Αστυνομία : Πρόσοχή από το «Sextortion» του διαδικτύου

Το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Αρχηγείου Αστυνομίας, λόγω αυξημένων καταγγελιών, θα ήθελε να ενημερώσει εκ νέου το κοινό, ότι Κύπριοι χρήστες του διαδικτύου, παραπλανούνται και προβαίνουν σε διάφορες πράξεις οι οποίες πιθανόν να τους εκθέσουν και να τους εκβιάσουν για πληρωμή χρημάτων.

Συγκεκριμένα άνδρες χρήστες κυρίως του Facebook δέχονται αιτήματα φιλίας από διάφορους άλλους χρήστες και παρουσιάζονται ως όμορφες γυναικείες υπάρξεις από το εξωτερικό με ελαφριά προκλητική ενδυμασία ή με μαγιό.
Αφού αποδεχτούν το αίτημα φιλίας αρχίζουν συνομιλία στο δωμάτιο επικοινωνίας (chat) και τους καλούν να ενωθούν με πλατφόρμα επικοινωνιών μέσω διαδικτύου (π.χ. Skype). Όταν ενωθούν και έχουν άμεση εικόνα, η γυναικεία χρήστης αρχίζει να κάνει διάφορες πρόστυχες και σεξουαλικές πράξεις παροτρύνοντας τον άντρα χρήστη να κάνει το ίδιο, πράγμα που συμβαίνει πολλές φορές.
Αφού κλείσουν την επαφή μέσω του διαδικτύου, η γυναίκα χρήστης επανέρχεται με μήνυμα και απειλεί, ότι η πράξη αυτή που έγινε έχει βιντεογραφηθεί και θα κοινοποιηθεί σε όλους τους φίλους και επαφές του, εκτός και εάν πληρώσει ένα ποσό.
Η πιο πάνω πράξη είναι παγκόσμιο φαινόμενο με την ονομασία «Sextortion» και καλείται το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό. Τα θύματα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πληρώνουν το ποσό αυτό γιατί οι δράστες επανέρχονται με μεγαλύτερες απαιτήσεις και είναι σχεδόν απίθανο να εντοπισθούν. Τα στοιχεία που παραθέτουν είναι εντελώς φανταστικά και βρίσκονται σε χώρες Ασίας και Αφρικής.  

Πηγή: ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 00:00

Τελευταιες Ειδησεις

24 Σεπτεμβρίου
Η μείωση του βασικού επιτοκίου από την τουρκική ΚΤ προκάλεσε αναταραχές
18:47
Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν-Τζόνσον
18:44
Η ΕΕ καταδικάζει τις κυβερνοεπιθέσεις «Ghostwriter» και δείχνει τη Ρωσία
18:30
Συνάντηση ΠτΔ - Λαβρόφ: Προσηλωμένη η Μόσχα σε λύση η οποία να συνάδει με τα ψηφίσματα των ΗΕ
18:06
Ηθική υποχρέωση του Γ. Ελεγκτή να συζητήσει δημόσια την έκθεσή του, υποστηρίζει ο Δήμαρχος Παραλιμνίου
17:53
Την προσήλωση της ΚΔ για επίτευξη λύσης του κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας επανέλαβε ο ΠτΔ (βίντεο)
16:51
«Στη χώρα του γιατί»: Η εκπομπή που δίνει απαντήσεις στις πιο αθώες ψυχές με τον πιο ευφάνταστο τρόπο (trailer+photos)
16:31
Πτώση για την τιμή R του κορωνοϊού στην Αγγλία
16:17
Γεγονός οι πρώτες ουρές οχημάτων στα πρατήρια στη Βρετανία από οδηγούς που φοβούνται ελλείψεις καυσίμων
15:57
ΥΠΠΑΝ: Tο Πρόγραμμα του σχολικού αθλητισμού να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για την άσκηση
15:57
Ευχαριστίες Προέδρου Βουλής προς τον Πρέσβη της Κίνας για τις σταθερές θέσεις στο Κυπριακό
15:45
Xρηματοδότηση ύψους €65,5 εκ. από Τράπεζα Αναπτύξεως Συμβουλίου της Ευρώπης για ανέγερση και επέκταση σχολικών κτηρίων και αθλητικών εγκαταστάσεων
15:39
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand