Τεράστια "καρέτα-καρέτα" ξεψύχησε σε παραγάδι

Την έντονη αντίδραση και τα παράπονα των οργανωμένων κολυμβητών της Πάφου, προκάλεσε ο θάνατος μιας μεγάλης χελώνας "καρέτα-καρέτα", 50 κιλών, η οποία έπεσε θύμα σε παραγάδι ψαράδων στην παραλία του ΣΟΔΑΠ.

Ο πρόεδρος των Χειμερινών Κολυμβητών Πάφου Ματθαίος Ιεροκηπιώτης, σε γραπτή δήλωση, δεν κρύβει την απογοήτευσή του, λέγοντας πως "η μεγάλη χαρά των κολυμβητών και όχι μόνο, από την εμφάνιση των χελώνων καρέτα-καρέτα στις παραλίες των Δημοτικών Μπάνιων και του ΣΟΔΑΠ, επισκιάστηκε με τον πλέον τραγικό τρόπο".
Όπως αναφέρει, "θεωρούμε απαράδεκτο και καταδικαστέο αυτό το περιστατικό, αφού, σύμφωνα με μαρτυρίες, οι ψαράδες έβαλαν το παραγάδι τους μέσα από τις σημαδούρες, κάτι που απαγορεύεται".
Ο κ. Ιεροκηπιώτης καλεί παράλληλα τους αρμόδιους φορείς, το Τμήμα Αλιείας, να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν, να ασκούν περισσότερους ελέγχους και να τιμωρούν παραδειγματικά όσους ψαράδες δεν συμπεριφέρονται σύμφωνα με τους κανονισμούς.
"Είναι πραγματικά πολύ λυπηρό", σημειώνει, "να έχουμε την τύχη να βρίσκονται στην περιοχή μας χελώνες και μόλις πρόσφατα φώκιες, που είναι είδη προς εξαφάνιση, και η ανθρώπινη απερισκεψία να τα σκοτώνει".
Καταλήγοντας, ο κ. Ιεροκηπιώτης αναφέρει ότι "το ατυχές περιστατικό με το χαμό της μεγάλης χελώνας καρέτα-καρέτα θα πρέπει να ηχήσει ως καμπανάκι στους υπεύθυνους και ειδικά στο Τμήμα Αλιείας, για να δώσει επιτέλους τη συγκατάθεσή του για να γίνει αμέσως το θαλάσσιο πάρκο. Με αυτό τον τρόπο θα απαγορευθεί διά ροπάλου το ψάρεμα και θα προστατεύσουμε, τόσο τις χελώνες, αλλά και τον πλούσιο υδροβιότοπο της περιοχής".
Εξάλλου, ο ειδικός σε θέματα χελώνων Αντρέας Πιστέντης, που υπηρέτησε για χρόνια στο Τμήμα Αλιείας, ανέφερε πως πρόκειται για μια χελώνα καρέτα-καρέτα, η οποία πιάστηκε στο παραγάδι κάποιου ψαρά και, επειδή έμεινε αρκετή ώρα κάτω από το νερό, πέθανε.
Είναι χελώνα προστατευόμενη -όπως είπε- αφού είναι είδος προς εξαφάνιση και "θα ήταν καλό οι ψαράδες να είναι πιο προσεκτικοί και όταν τις πιάνουν στα δίκτυα ή στα παραγάδια, να τις ελευθερώνουν και να τις ρίχνουν πίσω στη θάλασσα".
Ο κ. Πιστέντης επεσήμανε πως η συγκεκριμένη χελώνα φαίνεται ότι δεν μπορούσε να σωθεί, διότι έμεινε πολλή ώρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Εξάλλου, με βάση στοιχεία τα οποία παρέθεσε η υπεύθυνη του Προγράμματος Προστασίας των Χελώνων, Μυρούλα Χριστόφορου, κάθε χρόνο στην Κύπρο τραυματίζονται θανάσιμα από δίκτυα ή αγκίστρια ψαράδων, γύρω στις 50 χελώνες. Ενώ σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, το μέλλον για δεκάδες χιλιάδες θαλάσσιες χελώνες είναι αβέβαιο.

Ανταπόκριση: Όλγα Ιωάννου, ΡΙΚ/Πάφος
Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 23:58

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
Γ.Γ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.