ΥΠΑΜ: Η μείωση της θητείας ενισχύει την αφοσίωση των εθνοφρουρών

Με τη μείωση της στρατιωτικής θητείας στους 14 μήνες ενισχύεται η αφοσίωση των εθνοφρουρών στον θεσμό, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Χριστόφορος Φωκαϊδης, προσθέτοντας πως η φυγοστρατία αρχίζει να υποχωρεί και διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η τοποθέτηση των νέων στρατιωτών σε όπλα και σώματα γίνεται με ειδικό λογισμικό πρόγραμμα με βάση κοινωνικά μόρια που λαμβάνουν χωρίς να μπορεί να υπάρχει οιαδήποτε παρέμβαση στην όλη διαδικασία επιλογής».

Σε δηλώσεις κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στο Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων Λάρνακας, με την ευκαιρία της κατάταξης των νεοσυλλέκτων της 2016 Β ΕΣΣΟ, ο Υπουργός ανέφερε ότι με τον Αρχηγό του ΓΕΕΦ Αντιστράτηγο Γεώργιο Μπασιακούλη διαπίστωσαν με ικανοποίηση τόσο την άρτια οργάνωση, από πλευράς της Διοίκησης αλλά και το υψηλό φρόνημα και το καθαρό βλέμμα που διακρίνει τους νέους μας που κατατάσσονται σήμερα.
 Πρόσθεσε ότι σήμερα είναι η πρώτη μέρα της κατάταξης της 2016 Β ΕΣΣΟ, που όπως ανέφερε και στους ίδιους τους νεοσύλλεκτους «είναι διαφορετική από όλες τις προηγούμενες. Η Εθνική Φρουρά αλλάζει και αλλάζει σε πάρα πολλά επίπεδα. Βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στο στάδιο της υλοποίησης μιας ιστορικής μεταρρύθμισης, της μεγαλύτερης που έχει γίνει από ιδρύσεως της Εθνικής Φρουράς, μιας μεταρρύθμισης που θα καταστήσει τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, πιο ισχυρές, πιο αξιόμαχες, πιο σύγχρονες και με περισσότερες επιχειρησιακές δυνατότητες προκειμένου να ανταποκριθούν με ακόμα μεγαλύτερη επάρκεια και αποτελεσματικότητα στις νέες προκλήσεις».
 Αυτές οι αλλαγές συνέχισε ο Υπουργός «έχουν αντανάκλαση και στους ίδιους τους εθνοφρουρούς. Με τη μείωση της στρατιωτικής θητείας  ενισχύουμε την αφοσίωση των εθνοφρουρών στον θεσμό της στρατιωτικής θητείας, αλλά και το ίδιο το κύρος του θεσμού που λόγω της αυξανόμενης φυγοστρατίας των προηγούμενων 10 χρόνων, οδηγείτο χρόνο με το χρόνο σε υποβάθμιση και απαξίωση».
 Η εικόνα αυτή «με βάση στοιχεία και αριθμητικά δεδομένα αντιστρέφεται»  είπε και πρόσθεσε πως «έχουμε ήδη τα πρώτα πολύ θετικά αποτελέσματα. Η φυγοστρατία αρχίζει να υποχωρεί αλλά θα πρέπει να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση, στην κατεύθυνση που έχουμε χαράξει με συνέπεια και επιμονή».
Σύμφωνα με τον Υπουργό πέραν της μείωσης της στρατιωτικής θητείας «άλλοι δύο πυλώνες είναι εξαιρετικά κρίσιμοι. Ο πρώτος πυλώνας είναι η συνέχιση και η ενίσχυση της πολιτικής θετικών κινήτρων που έχουμε εγκαινιάσει εδώ και δύο χρόνια και που ενισχύουμε διαρκώς με στόχο να καταστεί ο χρόνος της θητείας όσο το δυνατό πιο παραγωγικός και χρήσιμος και να πάψει να θεωρείται από τους νέους μας ένας νεκρός χρόνος ή μια αγγαρεία».
 Θέλουμε είπε ο κ. Φωκαϊδης «οι νέοι μας να μπορούν να αξιοποιούν τον ελεύθερο τους χρόνο παραγωγικά και ωφέλιμα και να προγραμματίζουν τα επόμενα βήματα τους στη ζωή. Είναι πεποίθηση μας ότι ένας στρατιώτης που έχει ευκαιρίες και κίνητρα για υγιή και παραγωγική απασχόληση στον ελεύθερο του χρόνο, διαθέτει κατά τεκμήριο περισσότερη ευεξία και περισσότερη διάθεση για να ανταποκριθεί με μεγαλύτερη όρεξη και επάρκεια στην αποστολή του».
 Γι’ αυτό και φέτος, ανέφερε «μαζί με την 14μηνη θητεία έχουμε επεξεργαστεί και υλοποιούμε επί συνόλου, 14 προγράμματα θετικών κινήτρων, νέα και παλαιότερα μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τα προγράμματα εξ αποστάσεως φοίτησης, επαγγελματικής κατάρτισης, σχέδιο υποτροφιών, ακαδημαϊκού και επαγγελματικού προσανατολισμού, εκμάθησης Πρώτων Βοηθειών, εκγύμνασης στα στρατόπεδα, εκμάθησης τεχνικών αυτοάμυνας, δωρεάν μετακίνησης με λεωφορεία, δωρεάν παραχώρησης από τον Οργανισμό Νεολαίας της ευρωπαϊκής κάρτας νέων, χορήγησης αδειών έναντι απόστασης και ψυχοκοινωνικής ενδυνάμωσης».
Ο Υπουργός Αμυνας ανέφερε ακόμα ότι «ο δεύτερος πυλώνας είναι η απαραίτητη τήρηση των κανόνων και η πιστή εφαρμογή των μέτρων αξιοκρατίας και ισονομίας που έχουμε καθιερώσει» και επανέλαβε ότι «η τοποθέτηση των εθνοφρουρών σε όπλα και σώματα γίνεται με ειδικό λογισμικό πρόγραμμα με βάση κοινωνικά μόρια που λαμβάνει ο καθένας καθώς και τα προσόντα και τις επιλογές του, χωρίς να μπορεί να υπάρχει οιαδήποτε παρέμβαση στην όλη διαδικασία επιλογής».
Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε ότι «έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες σε όλα τα ΚΕΝ έτσι ώστε οι συνθήκες διαβίωσης και οι συνθήκες εκπαίδευσης των νεοσυλλέκτων να είναι σε ψηλά επίπεδα» Ο Υπουργός Αύριο ο Υπουργός Αμυνας θα επισκεφθεί το ΚΕΝ Πάφου.

 Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 00:57

Τελευταιες Ειδησεις

23 Μαΐου
Δήλωση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, για τις αναφορές του Προέδρου της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdoğan:
22:11
Η Λιθουανία ανακαλεί τον πρεσβευτή της στη Μόσχα
21:51
Νέες, φιλορωσικές αρχές Χερσώνας: Το ρούβλι επίσημο νόμισμα της επαρχίας
21:38
Η εταιρεία Starbucks αποχωρεί από την Ρωσία μετά από 15 χρόνια
21:30
Φεστιβάλ Καννών: Οι γυναίκες καταλαμβάνουν το κόκκινο χαλί
21:15
Ουκρανία: Μια μητέρα, η οποία έχασε τον μονάκριβο γιο της, θρηνεί για τους νεκρούς της Μαριούπολης που δεν έχουν κανέναν να τους κλάψει
21:11
Ερντογάν: Δεν υπάρχει πια για μένα Μητσοτάκης-Δεν θα συμφωνήσω ποτέ να συναντηθώ μαζί του
21:09
Ερντογάν: Έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων για δημιουργία "ζώνης ασφαλείας" στα νότια σύνορα
21:07
Δύο νεκροί και120 τραυματίες από έκρηξη στο Αμπού Ντάμπι
21:04
Για το όραμα της πράσινης μετάβασης μίλησε σε προσυνέδριο του ΔΗΣΥ στην Αγλαντζιά ο Α. Νεοφύτου
21:02
Θα βελτιώσουν τα οδοφράγματα και θα ζητήσουν διάνοιξη κι άλλων, δήλωσε ο Ουστέλ
21:00
Αύξηση 1% στην ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου μετά τις αναφορές Κριστίν Λαγκάρντ
20:30
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand