Καταγράφηκε η εγκεφαλική λειτουργία επιληπτικού ασθενή που βίωνε θρησκευτική παραίσθηση

Ένας 46χρονος ασθενής τύγχανε θεραπείας για επιληψία κροταφικού λοβού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hadassah της Ιερουσαλήμ, όταν βίωσε θρησκευτικό όραμα, στο οποίο ισχυρίζεται ότι είδε και συζήτησε με το Θεό. Για πρώτη φορά στην ιστορία της ιατρικής εκείνη τη στιγμή οι γιατροί κατέγραφαν σε πραγματικό χρόνο την εγκεφαλική λειτουργία του ασθενή, εξάγοντας μοναδικά συμπεράσματα.

«Ο ασθενής βίωσε μεσσιανική αποκάλυψη, συμβατή με μετακριτική ψύχωση (postictal psychosis, PIP)», αναφέρει ο Δρ. Shahar Arzy του Hadassah, ο οποίος κατάφερε να καταγράψει την εγκεφαλική δραστηριότητα του ασθενή σε πραγματικό χρόνο μέσω εγκεφαλογραφήματος (EEG). H PIP χαρακτηρίζεται από ακουστικές και οπτικές παραισθήσεις, παραλήρημα, παράνοια, συναισθηματική μετάπτωση και επιθετικότητα. Η εγκεφαλική παρακολούθηση δια εγκεφαλογραφήματος επιτρέπει στους νευρολόγους να εντοπίζουν την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου.

Όπως εξηγεί ο Δρ. Arzy, διευθυντής του Νευροψυχιατρικού Εργαστηρίου και της Νευροψυχιατρικής Κλινικής καθώς και του Κέντρου Επιληψίας, σε άρθρο του με τίτλο «Ο Θεός με έστειλε κοντά σου: Επιληψία δεξιού κροταφικού λοβού, ψύχωση αριστερού προμετωπιαίου λοβού», που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Επιληψία και συμπεριφορά», «εδώ, είχαμε τη σπάνια ευκαιρία να καταγράψουμε θρησκευτική παραίσθηση σε πραγματικό χρόνο σε ασθενή με επιληψία δεξιού κροταφικού λοβού που ήταν υπό συνεχή παρακολούθηση μέσω εγκεφαλογραφήματος».

Οι γιατροί του Hadassah έχουν δεκάδες αναφορές επιληπτικών ατόμων για εμπειρίες θρησκευτικών παραισθήσεων. Παγκοσμίως ποτέ δεν εντοπίστηκε  ακριβώς η βαθύτερη αιτία του νευρικού μηχανισμού που ευθύνεται γι’ αυτό το φαινόμενο. Σε αυτή την περίπτωση, ο Δρ. Arzy και η επιστημονική του ομάδα ήταν μάρτυρες αυξημένης δραστηριότητας στο πεδίο των χαμηλών «γάμμα»  συχνοτήτων κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής εμπειρίας, σε σχέση με τη δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της κανονικής κατάστασης του ασθενή. Κατάφεραν επίσης να αναγνωρίσουν την «εγκεφαλική λειτουργία» πίσω από αυτή τη δραστηριότητα και κατέληξαν ότι βρίσκεται στον αριστερό προμετωπιαίο εγκεφαλικό φλοιό.

Οι Times του Ισραήλ σημειώνουν ότι αυτή η μελέτη σηματοδοτεί την πρώτη φορά που η στιγμή του θρησκευτικού οράματος κάποιου προσώπου καταγράφηκε σε όργανα παρακολούθησης του εγκεφάλου και μπορεί να αποδειχθεί σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της βαθύτερης κατανόησης της σχέσης με την επιληψία.

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 00:02

Τελευταιες Ειδησεις

25 Σεπτεμβρίου
Χειροπέδες σε καταζητούμενο ένα χρόνο μετά
21:39
Χαιρετισμός Υπουργού Άμυνας κ. Χαράλαμπου Πετρίδη στα αποκαλυπτήρια οδών του Δήμου Λακατάμιας
21:17
Αφγανιστάν: Ταλιμπάν κρέμασαν πτώματα φερόμενων απαγωγέων στην πόλη Χεράτ
20:31
Ρωσία: Εκατοντάδες Ρώσοι διαδήλωσαν στη Μόσχα για να καταγγείλουν τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών
20:01
Ένας θάνατος 99 κρούσματα .Γυναίκα 88 ετών το νέο θύμα της πανδημίας
19:33
Η ΥΔΔΤ κα Στέφη Δράκου επισκέφτηκε τον αστυνομικό σταθμό στην οδό Λήδρας
19:14
Ράλι Κύπρος: Προηγείται ο Γαλαταριώρτης, εγκατέλειψε ο Νάσερ (βίντεο)
18:40
Ο Κάρλες Πουτζντεμόν αποφυλακίσθηκε και αν το επιθυμεί, μπορεί να φύγει από την Ιταλία
18:11
Ανακοίνωση Δημοκρατικού Συναγερμού για Σύνοδο ΜΕD5 και μεταναστευτικό
18:11
Ο ΠτΔ συναντήθηκε με τον Ελπιδοφόρο . Το θέμα έληξε
18:04
Επιστρέφει η «Παραδοσιακή βραδιά στο ΡΙΚ» (trailer)
18:01
Ελλάδα: 1.853 νέα κρούσματα σήμερα, 333 διασωληνωμένοι και 16 θάνατοι
17:40
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand