεται στους κυνηγούς η πρόσβαση στις περιοχές απαντά ότι ευτυχώς δεν θα έχει επιτραπεί το κυνήγι της φάσσας. Από ότι έμαθα, για το κυνήγι της πέρδικας η περιοχή θα είναι ανοιχτή αλλά εμείς θα κλείνουμε τους δρόμους, λέει, προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται να ανοίγουμε δρόμους για να πάνε οι κυνηγοί.

Αν θέλει κάποιος να περπατήσει να πάει να κυνηγήσει μέσα στην καμμένη περιοχή ας πάει. Αλλά προειδοποιεί ότι η περιοχή είναι ιδιαίτερα δύσβατη και γεμάτη γκρεμούς.

Πηγή : ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 23:57

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
11:17
Πρόεδρος: Ενδεχόμενη πρόοδος στο Κυπριακό θα έχει θετικές εξελίξεις στα ευρωτουρκικά (Βίντεο)
11:14
Η Παλαιστίνη επιδιώκει να ενταχθεί στον ΟΗΕ ως πλήρες κράτος-μέλος
10:58
Δύο περιπτώσεις παράνομης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα
08:47
Την ερχόμενη εβδομάδα οι εγκρίσεις για το ''Φωτοβολταϊκά για όλους''
08:43
Λετυμπιώτης: Επιτεύχθηκε ο στόχος διασύνδεσης ευρωτουρκικών με Κυπριακό
08:10
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
07:00
Έκκληση OHE χρηματοδότησης $2,8 δισεκατομμυρίων για τη Γάζα
05:57
Πλήρως προσηλωμένο στη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού παραμένει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
05:49
Νέες κυρώσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά Ιράν
05:40
Το Κατάρ επανεξετάζει τον ρόλο του ως μεσολαβητή μεταξύ Ισραήλ - Χαμάς
05:33
Επιδρομές Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ
05:26
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.