Έγκριση του πρώτου χαπιού για ηπατίτιδα C

Το πρώτο χάπι που καταπολεμά όλες τις μορφές της χρόνιας ηπατίτιδας C, ενέκρινε η αρμόδια υγειονομική Αρχή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το φάρμακο λέγεται Epclusa, περιέχει σταθερό συνδυασμό δύο δραστικών ουσιών (των sofosbuvir και velpatasvir) και προορίζεται για ασθενείς με ή χωρίς κίρρωση ήπατος.
Όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, το Epclusa είναι το πρώτο χάπι που θεραπεύει και τις έξι βασικές μορφές της χρόνιας ηπατίτιδας C. Για τους ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή κίρρωση (αντιρροπούμενη κίρρωση) εγκρίθηκε σε συνδυασμό με ένα άλλο φάρμακο, την ριμπαβιρίνη.
Η ηπατίτιδα C είναι μία ιογενής λοίμωξη που προκαλεί φλεγμονή του ήπατος και μπορεί να οδηγήσει σε έκπτωση της λειτουργίας του οργάνου ή ηπατική ανεπάρκεια.
Υπάρχουν τουλάχιστον έξι χαρακτηριστικοί τύποι (γενότυποι, όπως λέγονται επιστημονικά) που αποκαλούνται με τους αριθμούς από 1 έως 6.
Από τους ασθενείς που θα μολυνθούν από τον ιό, μόνο το 15-25% κατορθώνουν να αποβάλλουν μόνοι τους τον ιό μέσα σε ένα εξάμηνο. Σε όλους τους άλλους, ο ιός προκαλεί χρόνια ηπατίτιδα που μπορεί να καταστρέψει το ήπαρ.
Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του νέου φαρμάκου αξιολογήθηκε σε 1.558 ασθενείς χωρίς κίρρωση ή με ήπια κίρρωση. Έπειτα από 12 εβδομάδες θεραπείας, στο 95-99% των ασθενών που το έλαβαν, δεν εντοπίζονταν πλέον ανιχνεύσιμα επίπεδα του ιού στο αίμα τους, γεγονός που υποδηλώνει ότι είχαν θεραπευτεί, σύμφωνα με το FDA.
Το νέο φάρμακο έχει λάβει θετική γνωμοδότηση και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), αλλά εκκρεμεί η οριστική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έγκρισή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 00:56

Τελευταιες Ειδησεις

22 Μαΐου
Δολοφονία ανώτατου στελέχους των Φρουρών της Επανάστασης στο κέντρο της Τεχεράνης
19:37
«Υπέκυψαν» στους Ταλιμπάν οι τηλεπαρουσιάστριες- Εμφανίστηκαν με καλυμμένα πρόσωπα (φώτο)
19:17
Στόχος του Παρισιού είναι «να μην υπάρξει ρωσική νίκη», λέει ο Γάλλος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων
18:48
Αλ. Μπουρλά: Δεν ανησυχούμε αυτή τη στιγμή ότι η ευλογιά των πιθήκων θα αποτελέσει μεγάλο κίνδυνο-Στόχος πρέπει να είναι η αντιμετώπιση του κορονοϊού
18:24
Ουκρανία: Ρωσικό σφυροκόπημα σε κέντρα διοίκησης, στρατό και αποθήκες πυρομαχικών
18:02
Eλλάδα: Αύριο τα αποτελέσματα των εξετάσεων για το ύποπτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων
17:42
Η κατάσταση στην Ουκρανία θα συζητηθεί αύριο στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων
17:19
Ουκρανία: Παρατείνεται ο στρατιωτικός νόμος για άλλους 3 μήνες
16:56
Στο τουρκικό ΥΠΕΞ κλήθηκε ο Αμερικανός Πρέσβης
16:37
Η Βουλή των Αντιπροσώπων θα βρίσκεται δίπλα στα χωριά της ορεινής Λάρνακας, ανέφερε η Α. Δημητρίου
16:12
Ευλογιά των πιθήκων: Ένα παιδί μεταξύ των 20 κρουσμάτων στη Βρετανία – Νοσηλεύεται στην εντατική
15:39
Πολωνός πρόεδρος: Μόνο η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για το μέλλον της
15:17
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand